• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İstanbul’daki Gaziantep tadı: Köşkeroğlu

Yeniakit Publisher
2014-04-26 14:21:00 - 2014-04-26 15:06:09
İstanbul’daki Gaziantep tadı: Köşkeroğlu

Gaziantep’in tatlı-baklava kalitesini İstanbul’a taşıyan Köşkeroğlu, iki kuşaktır tattırdıkları damak tadını kahvaltı sofralarında da sunuyor. Malzeme seçimindeki titizlik, temiz işçilik ve yılların verdiği tecrübeyi birleştirerek üstün bir kalite ortaya çıkardıklarını söyleyen Köşkeroğlu’nun ikinci kuşak yöneticilerinden Süleyman Kaya, hizmet sektöründe iyi sayılacak bir ücret politikası olmasına rağmen usta-çırak deneyimiyle yetişmiş eleman bulamamaktan şikayet ediyor.

HALİL CÖMERT / İSTANBUL1946 yılında babaları Hacı Mehmet Ali Kaya tarafından Gaziantep’te temelleri atılan Köşkeroğlu Baklava ve Burma Kadayıfları, Türkiye ekonomisinin yaklaşık yarısının döndüğü ve ülke nüfusunun yüzde 20’nin yaşadığı İstanbul piyasasında adından söz ettiren bir marka olarak dikkat çekiyor. Köşkeroğlu, 1986 yılında ilk şubesini açtığı İstanbul’da bugün 5 şubeyle hizmet veriyor.

KAYA: ADIMIZ DEDEMİZİN MESLEĞİNDEN GELİR

Köşkeroğlu’nun ikinci kuşak yöneticilerinden Süleyman Kaya, ‘Köşkeroğlu’ isminin dedelerinin ayakkabı ustası olması sebebi ile onun ismini yaşatmak için müesseselerine konulduğunu anlattı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) 72 Nolu Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Komitesi Başkanlığı da yürüten Süleyman Kaya, İstanbul’da şu anda Karaköy Merkez, Karaköy Şube, Merter Şube Atatürk Havalimanı ve Topçular’da olmak üzere 5 şubeyle hizmet verdiklerini belirtti. Süleyman Kaya, “İstanbul'daki şubelerimizin yönetimi Süleyman, Ömer ve Cengiz kardeşler arasında paylaşılmıştır. Bütün malzemelerimiz Gaziantep’teki merkezimizden sağlanmaktadır. Gaziantep’te ise malzemeleri halen babamız bizzat kendisi alıp kontrol etmektedir. Başarımızın sırrını üstün kalite, malzeme seçimindeki titizlik, temiz işçilik ve yılların verdiği tecrübe olarak özetleyebiliriz” diyor.

GAZİANTEP’İN DİLLERE DESTAN TATLISI; KATMER’DE İDDİALIYIZ

Babadan kalma asıl işlerinin tatlıcılık olduğunu vurgulayan Süleyman Kaya, “Gaziantep tatlı işinde ideal bir markadır. Biz de bir Gaziantep firması olarak bu işi layıkıyla ve mükemmel bir damak tadı hedefiyle üretim yapıyoruz. Yöresel Gaziantep tatlılarının en kalitelisi bizdedir. Bu konuda iddialıyız. Hele katmer konusunda üretim ve servis kalitemiz tartışılmaz. Her yiyeceğin bir kültürü ve kendine özgü bir tanıtım tarzı vardır. Konya yöresi için bamya çorbası neyse Gaziantep için katmer odur. Katmer’deki hamur bereketi, fıstık gücü, şeker ise tatlılığın ifadesidir” diye konuştu.

İKİ KUŞAK BİR GAZİANTEP İŞLETMESİ: KÖŞKEROĞLU

Süleyman Kaya, asıl işlerinin baklavacılık olmasına rağmen son yıllarda başlayan kahvaltı trendi nedeniyle şubelerinde kahvaltı da vermeye başladıklarını söyleyen Süleyman Kaya, şunları anlattı: “Bizim yaptığımız baklavacılık işi çok daha kadim bir meslektir. Biz bir aile şirketiyiz. İki kuşaktır bu işi yapıyoruz. Gaziantep’te merkez şubemiz var. İstanbul’da ise beş şube ile hizmet veriyoruz.”

SAAT 06.30’DA ‘BİSMİLLAH’ DİYEREK DÜKKÂNI AÇARIZ

Bütün ürünlerini büyük bir özenle seçtiklerini anlatan Süleyman Kaya, özellikle kahvaltıda ikram ettikleri peynir, bal, kaymak, zeytin, ekmek gibi ürünlere dikkat çekti. Hellim peynirini Kıbrıs’tan getirttiğini belirten Kaya, iddialı konuşuyor: “Hizmet kalitemizi gören bir daha bizi bırakmıyor. Kahvaltımız ile baklava ve diğer tatlılarımız müşteride bağımlılık yapar. Sabah 06.30’da ‘bismillah’ diyerek açtığımız şubelerimizi gece yarısına doğru saat 22.00’de ancak kapatabiliyoruz.”

LÜKS KAHVALTIYI 20 LİRAYA VERİYORUZ

Hem orta hem üst gelir gruplarına uygun fiyatlarla hizmet verdiklerini de anlatan Süleyman Kaya, lüks restoranların aksine kaliteli bir kahvaltıyı kişi başına 15-20 liraya sunduklarını söyledi. Kaya, müşteri yoğunluklarının sektör ortalamalarının üstünde olduğunu ve sürkülasyondan kazandıklarına dikkat çekti.

MİLYON DOLARLIK FRENCHİSE TEKLİFLERİNİ REDDETTİK

Franchise sistemiyle şube işletmesi verme gibi bir niyetlerinin olmadığını anlatan Süleyman Kaya, bu iş için milyon dolarlık teklifler aldıklarını ancak yine de bu konudaki tekliflere kapalı olduklarını kaydetti.

USTA ÇIRAK İLİŞKİSİYLE YETİŞEN ELEMAN AZ

Şimdilik yeni şube açmayı düşünmediklerini belirten Süleyman Kaya, Türkiye’nin büyük sıkıntı yaşadığı kalifiye eleman sıkıntısına dikkat çekti. Köşkeroğlu grubu olarak 100 civarında kişiyi istihdam ettiklerini ancak usta çırak ilişkisiyle yetişen eleman bulmakta zorluk çektiklerini anlatan Süleyman Kaya, şunları kaydetti: “Bu anlayışla devam edersek mutfağımız yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Fabrikasyon olarak üretilen ürünleri sunma kolaylığına kaçınılıyor. Usta çırak ilişkisi zayıfladı. Ahilik sisteminin gereklilikleri olan yardımlaşma, sevgi, saygı, adalet ve örflere bağlılık zayıfladı. Maalesef bu zincir zayıfladı ve kırıldı.”

SEKTÖRÜN ÜCRET POLİTİKASI İYİ DURUMDA

Kaliteli eleman sıkıntısının hizmet sektöründeki ücret politikasıyla bir ilgisinin de bulunmadığını vurgulayan Kaya, 12-15 yaşındaki bir çırağın işletmenin kapısından içeri adım atmasının bin liradan başladığını söyledi. Kaya, 15 yıldır yanında çalışan ve çıraklıktan yetişen ustalarına 3 bin liranın üzerinde ücret verdiğini dile getirdi.


Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23