• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Karargah emretmiş Rtük uygulamış!

Yeniakit Publisher
2013-02-15 21:30:00 - 2013-02-15 21:30:56
Karargah emretmiş Rtük uygulamış!

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, 28 Şubat rüzgarının en hızlı bir şekilde estiği döneme denk gelen RTÜK üyeliği yıllarında neler yaşadıklarını anlatırken, çarpıcı bir bilgi aktardı. 1998’de dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevi

RTÜK’E NASIL SEÇİLDİ?
FATİH AKKAYA / ANKARA
Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı, Yazarımız D. Mehmet Doğan, 28 Şubat rüzgarının en hızlı bir şekilde estiği döneme denk gelen RTÜK üyeliği yıllarında neler yaşadıklarını anlatırken, çarpıcı bir bilgi aktardı. 1998’de dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevik Bir, Karargah’tan takip ettiği televizyon kanalları ile ilgili olarak hükümlerde bulunup bunları RTÜK’e göndermiş;  RTÜK’te bu cunta hükümlerini “Kurul kararı” diye yayınlamış.  Doğan, olayı şöyle açıkladı: “Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir karargâhta kurduğu ekiple televizyonları takip ettiriyor, raporları hazırlatıp hangi maddelerden hangi cezaların verileceğini de belirterek talimat şeklinde Kurul’a gönderiyordu.”

Habervaktim.com’a verdiği röportajda Mehmet Doğan, RTÜK üyeliğiyle ilgili şunları söyledi: “9 yıl da sürse geçici bir durumdu. Hatırlamaktan hoşnut olmadığım günlerdi. Türkiye Yazarlar Birliği’nde 15 yıl başkanlık yaptıktan sonra, 9. Genel Kurul’da vazifeyi bırakmak istedim. Fakat bu mümkün olmadı. Birliğin ben olmadan devam edeceğinin görülmesi lâzımdı. O sırada RTÜK’te boşalan üç üyelik için seçim yapılacağını arkadaşlarım haber verdiler. Bu benim için münasip bir geçiş olabilirdi. Refah Partisi’nin en çok oyu olmasına rağmen iktidardan uzak tutulduğu günlerdi (1996). Necmeddin Hoca, bizim adaylığımızı uygun buldu. Seçime yakın günlerde Refahyol koalisyonunun görüşmeleri sürüyordu, bu fasıldan iki parti işbirliği yaptı ve TBMM’de seçimi kazandık. RTÜK’ün en prestijli ve aynı zamanda en zor yıllarıydı. Üç muhalefet temsilcisi olarak RTÜK’te 28 Şubat’ın ağır baskısını yaşadık. Bir çok konuda yalnız kaldık. Başkan seçtiğimiz Orhan Oğuz Hoca’nın, gelmiş geçmiş en kindar siyasetçilerimizin en başında gelen 9. Cumhurbaşkanı’nın MGK’da reva gördüğü muameleye şahid olduk. Orhan Hoca vakti zamanında Demirel’e karşı parti başkanlığında aday olmuştu!”
İTİRAZ ETTİM, İŞLER KARIŞTI
Doğan şöyle devam etti: “28 Şubat trampetlerinin sesi yükseldikçe RTÜK’te salim karar almak güçleşti. Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir karargâhta kurduğu ekiple televizyonları takip ettiriyor, raporları hazırlatıp hangi maddelerden hangi cezaların verileceğini de belirterek talimat şeklinde Kurul’a gönderiyordu. Kurul’da, Genelkurmay İkinci Başkanı’nın RTÜK’ü Genelkurmay’ın bir şubesi olarak gördüğünü, bunun kabullenilemeyeceğini söyledim. Tabî işler karıştı, bir daha böyle açıktan talimat gelmedi ama bize olan husumet yükseldi.”


Habervaktim.com’a verdiği röportajda Mehmet Doğan, olayı şöyle açıkladı: “Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir karargahta kurduğu ekiple televizyonları takip ettiriyor, raporları hazırlatıp hangi maddelerden hangi cezaların verileceğini de belirterek talimat şeklinde Kurul’a gönderiyordu.”
KANUNİ’YE YAPILAN
        EZİYET AFFEDİLEBİLİR
        GİBİ DEĞİL




Mehmet Doğan, eski bir RTÜK üyesi olarak Muhteşem Yüzyıl adlı diziyle ilgili düşüncelerini de şöyle açıkladı: “Bu dizi tarihi kostümler, isimler, mekanlar ve olaylar kullanılarak 21. yüzyıla göre imal edilmiş bir gösteridir. Kostümler, isimler, mekanlar, olaylar ne kadar tutarsa tutsun, gerçek olan bugünün insanını etkileyecek bir gösteri hazırlamaktır. Yapılan budur. Tarih, Osmanlı hükümdarları ve eşleri, haremi, divanı, erkanı bu dizide ağır işkenceye maruz bırakılmaktadır. Bu dizide Kanuni’ye yapılan eziyet, affedilebilir gibi değildir. Nitekim, Tercüman eskisi bir hatun, bu dizi sayesinde Sultan Süleyman’la ilgili görüşlerinin tamamen değiştiğini söylemiştir. Bunu zikredişimin sebebi şu: Efendim bu tarih değildir. Tarihten yararlanılarak yapılan kurgu bir yapımdır deniliyor. Fakat tesirlerine bakarsak, değil sıradan seyirci, işin ukalaları bile kurmacayı gerçek yerine koyuyor.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23