• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kansızlık belirtileri ve nedenleri nelerdir? Kansızlığı olanlara: Kan yapan etkili 10 yiyecek

Yeniakit Publisher
2022-06-09 08:52:00 - 2022-06-09 09:15:19
Kansızlık belirtileri ve nedenleri nelerdir? Kansızlığı olanlara: Kan yapan etkili 10 yiyecek

Kansızlık günümüzde çok sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Halk dilinde anemi olarak bilinen kansızlıkta kandaki alyuvarların düzeyinin azalmasına bağlı oluşur. Peki kansızlığa iyi gelen besinler nelerdir? Anemi hastaları hangi besinleri tüketmelidir? İşte o besinler…

Kansızlığın nedenleri şöyle sıralanabilir: Yanlış beslenme; demir, folik asit ve B12 alımında eksiklik. Genetik hastalıklar (Akdeniz anemisi, orak hücre anemisi gibi hastalıklar) Kan yapımında etkisi olan kemik iliği, karaciğer ve dalak hastalıkları.

Aneminin başlıca nedenleri arasında demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliği olduğunu söyleyen uzmanlar, demir eksikliği anemisinin çok yaygın olup her yaşta görülebileceğini belirterek özellikle gebelerin, bebeklerin, çocukların ve menopoz dönemine kadar kadınların daha fazla risk altında olduğunun altını çiziyor.

Kansızlık belirtisi nelerdir?

  • Kolay yorulma ve enerji kaybı
  • Özellikle egzersizle olan alışılmadık derecede hızlı ya da düzensiz kalp atışı
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi.
  • Ciltte solukluk.
  • Bacaklarda kramplar.

Anemi nedir?

Anemi kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının az olmasıdır. Hemoglobin olarak bilinen kırmızı kan hücreleri dokulara oksijen taşınmasından sorumlu kan elemanlarıdır.

Kansızlık çocuk, genç, yaşlı her yaş grubunu etkileyen bir sorundur. Pek çok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Demir eksikliği, B12 ya da folik eksikliği anemi sebepleri arasındadır.

Çok fazla üşüme, soluk cilt rengi, tırnakta eğrilikler, ağız kenarlarında çatlaklar, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, ellerde-ayaklarda uyuşma, çaarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı kansızlık belirtileri arasında sayılabilir. Kendinizde bu belirtilerin varlığını hissediyorsanız aile hekiminizden randevu almanızda fayda var. yapılacak kan tetkikleri ile kansızlık seviyesi tespit edilebilir.

Kana kırmızı rengini veren, dokulara oksijen taşıyan hemoglobinin kandaki miktarının azalması sonucu ortaya çıkan demir eksikliği anemisinin laboratuvar testleri ile kolaylıkla tanı konulabilen bir durumdur. Kansızlık, tam kan sayımı denilen laboratuvar testi ile kolayca tespit edilebilir. Hemoglobin değerinin kadınlarda 12 g/dl, erkeklerde 13 g/dl’nin altında saptanması anemi olarak değerlendirilmektedir.

CANINIZ TOPRAK YEMEK İSTEYEBİLİR

Kansızlık belirtileri aneminin tipine, ciddiyetine göre değişiklikler gösterir. Birçok anemi tipinde ortak olan halsizlik, yorgunluk, kolay yorulma, efor ile gelişen nefes darlığı ve göğüs ağrısı, saç dökülmesi, tırnak şeklinde değişikler, ellerde ve ayaklarda uyuşma, denge kaybı, kramp, yüzde solukluk, ağız içinde yara, unutkanlık, toprak yeme isteği gibi belirti ve bulguların varlığında anemiden şüphelenmek gerekmektedir.

Anemi teşhisi konulduktan sonra tedaviye başlamadan önce nedeninin saptanmasının son derece önemlidir. Aneminin sebebi beslenme yetersizliği gibi basit ve önlenebilir bir durumdan kaynaklanabileceği gibi kanser gibi birçok önemli hastalığın habercisi de olabilir. Ayrıca kanser dışında önemli bazı hastalıklarda da (romatizmal hastalıklar, tiroit bozuklukları, enfeksiyon hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi) anemi görülebileceğinden, bu hastalıkların erken tanısında da önem arz eder.

