• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İstanbul Milli Eğitim'den 'Çanakkale'ye özel' dergi

Yeniakit Publisher
2015-03-19 22:10:00 - 2015-03-19 23:35:40
İstanbul Milli Eğitim'den 'Çanakkale'ye özel' dergi

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Bölümü tarafından hazırlanan İstanbul Dergisi, özel bir sayıya daha imza attı. Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı dolayısıyla hazırlanan İstanbul Dergisi’nin, "100. Yılında Çanakkale" Özel Sayısı, bugüne kadar Çanakkale ile ilgili yapılan çalışmalardan oldukça farklı ve oldukça doyurucu bir çalışma.

Kültür yayıncılığına verdiği destekle bilinen İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız’ın destekleriyle ve İl Milli Eğitim Müdürülüğü AR GE Birimi'nden sorumlu Strateji Geliştirme Şube Müdürü Murat Adalı öncülüğünde hayata geçirilen önemli projelerden birisi olan İstanbul Eğitim ve Kültür Dergisi'nin yayın kurulunda da edebiyat ve kültür dünyasının yakından tanıdığı Ali Ayçil, Bülent Parlak, Mahmut Bıyıklı gibi isimler bulunmakta. Abdullah Taşkıran ise derginin koordinatörlüğünü üstlenmekte.

Türk Milleti’nin yokluklar içinde kazandığı bu büyük zaferin niçin tarihi bir destan olduğu, milletimizin kaderini nasıl şekillendirdiği, Doğu’nun mazlum milletlerine hangi yönüyle ilham verdiği ve emperyalizmle mücadeledeki rolü değişik bakış açılarıyla İstanbul Dergisi’nde ele alınmış. Ayrıca Çanakkale Özel Sayısı’nde bu savaş ile ilgili merak ettiğimiz başka konular da irdelenmiş: 

100. Yılında Çanakkale Özel Sayısı Ali Ayçil’in “Şu Boğaz Harbi Nedir?” başlıklı metni ile açılıyor. Ayçil yazısında Çanakkale Harbi’nin dünyada emperyalizme karşı başarı elde edilmiş ilk büyük savaş olduğunu vurguluyor. Tarihçi Fatih Güldal ise yazısında 100. Yılında I. Dünya Savaşı’na genel bir bakış sergiliyor. Güldal, 1914’te savaştan biraz önceki dönemi anlatırken Avrupa’da pekçok insanın sevinçle savaşı beklediğine dair ilginç bir tesitte bulunuyor. Öyle ki Freud bile şunları söylemekten kendini alamıyor: “Savaş nedeniyle, 30 yıldır ilk kez kendimi gerçek bir Avusturyalı olarak hissedecek kadar heyecanlıyım.”

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Arslan ise Çanakkale Muharebesi’ni ve kazanılan büyük zaferin Osmanlı Devleti’ne ve dünyaya etkilerini bir tarihçi titizliğiyle ele alıyor.

Adem Koçal’ın ünlü tarihçi İlber Ortaylı ile yaptığı röportaj ise Çanakkale Savaşı’nın bir ülke için ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. Ortaylı röportajında şöyle diyor: Her ülkenin Çanakkale’si yoktur.” Dergide ayrıca Ali Ayçil’in yazar Beşir Ayvazoğlu ile yaptığı röportaj da dikkat çekici. Beşir Ayvazoğlu, Çanakkale ruhunun edebiyatımıza olan etkilerine değinirken bu ruhun yeterince aksetmediğini dile getiriyor.

Mahmut Bıyıklı’nın Çanakkale Savaşı’nın öğrenci ve öğretmenlerini anlattığı metin, Ercan Yılmaz’ın detaylarıyla ele aldığı Nusret Mayın Gemisi, Mehmed Niyazi’nin 253 bin şehit için 253 bin roman yazılır konulu söyleşi, Talha Uğurluel’in Adım Adım Gelibolu metni, Tahsin Yıldırım’ın Çanakkale’de Teyyare Savaşı araştırması, Murat Adalı’nın Çanakkale Bir Varlık Savaşıdır başlıklı yazısı da 100. Yılda Çanakkale Özel Sayısı’nın dikkat çeken bazı başlıklarından.

100. Yılında Çanakkale Özel Sayısı, edebiyatçıların, tarihçilerin, araştırmacıların bir araya geldiği çok özenli bir çalışma olmuş. Gerek dergide yer alan metinler ve şiirler, gerek yayınlanan dönem fotoğrafları, gerek döneme ait araştırmalar, gerekse yapılan röportajlar Çanakkale Zaferi’ne dair kütüphanelerde saklanacak sağlam bir kaynak oluşturuyor.

İnternet üzerinden takip etmek için: http://istanbul.meb.gov.tr/dergi/dergi10/#/0



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23