• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

JINSA darbe için kışkırtmış

Yeniakit Publisher
2013-10-25 20:26:26 - 2013-10-26 00:55:03
JINSA darbe için kışkırtmış

28 Şubat davasının 25. duruşmasında çapraz sorgusu yapılan sanık emekli Org. Orhan Öney, Yahudi kuruluşu JINSA ile Çevik Bir başkanlığında yapılan görüşmelerde, “Darbe yapılması için askerin kışkırtıldığını” itiraf etti. Öney, JINSA yetkililerinin sürekli olarak, “Müdahalede bulunacak mısınız” sorusunu yönelttiklerini söyledi.

EROL METİN/ANKARA - Refah-Yol hükümetini devirmekle suçlanan 103 sanık hakkında açılan 28 Şubat darbe davasının 25. duruşması dün tamamlandı. Otobüslerle gelen ASDER Bursa Şubesi mensuplarının takip ettiği Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, bazı darbe mağdurları müdahillik talebinde bulundu. TBMM Genel Sekreterliği,  Refah Partisi ile Doğru Yol Partisi koalisyon hükümeti protokolünün fotokopisini gönderdi.

AVUKATLARI SANIKLARI BİR BİR TERK EDİYOR!

Tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Kenan Deniz’in avukatı Ercan Erkan Erdem müdahillikten çekildiğine dair dilekçe ibraz etti. Deniz’in bir diğer avukatı Mustafa Bir de çarşamba günkü duruşmada çekildiğini açıklamıştı. Bir’in ardından Hikmet İşler de sanıkların avukatlığından çekildiğini mahkeme heyetine bildirmişti.

FOYASINI SAVCI VE ÜYE HAKİM ORTAYA ÇIKARDI

Savunmasını yapan tutuklu sanık emekli Tümgeneral Ayhan Cansevgisi, BÇG’de yer almadığını öne sürdü. İrtica konulu toplantıların yapıldığı dönemde Genelkurmay Karargahı’nda bulunmadığını iddia eden Cansevgisi, görev alanının elektronik işlemler olduğunu belirterek, “Bu tür toplantılara kimlerin faaliyet alanına giriyorsa o kişiler katılır” dedi. Cansevgisi, 7 Nisan 1997 tarihli BÇG toplantısının yapılmadığını, bu toplantıya ilişkin tutanakların sahte olduğunu öne sürdü. Bunun üzerine Üye Hakim Hakan Oruç, Cansevgisi’nin savcılıktaki ifadesini “o dönemde görevim itibariyle bahsedilen toplantıya katılmış olabilirim. Bana atfedilen sözleri sarf etmiş olabilirim ama hatırlamıyorum” anımsatarak, “Buradaki beyanlarınız mı doğru yoksa savcılıktaki beyanlarınız mı doğru?” sorusunu yöneltti. Cansevgisi, “Stres altında savcılıkta bir şey söylemiş olabilirim. Genelkurmay Karargahı’nda en az günde 2-3 toplantıya katılan biri olarak bu toplantıya katılmış olabileceğimi hatırlamıyorum” cevabını verdi. Duruşma savcısı Kemal Çetin de savcılıkta ifade veren sanık Cengiz Koşal’ın 7 Nisan 1997 tarihinde Çevik Bir başkanlığında bir toplantının yapılacağının telefonla kendilerine bildirildiğini ve toplantıya katıldığını söylediğini anımsatarak, “Yapılmadığını öne sürdüğünüz bir toplantıyla ilgili diğer sanıkların bu kadar ayrıntılı ifade vermelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sordu. Yine toplantıya ilişkin hiçbir şey hatırlamadığını savunan sanık Ayhan Cansevgisi, “Bir yorum yapmak istemiyorum. Onlar katıldıklarını zannediyorlar” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK YÜRÜYOR” DEYİP MÜŞTEKİLERDEN KAÇTI