DEMİR EKSİKLİĞİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Demir eksikliğinde yeterince demir alınmamış olabilir veya hastada kan kaybı olması nedeniyle demir yetmemiş olabilir. Bu kan kaybı gözle görülebilir olabilir veya olmayabilir. Kadınlarda eğer hasta menopoz döneminde değilse, regl düzeni ve kanama miktarı açısından sorgulanmalıdır. Erkekler ve menopoz sonrası tüm kadınlar mide ve bağırsak sistemine ait nedenler açısından mutlaka incelenmelidir. Mide ve bağırsak sistemi endoskopi denilen metotla görüntülenerek anemiye yol açabilecek ülser, kolit dediğimiz bağırsak iltihabı ve kansere kadar birçok hastalığın teşhisini koymak mümkündür. Anemi tespit edildiğinde eşlik eden kilo kaybı, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, kanama gibi bazı durumlar olayın ciddi bir nedene bağlı olabileceğini düşündürmektedir.

ÇAY, KAHVE, SÜT TÜKETİMİNE DİKKAT

Oral tabletler veya emilim bozukluğu olanlarda enjeksiyon şeklinde demir takviyeleri yapılabilir. Demir ilaçları aç karnına alınmalıdır. Çay, kahve, süt ve süt ürünleri emilimi azaltacağından ilaçlar ile aynı anda tüketilmemeli, en az 2 saat ara ile tüketilmelidir. Demir emilimini artırmak için ilaçlar ile C vitamini içeren besinler birlikte tüketilmelidir. Diğer ilaçlar ile etkileşime girebileceğinden ilaçlar arasında 2 saat ara olmalıdır. 4 hhafta sonra tam kan sayımı ile değerler kontrol edilmelidir. Tedavi yaklaşık 3 ay kadar sürmelidir. Hemoglobin değeri normale dönse bile depoları doldurmak gerekir.

ANEMİYE KARŞI CİĞER TÜKETİN

Anemi hastalarının demir içeren besinlere öğünlerinde daha fazla yer vermesi gerekiyor. Hayvansal besinlerin demir içeriği yüksektir. Özellikle kırmızı et ve ciğer demir açısından zengin kaynaklardır. Kırmızı et tüketemeyenler için beyaz et, demir açısından zengin bir kaynaktır. Ispanak, nohut, kuru fasulye, pekmez, kuru üzüm, kuru erik demir içeriği yüksek besinler arasındadır. Anemi sadece ilaç verilip düzeltilecek bir durumdan çok sebeplerinin araştırılması ve kişiye özel tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Midenizdeki bir ülser de kanser de anemi belirtileri ile karşımıza çıkabilir. Anemi düşündüren bulgular ve şikayetler olduğunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

Kansızlığa iyi gelen 10 besin

Portakal suyu

Her sabah 1 bardak portakal suyu içmeniz kansızlığa çok iyi gelecektir. Portakalı meyve olarak tüketmeniz de çok faydalıdır. Portakal içindeki C vitamini demir emilimine katkı sağlayacaktır.

Brokoli

Sağlıklı beslenerek kansızlığa çözüm bulabilirsiniz. Brokoli güzel bir alternative olabilir. Çok lif içerir ve güçlü bir antioksidandır. Eritrositlerin çoğalmasına yardımcı olur.

Kereviz

Tam bir şifa kaynağı olan kereviz kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırabilir. Mevsiminde tüketmek daha faydalıdır.

Kuru üzüm

Kansızlık için tüketilebilecek en meşhur yiyecek kuru üzümdür. Gün içinde ara öğünlerinizde 1 avuç tüketebilirsiniz. Bu sayede bağışıklık sisteminizi de güçlendirirsiniz.

Ciğer

Demir oranı en yüksek besin gruplarından biri ciğerdir. Anemisi olan kişiler özellikle tüketmelidir. Güvendiğiniz bir kasaptan alacağınız ciğeri tüketmelisiniz ve iyi piştiğine emin olun.

Mercimek

Eritrosit sayısının korunması için tüketilebilecek en güzel besin gruplarından birisi de bakliyatlardır. Kırmızı mercimek B vitamin açısından zengindir. Kansızlığa da iyi gelir.

Pekmez

Kansızlık için en geleneksel yöntem pekmezdir. Her sabah 1 kaşık pekmez tüketmeki alışkanlık haline getirmelisiniz. Pekmez tüketirken süt ve süt ürünleri ile beraber tüketmemeye dikkat etmek gerekir.

İncir

Yüksek oranda B vitamin içerek incir kansızlığı önleyen bir besindri. MEvsiminde taze olarak, mevsimi dışında da kuru olarak tüketilebilir.

Pancar

Bol miktarda demir içeren pancar kansızlığa iyi gelir. Tüketim kolaylığı açısından pancar ve havucun suyunu sıkıp hiç bekletmeden içebilirsiniz.

Yumurta

Yumurtanın sarısında yüksek miktarda demir vardır. Özellikle çocuklar ve gebeler haftada en az 3 gün yumurta tüketmeye dikkat etmelidir.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23