• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kahvaltı sofrasında esmer ekmek tüketin! Bayramda doğru beslenin, sağlığınızdan olmayın!

Yeniakit Publisher
2022-04-30 14:55:00 - 2022-04-30 15:04:53
Kahvaltı sofrasında esmer ekmek tüketin! Bayramda doğru beslenin, sağlığınızdan olmayın!

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı, yeme alışkanlıklarının değiştiği Ramazan sonrasında, normale dönüş sürecinin kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Gültaç Dayı, Ramazan Bayramı ve sonrasında hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine, sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Esmer ekmek nedir, faydaları nelerdir?

Kahvaltı sofrasında esmer ekmek ve bol çiğ sebzenin eksil edilmemesi gerektiğini ifade eden Gültaç Dayı, "Bayram sofraları içinse yüksek hacimli, düşük kalorili besinler seçin. Sebze, meyve gibi yüksek su, lif, düşük yağ ve kalori içeriği olan yiyecekler, ana yemeğin yanında servis edilecek sağlıklı aperatiflerdir. Et tüketiminin arttığı bayramlarda, öğünlerin kalori değerini düşürmek, sindirime yardımcı olmak ve sağlık sorunları ile tadınızı kaçırmamak için mutlaka porsiyon kontrolüne dikkat etmeli, yağsız etleri ızgara, haşlama veya fırında pişirerek pilav, makarna, ekmek eşliğinde yemekten çok, sebze veya salatalarla tüketmelisiniz" dedi.

Bayram boyunca, çay, kahve, meşrubat tüketiminin artması ile su içmenin ikinci plana atıldığına da dikkat çeken diyetisyen Dayı, "Oysaki düzenli bir sindirim sistemi ve metabolizmayı canlandırmak için yapmanız gereken en önemli beslenme kuralı, günde 8-10 bardak su içmektir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmemelidirler" diye konuştu.

Bayram tatilinde yürüyüş yapılmasını da öneren Dayı, "Gün içinde yapacağınız 30-45 dakikalık tempolu yürüyüşler hem Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı hızlandıracak, hem de bayramda yediklerinizi sindirmenize yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.

Esmer ekmek nedir?

esmer ekmek illa çavdar ekmeği demek değil. daha az elenmiş ve kepeği daha çok içinde kalmış ekmeklere esmer ekmek denir.

Esmer ekmek faydaları

Zayıflarken çok yardımcıdır.  Esmer ekmek çiğneme sürecinde de leptin hormonu görevini tam yapar.  Posa bakımından zengindir.  Esmer ekmeğin içindeki bu posa diğer yiyeceklerin ve kendisinin içerdiği şekerin kana karışmasını yavaşlattığı için daha uzun süre tokluk sağlar.

1 adet esmer ekmek kaç kalori?

1 kalın dilim (50 gr) kepekli ekmek 108 kcal. Yarım (150 gr) kepekli ekmek 324 kcal. 1 adet bütün (300 gr) kepekli ekmek 648 kcal. 100 gr kepekli ekmek 216 kcal

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23