• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Kamu denetçiliğini herkes desteklemeli’

Yeniakit Publisher
2014-06-03 08:47:00 - 2014-06-02 23:17:29
‘Kamu denetçiliğini herkes desteklemeli’

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kurulmasının desteklenmesi projesinin açılış toplantısı, TBMM Tören Salonu’nda yapıldı.

ANKARA - Törende konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Kamu denetçiliği kurumunun, canlı, diri, her geçen gün önemi toplumun her kesimi tarafından kavranan bir kurum haline getirilmesi için başta idari makamları dahil olmak üzere herkesin bu kurumun görüşlerine, aldığı tavsiye kararlarına itibar etmesi gerekir... Gerekçesini ne kadar dolgun, düzgün, vazgeçilemez bir karar haline getirirseniz o halde hiçbir idare makamı böylesine bir mükemmel bir karar karşısında ‘ben bunu uygulamıyorum, gözardı ediyorum” diyemez. Onun için kurumsal kapasite ve kurumsal kalite önem arz ediyor... Yargı, kararlarının gerekçelerini doyurucu ve detaylı yazmak zorunda olduğuna göre sizin kurumun verdiği kararlarda gerekçe çok önemli. Bu kurumda idare hukukunun çok iyi bilinmesi gerekiyor. İnsan hakları ve özgürlükler hukukunun da çok iyi bilinmesi gerekiyor. Bu kurum, üç kuruş daha fazla maaş, katsayı, gösterge, özlük hakları mülahazalarıyla insanların doldurulacağı yer olmamalıdır. Olduğu takdirde bu kurumu daha baştan öldürürsünüz. Bu kurumda görev alan herkes birinci sınıf insan hakları, özgürlük hukukunu bilen uzmanlardan oluşmalıdır. Yoksa oradan buradan derlemeyle, verdiğiniz kararları kimse ciddiye almaz.” Bu kurumun önemine, lüzumuna inandığını vurgulayan Çiçek, kurumun yeni kurulduğunu ancak önemli ölçüde vatandaşın bu kurumla temasa geçtiğini söyledi.

23 VE 24. FASILLARI DA GAYRİ RESMİ OLARAK AÇTIK

Törende konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Türkiye’de kamu denetçiliği kurumunun kurulmasıyla, bugün açmaya çalıştığımız fasılların da aslında gayriresmi açılış kriterlerini yerine getirdik. AB, 23. ve 24. fasıllarla ilgili resmi açılış kriterlerini bize bildirmediği halde, biz bu açılış kriterlerini yerine getirmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

OMBUDSMANLIK HALKIN HİZMETİNDE

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu da hazırlıkları 2013 yılında AB-Türkiye Delegasyonu tarafından başlatılan bu projenin, 1 Nisan 2014 tarihi itibariyle hayata geçtiğini belirterek, projenin bütçesinin 2 milyon 574 bin avro olduğunu belirtti.

Ombudsmanlığın kendine has dinamikleri bulunan farklı bir uygulama olduğunu vurgulayan Ömeroğlu, ombudsmanlığın kamu kuruluşu olmakla birlikte halkın hizmetinde olduğunu söyledi. Ömeroğlu, Türkiye’de ombudsmanlığın sadece hukuka uygunluk denetimi yapmadığını, hakkaniyete uygunluk denetimi yaptığını, tutum ve davranışları da incelediğini bildirdi. “Bu Türkiye için bir milattır” diyen Ömeroğlu, ombudsmanlığın ilk kez idare ve bireyi birbirlerine karşı değil de kamu hizmetlerinin görülmesinde müttefik olarak gördüğünü kaydetti.

Ömeroğlu, ombudsmanlığın; klasik anlamda geriye dönük denetim yerine, bireyin sürecin içinde bulunduğu, ileriye dönük çözüm odaklı, yenilikçi bir uzlaşmayı zorunlu kıldığını ifade ederek, “Kaybedenin olmadığı bir uzlaşma sayesinde tüm taraflar kazanmaktadır.  Böylesine bir bakış açısı zenginliği, bu alandaki uluslararası deneyime duyulan ihtiyacı artırmıştır. Diğer ülkelerdeki çözüm örneklerini görmek, nasıl ve neden sorularına geniş bir yelpazede cevap vermek önemli hale gelmektedir. Zira artık günümüzde her ülkede dinine, milletine, ırkına bakılmaksızın insan önemlidir. Artık değer insandır, hizmet insanadır. İnsana hizmet eden tüm kurumların deneyimleri ve mirasları da ortaktır. İnsana ve insanlığa hizmet üzerine birbirine aktaracakları pek çok bilgi olacaktır” diye konuştu.  

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23