• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Karakaya: Enerjimizi çözümde harcayalım

Yeniakit Publisher
2013-05-12 22:23:00 - 2013-05-12 22:24:07
Karakaya: Enerjimizi çözümde harcayalım

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu üyesi yazarımız Hasan Karakaya, Manisa’da konuştu. Karakaya, “Çözüm sürecinden umutluyum. Bugüne kadar birbirimizle savaşmak için harcadığımız enerjiyi birlikte hareket için kullansaydık çok şeyi daha kolay başarırdı

MANİSA
Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Avni Özgürel, “İnsanların doğal olarak sahip olması gereken hakların teslimiyle Türkiye’nin parçalanacağına, bölüneceğine dair bütün kulağa üflenen korku hikâyelerinden sıyrılmak gerekiyor” dedi.
Avni Özgürel, grup üyeleri Baskın Oran, Fadime Özkan, Fehmi Koru, Fuat Keyman ve Hasan Karakaya ile birlikte Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörlük binasında, öğrencilerle bir araya geldi.
Avni Özgürel, toplantıdaki konuşmasında, ne zaman demokratikleşme hamlesi yapsa engellenmeye çalışıldığını ifade ettiği Türkiye’nin, önemli bir dönemden geçtiğini belirtti.
Demokratik reformların önündeki en önemli engelin, silahlı çatışma ve şiddet ortamı olduğunu öne süren Özgürel, “Türkiye’nin gücüne ve büyüklüğüne hepimizin inanması ve güvenmesi lazım. İnsanların doğal olarak sahip olması gereken hakların teslimiyle Türkiye’nin parçalanacağına, bölüneceğine dair bütün kulağa üflenen korku hikâyelerinden sıyrılmak gerekiyor” dedi.
“DURAN KALKAN’IN ELİNDE KALEM
OLMASI, KAZANÇ DEĞİL Mİ?”
Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Hasan Karakaya da heyette görev almalarından itibaren medyanın “akil insanları itibarsızlaştırmak” için elinden geleni yaptığına değinerek, temaslarında, sürece olan desteği ve bölge halkının düşüncelerini öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.
“Devlet ile PKK arasında kalan” Kürt halkının, çözüm sürecini en çok destekleyen kesim olduğuna dikkati çeken Karakaya, şunları söyledi: “Cizre’de 23 Nisan’da dükkânlar kepenk kapatıyordu, bu yıl hem dükkânlar açıktı hem de Türk bayrakları asılıydı. Siirt’te insanlar sokağa çıkamıyordu, şimdi gece yarısını geçse dahi dışarıda sohbet ediyorlar. Bugün Öcalan, bağımsız Kürdistan projesinden vazgeçtiğini, Misak-ı Milli sınırlarına dönen büyük Türkiye’yi desteklediğini söylüyorsa bu Türkiye’nin kazancıdır. Terör örgütü yöneticisi Duran Kalkan’ın elinde silah değil, kalem olması kazanç değil mi?”
Karakaya, çözüm sürecinden umutlu olduğunu dile getirerek, “Bugüne kadar birbirimizle savaşmak için harcadığımız enerjiyi, birlikte hareket edip kalkınma için kullanırsak, sadece IMF’ye değil, Dünya Bankası’na da kredi verir hale geliriz. Çok şeyi daha kolay başarırdık” diye konuştu.
“KAZAN-KAZAN MANTIĞI DEVREDE”
Fuat Keyman da yeni anayasadan Türklük ve Türk milleti kavramının yok olacağına dair endişeler bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
“Türkiye Devleti’ne, milletine bir şey olmuyor. Bir kimlik yukarı çıkarken bir kimlik aşağıya inmiyor. Yeni anayasa sürecinde taslak metni ortaya çıktığında, yeni anayasanın girişinde de insan haklarına saygılı, farklılıklara güvenle bakan, tanıyan bir Türk milleti kavramı olacak. Türklük, Türk milleti kavramı yok olmuyor, bir eşit vatandaşlık oluyor. Biz bu ülkenin eşit vatandaşları olacağız.”
PKK’nın geri çekilmesi karşılığında bazı tavizler verildiği endişelerinin yersiz olduğunu dile getiren Keyman, “Devlet veya siyasetçiler bedel ödemez. Bu süreçte, kazan-kazan mantığı devrede” ifadesini kullandı.
“BELKİ DE ÖZAL’IN HAYATINI ERKEN
KAYBETMESİNE YOL AÇAN, ÇÖZÜMDÜ”
Fehmi Koru da terörü bitirmek için en keskin şekilde silahlı mücadele yürütüldüğünde, örgütün her kaybettiği militan yerine 2-3 militan bulacağının ortaya çıkmasıyla farklı çözüm yolu aranmaya başlandığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Belki de Turgut Özal’ın hayatını erken kaybetmesine yol açan, çözümdü. 1999’da Öcalan Türkiye’ye teslim edildiğinde sadece idam edilmemesi değil, onun aracılığıyla terörün bitmesi planlanıyordu. O görüşmelerde sonuç almak mümkün olabilirdi, ama o görüşmeleri yürütenler, çözüm değil, siyasetin alanını daraltmayı hedeflediği için istenen sonuca ulaşılamadı.”
Baskın Oran da PKK’nın sadece eşitlik sözü alarak çekildiğini belirterek, “Silahları susturmak işin birinci evresi. İkinci evre, böyle bir evreye gerek kalmasın diye yapılacak demokratik reformlardır. Umarız hükümet, birinci evredeki gibi ikinci evre için de nettir” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23