• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İstanbul’a Ortadoğu Diyalog Merkezi kuruyoruz

Yeniakit Publisher
2013-10-24 22:00:00 - 2013-10-25 08:17:29
İstanbul’a Ortadoğu Diyalog Merkezi kuruyoruz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul’da bütün Ortadoğu ülkelerine açık bir diyalog merkezinin kurulmasını kararlaştırdıklarını ifade etti. Katılımcı ülkelerin Mısır, Ürdün, Filistin, İsrail, ABD ve Türkiye’nin bulunduğunu ve Ortadoğu ticaret diyalog sürecinin başlatıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Merkezimiz İstanbul’da olacak. Pazara girişin kolaylaştırılması, malların dolaşımının kolaylaştırılması, enerji ve girişimcilik, özel ekonomik bölgeler kurulması konularında işbirliği yapılacak. Çalışmamız bütün Ortadoğu ülkelerine açık olacak” dedi.

SERDAR ARSEVEN / ABD - Türkiye Yatırım Haftası kapsamında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile birlikte ABD’de bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, merkezi İstanbul’da olacak Ortadoğu Ticaret Diyalog Merkezi’nin kurulacağını açıkladı.

Seattle Chicago yolunda kendisini izleyen gazetecilere açıklamalarda bulunan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye, Filistin, Mısır, Ürdün, İsrail ve ABD’nin katılımıyla kurulacak merkezde, pazara giriş, malların dolaşımının kolaylaştırılması enerji ve girişimcilik konularında sonuç getirici çalışmalar yapılacak” dedi.

Hisarcıklıoğlu, “İstanbul’da Ortadoğu Diyalog Merkezi kuruyoruz. Daimi bir sekretarya kurarak engeller sıkıntılar ne ise tespit edeceğimiz, anında haberleşebileceğimiz ve çözümler üretebileceğimiz bir merkez kuracağız” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, yeni oluşum hakkında şu ifadeleri kullandı: “ABD Ticaret Odası ile birlikte, bu seyahate gelmeden Kurban Bayramı’ndan önce bir toplantı gerçekleştirdik. İlk defa burada açıklıyorum, basın yoktu burada, işin hangi safhaya gideceğini bilmediğimiz için basına özellikle o noktada duyurmadık. Böylece Ortadoğu ticaret diyalog sürecini başlatmış olduk.  Katılımcı ülkeler, Mısır, Ürdün, Filistin İsrail, ABD ve Türkiye oldu. Bu toplantıda Ortadoğu Ticaret Diyalog Merkezi’nin kurulmasını kararlaştırdık. Merkezimiz İstanbul’da olacak. Pazara girişin kolaylaştırılması, malların dolaşımının kolaylaştırılması, enerji ve girişimcilik, özel ekonomik bölgeler kurulması  konularında işbirliği yapılacak. Çalışmamız bütün Ortadoğu ülkelerine açık olacak.”

ABD’YE YATIRIM ÇIKARMASI

Türkiye ile ABD arasındaki ticaretin ve yatırımların artırılması için önemli adımlar atıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ABD-Türkiye İş Konseyi’nin kurulacağını açıkladı. DEİK’in ABD’de karşılığında eş kuruluş olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Şimdi Amerika Ticaret Odası kendi bünyesinde Amerika - Türkiye İş Konseyi’ni kuruyor. Bu iki ülke arasındaki işbirliğini daha derine indirecek. Yatırım ziyaretlerinde firmaları bir araya getirecek bir yapı kuruluyor. ABD Ticaret Odası’nın 3 milyon, TOBB’un 1,5 milyon üyesinin bir araya geldiği bir yapı kurulmuş olacak” diye konuştu.

İKİ KİŞİDEN 4 MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET

“Kendi içimizdeki meselelere çok fazla odaklanıyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu, “Katıldığımız bir iş yemeğinde bir firma ile görüştük. Kurulalı 3 yıl 3 ay olmuş. İki arkadaş fikri buluyorlar. 4 milyar dolarlık bir şirket;  iki tane bilgisayar. Bu tip fikirlerle yatırım yapan yoktu Türkiye’de. Akıllı gençlerimiz var bizim bunları değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.

İSTANBUL’DA KONFERANS HAZIRLIĞI

Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan sonraç söz alan ABD Ticaret Odası’nın Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Khush Choksy de,  gelecek yıl Türkiye’de büyük bir yatırım konferansı düzenleyeceklerini belirterek üzerinde birlikte çalışılacak birçok planın olduğunu bildirdi. Konferansın duyurusunu henüz yapmadıklarını ifade eden Choksy, konferansa gıda, sağlık, eğitim ve bilgi teknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin çağrılacağını bildirdi. ABD’li yatırımcıların konferans kapsamında Türkiye’ye geleceğini ifade eden Choksy, Türkiye’de bir ofis açacaklarını da vurguladı.

Choksy, “Bu temsilcilik KOBİ’lerin danışabilecekleri bir yer olacak. Biz ABD’li şirketlere TOBB’da Türk şirketleriyle bir araya gelebilmeleri için yönlendirmelerde bulunacağız” dedi. Ortadoğu Ticaret Merkezi girişimi hakkında değerlendirmede bulunan Choksy, “Bu yeni bir proje iş dünyasına kesinlikle faydalı olacak. Aynı zamanda bölgeye de faydası olacak. Özel ekonomik bölgeler kurulmasına yönelik çalışmalar yapacağız. Türkiye’den İsrail aracılığı ile Ürdün ve diğer Ortadoğu ülkelerine ulaşım imkanları girişimcilik diğer bir üzerinde çalışacağımız bir konu. Sadece ABD veya Türkiye’ye değil, bütün bölgeye faydalı olacak” dedi.

ABD’Lİ ŞİRKETLERDEN STA’YA DESTEK

ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Choksy, iki ülke arasındaki 20 milyar dolarlık ticaret hacminin artırılmasını hedeflediklerini dile getirerek iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanması çalışması kapsamında bir ticaret uzmanının Türkiye’ye ziyarette bulunduğunu kaydetti. Çalışmanın yıl sonunda tamamlanacağını bildiren Choksy, “Özel sektörü temsil edecek bir kuruluş olarak iki ülke arasında STA’nın olmasını önemsiyoruz ve bunun savunuculuğunu yapacağız. Aynı zamanda iki hükümet ülkeler ticaret ile ilgili görüşmelerin daha derinleşmesini istiyoruz. Özel sektör olarak bunu sürekli destekliyoruz. ABD yönetimin de STA görüşmelerini başlatması için adım atmasını istiyoruz” diye konuştu.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23