Müşteki avukatı Emrullah Beytar, “evrakların yazılım biçiminin Genelkurmay evrak yazım biçimine uygun olmadığı” beyanında bulunan Cansevgisi’ne Kadir Sarmusak olayıyla ilgili Deniz Kuvvetleri Askeri Savcılığı’na ifade veren Eser Şahan’ın açıklamalarını hatırlatarak, BÇG belgelerinin arşiv kaydının bulunmamasını izah etmesini istedi. Müşteki avukatlarının yönelttiği sorulara cevap vermek istemediğini söyleyen tutuklu sanık Ayhan Cansevgisi, “Yalnızca bir şey söylemek istiyorum: Gerçek yürüyor! Bu sözün not edilmesini istiyorum” dedi. Cansevgisi, müşteki avukatı Muhammed Emin Özkan’ın “7 Nisan tutanağının arşiv kaydının olmaması mümkün müdür?” sorusunu da “Müşteki avukatlarına cevap vermek istemiyorum” diyerek geçiştirdi.

SAVUNMALARI BİRBİRİNİN KOPYASI!

Birbirlerinden habersiz savcılığa verdikleri ifadeleri kabul etmeyen sanıkların, “aralarında anlaştıkları” şüphesini güçlendirecek şekilde mahkemedeki savunmalarında benzer biçimde suçlamaları yalanlaması dikkat çekiyor. Cansevgisi’nden sonra savunma için kürsüye çıkan bir diğer tutuklu sanık emekli Orgeneral Orhan Yöney de 7 Nisan 1997 tarihli BÇG toplantısını hatırlamadığını savunurken, toplantı tutanağının askeri yazışma kurallarına uymadığını öne sürdü. Yöney, çapraz sorgu sırasında da sanık Cansevgisi gibi müşteki avukatlarından gelecek sorulara cevap vermemek üzere karar aldığını belirterek, müşteki avukatı İsmail Aydos ile Emrullah Beytar’ın sorularını geri çevirdi.

YAHUDİ KURULUŞU JINSA’YLA İLGİLİ ÇARPICI İTİRAF

Üye Hakim Hakan Oruç, 28 Şubat cuntasını yönlendirdiği iddia edilen ABD merkezli Yahudi kuruluşu JINSA yetkilileriyle yapılan görüşmeler konusunda sanık Orhan Yöney’e çarpıcı sorular yöneltirken, Yöney’den de dikkat çekici itiraflar geldi. Hakim Oruç, Yöney’e “Amerikan JINSA kuruluşunun Sayın Çevik Bir’le yaptığı bir toplantı var. Siz de katılmışsınız. Bu toplantı sırasında ilginç sorular sorulmuş. Çevik Bir’in verdiği cevaplar var. Bu toplantı hangi amaçla yapıldı? O süreci de dikkate alarak cevaplamanızı istiyorum. Çünkü bu konuşmada o dönemde iktidarda olan partinin de ismi geçiyor. İkiniz de Genelkurmay’da generaldiniz. Bu konuda onlarla neden konuşma ihtiyacı hissettiniz ya da neden onlar sizinle görüşmek istedi?” diye sordu. “İsrail’in TSK’daki adamı” olarak nitelendirilen Çevik Bir’le birlikte JINSA toplantısında hazır bulunan Orhan Yöney de cevaben “Birçok heyet geldiğinde genellikle ben ikili ilişkilerden sorumlu olduğum için her seferinde hemen hemen o toplantılarda bulunurdum. O heyet JINSA’ydı. Bir üstü düzey Yahudi kuruluşu. İkinci Başkan’dan (Çevik Bir) zaman zaman toplantı istekleri olurdu. Karşı taraftan İkinci Başkan’a soru soran kişilerin bir şeyler söyletmek istediğini fark ederdiniz. Yani ‘siz müdahalede bulunacak mısınız’ diye bir soru var. Aynı konuda ısrarla devamlı soru sordular” bilgisini verdi. 

BİR, İSRAİL İLE AB’Yİ GÖRÜŞMÜŞ

Tutuklu sanık General Köksal Karabay yaptığı savunmada, sanık Çevik Bir’le birlikte İsrailli generalle yaptıkları görüşmenin iç siyasetle ilgisinin bulunmadığını, söz konusu İsrailli general ve Çevik Bir’in Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımıyla ilgili değerlendirmeler yaptıklarını savundu. 28 Şubat duruşması 30 Ekim Çarşamba gününe ertelendi.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23