• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kahvenin zararları, faydaları nelerdir? Filtre kahvenin faydaları ve zararları

Yeniakit Publisher
2022-06-02 10:41:00 - 2022-06-02 11:18:34
Kahvenin zararları, faydaları nelerdir? Filtre kahvenin faydaları ve zararları

Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Diyetisyen Veysel Cigerli, dengeli kahve tüketiminin sağlığa faydası olduğunu söyledi. Cigerli, kahvenin karaciğer ve kalp hastalıklarına, diş ve cilt sağlığına faydalarını anlattı. Filtre kahve nedir, nasıl yapılır? Filtre kahvenin faydaları nelerdir? İşte, her gün bir fincan filtre kahve içmenin sağlık için faydaları ve filtre kahve yapımı..

Günümüzde en çok tüketilen kahvelerden biri olan filtre kahve, demlenip süzülerek içilir. Kahve çekirdekleri öğütüldükten sonra demlenmeye bırakılır. Ardından kağıt filtreden geçerek süzülür ve içmeye hazır bir hale getirilir. Özellikle cafe ve restoranlarda sık sık servis edilen filtre kahvenin, sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Diyetisyen Veysel Cigerli, dengeli kahve tüketiminin sağlığa faydası olduğunu söyledi. Cigerli, kahvenin karaciğer ve kalp hastalıklarına, diş ve cilt sağlığına faydalarını anlattı.

Kahvenin faydaları nelerdir?

Özel Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Veysel Cigerli, kahvenin strese iyi geldiğini belirterek, "Vücuttaki serbest radikallerin sebep olduğu hücresel hasarlarla mücadele eden antioksidanların kahve tohumu ekstrelerinde bulunur. Oksidatif stresin sebep olduğu hastalıklara karşı antioksidan özelliği sayesinde vücuda yardımcı olabileceği düşünülmektedir" dedi.

Yapılan araştırmalara göre günde 3 bardak kahve tüketen bireylerde karaciğer kanseri riskinin daha az olduğunun belirlendiğine dikkat çeken Cigerli, "kahvedeki kafeinin karaciğer fibrözü, sirozu ve karaciğer kanserinin gelişiminde rol oynayan dönüştürücü büyüme faktörü beta-1 (TGF-beta1) oluşumunu baskılamasından kaynaklanabileceği ancak bu konuda klinik çalışmaların detaylı olarak yapılması gerektiği vurgulanmıştır" diye konuştu.

Kahvenin antimikrobiyal etkisi olduğunu belirten Cigerli, "Kahvenin içerdiği kafeinin candida albicansa karşı fungustatik etki gösterdiği ve biyofilm oluşumunu engellediği ilk kez belirlenmiştir. Kahve ekstresi ise, diş çürümesine sebep olan streptococcus mutansa karşı engelleyici etkiye sahiptir. Kahvenin yapısındaki kafein jel veya krem şeklinde cilt bakım ürünlerinde yer almaktadır. Kafein cilt üzerine uygulandığında kan damarlarını genişleterek daha zinde ve küçük kırışıklıkları azaltan bir cilt elde edilebilmektedir. Kahve çekirdeğinde bulunan zar (silverskin) kısmından hazırlanan sulu ekstrenin içerdiği fenolik bileşikler ve diğer biyoaktifler, kaya etken maddeler nedeniyle yaşlılığı hızlandıran oksidatif ajanlara karşı cildi koruduğu ortaya konmuştur ve bu sebeple cilt sağlığında yaşlanma karşıtı olarak kullanılabileceği fikri de desteklenmektedir" şeklinde konuştu.

Kahvenin şeker hastalığı riskini de azalttığına dikkat çeken Cigerli "10 binden fazla erkek veya kadın Finli ya da Hollandalı bireyler üzerinde yapılan saha çalışmalarında, kahve içenlerin içmeyenlere oranla yüzde 50'den daha az Tip-2 diabetes mellitus riski taşıdığı ortaya konmuştur. Ayrıca 1 milyon katılımcıyla ve 45 bin tip 2 diyabet vakasıyla yapılan çalışmaya dayanan araştırmada kahve tüketimi ile diyabet riski arasında güçlü bir ters korelasyon görüldüğü, kahvenin insülin direnci ve bozulmuş glikoz toleransı üzerine de olumlu etkileri olduğu bilinmektedir" diye konuştu.

Kalp sağlığını koruyor, tokluk hissini artırıyor, yorgunluğu gideriyor

Kahvenin kalp sağlığına da iyi geldiğini anlatan Ciğerli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kardiyovasküler mortalite, koroner kalp hastalığı ve inme konusunda yararlı etkileri olduğu fakat yüksek alım miktarlarında daha az etkili olduğu çalışmalarda belirtilmiştir. Kafein ve klorojenik asit gibi kahve bileşenleri termojenez mekanizmalarını indüklemekte ve günlük 3-4 bardak kahve tüketimi günlük alınan enerji miktarını düşürmektedir. Ayrıca yapılan rastgele plasebo kontrollü çalışmalarda günde 524 miligram kahve tüketiminin 151 miligram ve daha az tüketenlere göre kiloyu ve yağ kütlesini azalttığı, tokluk hissini arttırdığı da belirlenmiştir. Kahvenin merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi olduğu, yorgunluğu giderici ve ağrı kesici etkinliğini arttırabildiği belirlenmiştir."

