• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İsrail’e jet yakıtı satmadık

Yeniakit Publisher
2014-07-15 07:58:00 - 2014-07-15 07:23:10
İsrail’e jet yakıtı satmadık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son günlerde gündeme getirilen İsrail’e jet yakıtını Türkiye satıyor iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bizim Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak İsrail’e herhangi bir satışımız söz konusu değildir. Ne geçen ay, ne de ondan önceki ay biz İsrail’e herhangi bir jet yakıtı satmadık. Bu konudaki hassasiyetimizin, soranlardan daha az olmadığının bilinmesini isterim” dedi.

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bizim Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak İsrail'e herhangi bir satışımız söz konusu değildir. Ne geçen ay, ne de ondan önceki ay biz İsrail'e herhangi bir jet yakıtı satmadık. Bu konudaki hassasiyetimizin, soranlardan daha az olmadığının bilinmesini isterim" dedi. Yıldız, Bakanlık'taki Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Atılgan Sökmen ve yönetim kurulu üyelerini kabulünün ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

YAŞAM ODALARI YÖNETMELİKLE

Bir gazetecinin madenlerdeki yaşam odası ile ilgili sorusu üzerine Yıldız, şunları kaydetti: "Bu son derece bilimsel bir konu. Dünyadaki uygulamalarına ilişkin Rusya, Almanya, Kanada, ABD gibi ülkelerdeki en son yapılan çalışmaları incelemek üzere bir heyet kurduk. Kömür ile metalik madenlerin uygulamaları farklı. Özellikle Avustralya bu işin en önemli merkezlerinden birisi ve Çalışma Bakanlığımızın yapacağı yönetmelik ile bunların düzenlemesi söz konusu ama Plan ve Bütçe Komisyonu'nda alınan kararda bunun yönetmeliğe bırakılması yönünde tavsiyede bulunuldu. Her maden bunun için uygun olmayabilir. Özetle kömürde bunun yerine belli aralıklarla maske değişimi istasyonları... Yaşam odalarının yangın içinde kalan kısmının daha farklı riskler oluşturduğu gözlemlenmiş. Bir işi doğru yapmamız lazım. Sırf kamuoyundaki algıdan dolayı, bir görüş üzerine yoğunlaşmamak gerekiyor."

BARZANİ’NİN GELİŞİ TAHSİLAT İÇİN DEĞİL, HESAP AÇMAK İÇİN

Bakan Yıldız, "Barzani'nin 3 bakanıyla Türkiye'ye gelişi ile ilgili olarak şöyle konuştu: “3 bakanın parayla alakalı tahsilat için geldiği yönünde bir haber duyuyorum. Bunun doğru olmadığını söylemem lazım. Geçici olan hesapların, kalıcı hesaplar haline gelmesi ve yetkililerle bu hesapların açılması için geliyorlar. Bunun sürdürülebilir bir iş olması için gayret ediyoruz. Irak'taki istikrarın bozulmasıyla beraber petrolün sahibinin el değiştirdiği bir ortamdayız. Yalnızca Kuzey Irak petrolüyle alakalı değil, aynı zamanda Bağdat petrolleriyle alakalı da konuşuyoruz. Hem Bağdat'ın hem de Erbil'in haklarıyla alakalı çalışma içinde bulunduğumuzu söylemem lazım."

İlk tankerin parasının henüz gelmediğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: "Bunların satışlarından, ihale edilmesinden Kuzey Irak sorumlu. Petrolün sahibi Irak. Bunu ihale eden ve satan, sevkıyatını yapan Irak. O yüzden, bu satışın sorumlusu Irak'tır. İsrail'e mi, başka bir yere mi satıyor, biz o kısmına girmiyoruz. Ama kendilerine sordum, İsrail'e satmadıklarını söylediler. Bizim Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak İsrail'e herhangi bir satışımız söz konusu değildir. Biz kamu olarak da böyle bir satış gerçekleştirmiş değiliz. Hele hele Gazze'deki ve Filistin üzerindeki İsrai'lin yaptıklarının bu soruyu daha önemli hale getirdiğini biliyorum. Ne geçen ay, ne de ondan önceki ay biz İsrail'e herhangi bir jet yakıtı satmadık. Bu konudaki hassasiyetimizin, (bunu) soranlardan daha az olmadığının bilinmesini isterim."

TÜRKİYE’DEN IRAK’A PETROL SATIŞI

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Musul’da bulunan Beyci rafinerisini ele geçirmesinden sonra ülkede benzin krizi yaşandı. Bu krize çözüm olarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Türkiye’den benzin istemesinden sonra Kuzey Irak’a benzin sevkiyatı başladı. Bakan Yıldız, “Türkiye’nin şu anda hali hazırda 9 bin tonluk, 360 tankerli günlük bir sevkiyatı var ama ek olarak günlük 4 bin ton civarında, bu da yaklaşık 160 tanker civarında bir miktar yapar” demişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23