• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İsrail'in Gazze ve Lübnan'da yasaklı olan fosfor bombasını kullandığı bildirildi

Yeniakit Publisher
2023-10-13 01:42:00 -
İsrail'in Gazze ve Lübnan'da yasaklı olan fosfor bombasını kullandığı bildirildi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını belirtti.

ANKARA (AA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını belirtti.

HRW'nin sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, "İsrail, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı." ifadesine yer verildi.

Beyaz fosforun dayanılmaz yanıklara yol açtığı ve evleri ateşe verebildiği hatırlatılan açıklamada, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde beyaz fosfor kullanımının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Filistin Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada, "İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor." denildi.

Lübnan Hizbullahı, sınırın güneyindeki Dahayra beldesi karşısında yer alan İsrail askeri mevzisinin füzelerle hedef alındığını duyurmuştu.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre ise füzenin atılmasından kısa süre sonra Dahayra çevresinin topçu atışıyla, Yarin beldesi çevresinin de fosfor bombalarıyla hedef alındığı kaydedilmişti.

Fosfor bombası nedir?

Beyaz fosfor adı verilen kimyasalı içeren patlayıcı, "1980 Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi" kapsamında, yasaklı silahlar arasında yer alıyor.

Bomba infilak ettiğinde beyaz fosfor parçacıkları etrafa dağılıyor.

Fosfor maddesi oksijenle temas ettiğinde kendiliğinden tutuşarak alev alıyor, 800 derece sıcaklığa ulaşıyor.

İnsan derisine değdiğinde kemiklere kadar nüfuz eden ciddi kimyasal yanıklara neden oluyor.

Fosfor dumanı teneffüs edildiğinde de ciğerlerde yaralar hatta yanıklar oluşturuyor.

Kişi ya boğularak ya da vücudunun içindeki yanıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Fosfor bombasının insan sağlığına olduğu kadar çevreye de zararları bulunuyor.

Sebep olduğu yangınlar, ormanları, tarım alanlarını ve su kaynaklarını yok ediyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Osman AYDIN

EY BM LERIN GUVENLIK KONSEYI SIZ KIMIN GUVENLIĞI IÇIN KURULDUNUZ ISRAILIN GUVENLIĞINI SAĞLSMAK IÇINMI ADAMLAR FOSFOR BOMBALARINI ATIYOR COLUK COCUK DEMEDEN YAŞLI GENC DEMEDEN TOPLU KATLIYAM YAPIYOR TOPLAMA KAMPLARINI BOMBALIYOR HASTAHANEYI AMBULANSI CAMILERI VURARAK SOYKIRIM YAPIYOR SIZ NE YAPIYOSUNUZ ISRAILIN ARKASINDAYIZ SIZDE BU SUCA ORTAKSINIZ ALÇAKLIK YSPIYORSUNUZ EY MUSLUMANLAR BUNLARDAN BIR YOL OLMAZ ARTIK UYANIN ISLAM BIRLEŞMIŞ MILLETLERINI KURUN ACIL DURUM ORDUNUZU KURUN PARALARINIZ DOLARLARINIZ SIZI KURTARMAZ ANCAK ISLAM BIRLIĞI KURTARIR SESSIZ KALARAK BU KATLIYAMA SOY KIRIMA ORTAK OLMAYIN ERDOGAN NASIL ÇIRPINIYORSA BAŞTA SAUDI ARABISTANIN SELMANINADA O KADAR IŞ DUŞUYOR SAYIN PRENS SALMAN UYANIN BU AMERIKA YA KANMAYIN ULKENIZIN KAYNAKLARINI SOMURMESIN AMERIKAN ASKERLERINI DAHA NEKADAR BESLIYECEKSINIZ KAYNAKLARINIZI ISLAM ACIL DURUM ORDUSUNUN KURULMASINA HARCAYIN

muş ovası

atom bombası da atsa içimizdeki bir kesim yine erdoğana, hamasa, izzeddin el kassama, müslümanlara ateş eder. bu zalimlerin zalimliğine ciğerden iki kelime etmez. hem israil hem taraftarları hem sessiz kalanların münafıkların kafirlerin Allah belasını versin.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23