Kahvenin yapısındaki kafein karaciğerde metabolize olduğunu ifade eden Cigerli, "Bu sebeple karaciğer üzerinde çalışmalar yoğundur. Örneğin, kahve tüketimi yağlı karaciğer infiltrasyonunu ayarlayabilmektedir. Kahvenin karaciğer trigliseriti ile etkileşime girdiği ortaya konmuştur. Yapılan epidemiyolojik ve klinik çalışmalar; yaş, cinsiyet ve diğer faktörler değerlendirilerek kahve tüketiminin metabolik sendrom ile ters ilişkili olduğunu göstermektedir. Hayvan modellerinde ise non-alkolik karaciğer yağlanmasıyla da kafein alımı arasında zıt bir bağlantı olduğu ortaya konmuştur. Ancak kullanılan kahvenin hazırlanışı, miktarı, içimi sırasında şeker kullanımı gibi faktörler bu deneysel sonuçları değiştirebilmektedir. Bu amaçla klinik çalışmaların daha da artması gerekmektedir. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Kongresi'nde, hamilelikte günde 200 miligramın altında ılımlı bir kafein tüketiminin bebek ve anne için risk oluşturmadığı rapor edilmektedir" diye konuştu.

Filtre Kahvenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Kahve beyin fonksiyonlarının hızlanmasını sağlar. Mod, enerji ve hafızayı güçlendirir.
  • Antioksidan bakımından zengindir.
  • Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına destek olur.
  • Filtre kahve, vücuda enerji verir. Adrenalini arttırır.
  • Düzenli filtre kahve içen kişilerin, diyabete yakalanma ihtimali %30 oranında daha azdır.
  • Yapılan çalışmalara göre düzenli filtre kahve tüketimi, alzheimer'a yakalanma riskini %65 azaltır.
  • Karaciğeri korumaya destek olur.
  • Depresyona girme riskini azaltır. Stres ve kaygıya karşı etkilidir.
  • Batı tarzı diyetlerde sık sık tüketilir.
  • Filtre kahve, kalp ve damar hastalıklarına karşı destek olur.
  • Filtre kahve, rahatlama ve gevşeme konusunda etkilidir.

Aşırı Kahve Tüketmenin Zararları 

Aşırı tüketilen kahve kalp ritmini bozarak kalp sağlığını tehlikeye atıyor. Tansiyon için de olumsuz etkiler gösteriyor, kandaki basınç artarak tansiyon seviyesi yükseliyor. Mide için de zararlı. Özellikle mide hassasiyeti olan kişiler kahveyi çok kontrollü tüketmelidir.

Filtre Kahve Zayıflatır m?

Filtre kahvenin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi mevcuttur. Kilo vermeye yardımcıdır. Ancak çok fazla tüketildiğinde olumsuz etkileri daha fazladır.

Filtre Kahvenin Zararları Nelerdir?

Günde bir fincan filtre kahve tüketmek, sağlık açısından yararlı olsa da, aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fazla kahve tüketimi, kalp, mide, tansiyon, su kaybı, şeker hastalığı, hamilelik, migren, safra kesesi, karaciğer ve bağ ağrısı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bu yüzden günde 1-2 fincan filtre kahve idealdir.

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre kahveyi makine ile yapacaksanız, kullanma kılavuzunda yer alan adımları takip etmeniz yeterlidir. Ancak french press ile yapmak istiyorsanız, daha fazla emek vermeniz gerekir. Filtre kahve yapmak için, ilk olarak suyu kaynatın. Kaynattığınız suyu ocaktan alarak 2 dakika ağzı açık bir şekilde bekletin. Bir fincan için, 1.5 tatlı kaşığı filtre kahve kullanmanız gerekir. French press'in için kahveyi koyduktan sonra, kaynar suyu yavaş yavaş üzerine ekleyin. Eğer köpüklenme oluşursa 10-15 saniye kadar bekleyin ve kalan suyu da ekleyin. French press'in pistonunu yukarıda kalacak şekilde bırakın ve 4 dakika demlenmesi için bekleyin. Ardından kahvenizi süzerek içebilirsiniz. Tadını yumuşatmak için, az miktarda süt ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Okur

85 yaşında gavur komşum günde 15 tas kahve içermiş. Hiç hasta olmamış, hala bisikletle dolaşır, araba tamiri yapar.Günde 5 tas kahvenin ideal olduğunu düşünüyorum. İ
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23