• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İstanbul İslâmî Finans’ın da merkezi oluyor

Yeniakit Publisher
2013-10-31 23:12:12 - 2013-11-01 07:24:53
İstanbul İslâmî Finans’ın da merkezi oluyor

Dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri haline getirilmesi planlanan İstanbul’un aynı zamanda İslâmî Finans Merkezi olma yolunda da önemli bir adım atıldı. Türkiye’de İslâmî Finansa verilen önemi anlayan Dünya Bankası, İstanbul’da Küresel İslâmî Finans Geliştirme Merkezi Kurdu. Merkezin Açılışında konuşan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, “Burası bir bilgi merkezi olacak. En son teknolojileri sağlayacak, teknik destek verecek, pratik bilgilerin üretilip yayılmasını sağlayacak, büyüme ve kalkınma konusunda destek verecek. Türk halkı olarak böyle liderlere sahip olduğunuz için çok şanslısınız” dedi.

İBRAHİM ACAR / İSTANBUL - Dünya Bankası Küresel İslâmî Finans Geliştirme Merkezi İstanbul’da törenle açıldı. Dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri haline getirilmesi planlanan İstanbul’un aynı zamanda İslâmî Finans Merkezi olma yolunda da önemli adımlar atıldı. Türkiye’de İslâmî Finansa verilen önemi anlayan Dünya Bankası,  İstanbul’da Küresel İslâmî Finans Geliştirme Merkezi Kurdu. Merkezin Açılışını, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim’un da katıldığı bir törenle açıldı.

BABACAN: TEMELLERİNİ 2 YIL ÖNCE ATTIK

Açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, merkezle ilgili çalışmaların temelinin 2 yıl önce atıldığını belirterek, merkezin Borsa İstanbul’un çatısı altında kurulmasına karar verildiğini hatırlattı. Babacan, merkezin en önemli kuruluş amacının İslâmî finans konusunda bilgi paylaşımı olduğunu kaydetti.
Babacan, merkezin ayrıca teknik ve danışmanlık hizmetleri sunacağını anlatarak, “Merkezin, İslâmî finans konusunda düzenleyici ve kurumsal alt yapının güçlendirilmesi, uygulama birliğinin sağlanması, bilgi paylaşımının teşvik edilmesiyle bu alandaki araştırmaların geliştirilmesi gibi amaçları da var” dedi.

FAİZSİZ KİRA SERTİFİKASINA İLGİ HER YIL KATLANIYOR

Dünyada 1,5 trilyon dolar civarında faizsiz finansal varlık bulunduğunu anlatan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada 2006’da 20 milyar dolarlık kira sertifikası ihraç edilirken, 2012’de bu rakam 130 milyar dolara ulaşmış oldu. Hazine şimdiye kadar 5 ayrı ihraç gerçekleştirdi. Özel sektör de şuan 7 kira sertifikası ihracı yaptı. İngiliz hükümeti de dün, gelecek yıldan itibaren sukuk ihracına başlayacağını duyurdu. Böylece İslâmî finansman kurumları, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde değil aynı zamanda batı ülkelerinde de yoğun bir şekilde kullanılacak.”

BU MERKEZ TÜRKİYE’NİN GURURU OLACAK

2011’de Borsa İstanbul bünyesinde bir katılım endeksi oluşturduklarını belirten Babacan, artık kamu bankalarının da katılım bankacılığına gireceğini daha önce açıkladıklarını hatırlattı. Dünya Bankası’nın İstanbul’da açtığı bu merkezin son derece büyük önem taşıdığını kaydetti.

Babacan, Türkiye’nin bu konuda biraz geç kaldığını ancak yeni açılan merkezle beraber artık İstanbul’un da İslâmî finansta küresel boyutta bir şehir haline geleceğini söyledi. Babacan, bu merkezin İstanbul’da açılmasının Türkiye için büyük bir gurur arz ettiğini dile getirdi.

Toplantının ardından soruları cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Hem Vakıfbank’ın hisselerinin Hazine’ye devri, hem de kurulacak kamu katılım bankalarının 8-9 maddelik tek bir kanunla olabileceğini düşünüyoruz. Bu, Meclis’in gündemine de bağlı. Şu anda takvim veremiyorum” dedi.

DÜNYA BANKASI BAŞKANI:İSLÂMÎ FİNANS KÜRESELLEŞTİ

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ise, Dünya Bankası Küresel İslâmî Finans Merkezi’nin bir bilgi merkezi olacağını belirterek, “En son teknolojileri sağlayacak, teknik destek verecek, pratik bilgilerin üretilip yayılmasını sağlayacak, büyüme ve kalkınma konusunda destek verecek. Türk halkı olarak böyle liderlere sahip olduğunuz için çok şanslısınız. Bu merkezin de başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü Türk yetkililerle çalışacağız, onların verdiği sözü yerine getirdiğini gördüm” dedi.

Bu merkezin İslâmî finansı küresel olarak geliştirmek amacıyla yapılan ortak bir çalışmanın ürünü olduğunu söyleyen Jim Yong Kim, İslâmî finansın küreselleşmesi ile sahip olduğu kaynakların ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23