• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'İstanbul’u susuz bırakmayız'

Yeniakit Publisher
2014-02-13 21:47:47 - 2014-02-14 10:13:02
'İstanbul’u susuz bırakmayız'

İkinci Barajlar Kongresi’nde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Kuraklıkla yapılar arasında irtibat kurmak doğru değil. Alınabilecek tüm tedbirleri aldık. İstanbul’u susuz bırakmak istemiyoruz, susuz bırakmayız” dedi

İSTANBUL - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Türkiye’deki Baraj ve HES Projelerinde Örnek Uygulamalar” başlığında düzenlenen 2. Barajlar Kongresi ve “Barajlar ve HES Fuarı”nın düzenlendiği İstanbul Fuar Merkezi’nde soruları cevapladı.

“Su gibi aziz olun. Su varsa hayat var” diyerek konuşmasına başlayan Eroğlu, “Kuraklığın betonlaşmadan kaynaklandığı iddia ediliyor. Bu konuda ne diyorsunuz?” şeklindeki soru üzerine, “Bunun betonlaşmayla alakası yok. Kaldı ki buna bakarsanız bizim ormanlık alanlar artıyor. Ağaçlandırma artıyor. 3 milyar fidanı son 10 yılda toprakla buluşturduk. Yağışların bununla alakası yoktur. Daha önce yapı azken daha büyük kuraklıkları yaşadık. 1973 yılında daha az yapı vardı ama o zamanki kuraklık daha büyüktü. Dolayısıyla kuraklıkla yapılar arasında irtibat kurmak doğru değil” diye konuştu. Bir basın mensubunun, “Ağaçların depresyona girmesinden söz ediliyor” şeklindeki ifadesi üzerine ise Eroğlu, bu görüşe katılmadığını ifade etti. İstanbul’u susuz bırakmamak adına yapılan çalışmaları da aktaran Eroğlu, şunları söyledi:

“İstanbul için şunu ifade edeyim. Başbakanımız büyükşehir belediye başkanıyken ben de 5 Mayıs 1994 tarihinde İSKİ Genel Müdürlüğü görevine getirildim. O zaman biliyorsunuz İstanbul’da su yoktu. Çoğu yere haftada bir su verirsek çok iyiydi. 15 günde bir su verdiğimiz yerler vardı. Biz Istranca derelerini İstanbul’a bağladık. 7 tane Istranca barajını yaptık ve oradan Terkos’a akıyor. Terkos’tan da eskiden Alibey barajına su açık kanaldan aktarılırdı ve sular çoğu kez kaybolurdu. Biz açık kanal yerine Terkos’tan Kağıthane’ye kadar 2 metre 20 santimetre çapında 42 kilometre uzunluğunda dev ishale hattı yaptık. Daha sonra bir başka su arıtım ve dağıtım merkezini İkitelli’de inşa ettik. İkitelli’de inşa ettiğimiz merkeze özetle Sazlıdere barajını bağladık, 55 milyon metreküp yılda su veriyor. Ayrıca Terkos’tan da 33 kilometre uzunluğunda 2 metre 20 santimetre çapında dev bir hatla İkitelli’den aşağı yukarı 840 bin metreküp suyu arıtacak muazzam bir tesis kurduk. Bunları hep biz kurduk. Hatta rahmetli Başbakanımız Erbakan da açılışına gelmişti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES’e yönelik protestolara ilişkin olarak da şunları söyledi:

“HES yapanlara çevreyi düzenleme mecburiyeti getirildi. Vatandaşlar Türkiye’de en çok HES yapılan merkezlerden birisi olan Trabzon’un Solaklı Vadisi’ni incelesin.”

Melen’den ikinci hat alınacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şu anda İstanbul’daki barajlarda yüzde 30 oranında su bulunduğunu belirterek, “Biz Melen’den ikinci bir ishale hattının yapılması kararını da aldık. O da hızla yapılıyor. Onu da İSKİ yapacak. Bir de Asya Yakası’nda suyumuz çok, Avrupa Yakası’nda sıkıntı olmasın diye Boğaz’ın altından iki dev denizaltı borusu da İSKİ tarafından döşendi. Alınabilecek bütün tedbirleri aldık. İstanbul’u susuz bırakmak istemiyoruz, susuz bırakmayız” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23