• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İsrail ambargoyu kaldıracağı yerde daha da sıklaştırdı

Yeniakit Publisher
2013-03-31 20:43:00 - 2013-03-31 20:46:47
İsrail ambargoyu kaldıracağı yerde daha da sıklaştırdı

Gazze’de uygulanan ambargoyu değerlendiren Filistinliler, İsrail’in geçen 2 hafta boyunca Gazze’ye uyguladığı ambargoyu daha da sıklaştırdığını belirterek, geçiş noktalarının kapatıldığını, balıkçıların hareket alanının kısıtlandığını ve İsrail’e sınır bö

GAZZE - Filistinliler, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargonun kalkmasının, tüm geçiş noktalarının açılması, elektrik kesintisinin çözülmesi, bölgedeki balıkçılara şart koşulan kısıtlamaların iptali ve Uluslararası Gazze Havaalanı ile limanların yeniden kullanıma açılmasıyla mümkün olacağını belirtiyor.
AA muhabirine Gazze’de uygulanan ambargoyu değerlendiren Filistinliler, İsrail’in geçen 2 hafta boyunca Gazze’ye uyguladığı ambargoyu daha da sıklaştırdığını belirterek, geçiş noktalarının kapatıldığını, balıkçıların hareket alanının kısıtlandığını ve İsrail’e sınır bölgelerdeki çiftçilerin tarım faaliyetlerinin engellendiğini belirtti.
“Filistinliler, Gazze’den
Batı Yaka ve Kudüs’e
geçebilmeli’’
Gazze’de öğretmenlik yapan Cihad es-Suveyr (31) AA muhabirine yaptığı açıklamada, ‘’Gazze’deki ambargonun kaldırılmasıyla, bölgedeki iş imkanlarının artması, denizde seyrüseferin özgürce sağlanması ve Filistinlilerin kontrol noktalarından herhangi bir şart koşulmaksızın geçebilmesini istiyoruz. Filistinliler, 2007’den önce olduğu gibi Gazze’den Batı Yaka ve Kudüs’e geçebilmeli’’ diye konuştu. Ev hanımı Fetiha Abdurrezzak (51), sivil ve ticari geçişlerin sağlandığı sınır kapılarının tamamen açılmaması halinde ambargonun kalkmasının söz konusu olamayacağını ifade etti. Filistinli manav Abdulkadir Ebu Şaban da (45) ‘’Sivillerin geçişi, ürünlerin sevkıyatı, yakıt ve tüp gaz girişinin sağlanması için Mısır’la Gazze arasında bir bağlantı gerekiyor’’ dedi.  
Elektrik kesintilerine
çözüm bulunmalı
Gazze’de tekstil mağazası sahibi 30 Hamade el-Huveyti ise, Gazze’deki ambargonun kalkmasıyla, bölgede yatırım projelerinin uygulanabileceğini kaydederek, ‘’Gazze’deki limanın ve uluslararası havaalanının onarılarak yeniden kullanıma açılmasını istiyoruz’’ dedi. Gazze’ye uygulanan sıkı ambargonun gündelik hayat üzerindeki etkilerine işaret eden Selma el-Medhun (36), elektrik kesintisi sorununun çözülmesinin bölge için hayati önem taşıdığını vurguladı. Filistinli inşaat ustası Yahya en-Nahal (47), sınır kapılarından inşaat malzemelerinin geçmesi halinde on binlerce kişiye iş imkanının sağlanacağını hatırlattı.
Sınır kapıları hala kapalı
Öte yandan; İsrail’in Gazze’ye yönelik uyguladığı ambargoya karşı kampanyalar düzenleyen ‘’Ambargoya Karşı Halk Komitesi’’ Başkanı Cemal el-Hudari, ‘’İsrail, ambargoyu hafiflettiğini ileri sürüyor. Ancak sınır kapılarını tamamen kapattı’’ dedi. Hudari, şunları kaydetti:
‘’Gazze limanının faaliyete geçirilmesi, balıkçıların kısıtlama getirilmeden avlanabilmeleri, tüm sınırların ve Gazze ile Batı Yaka arasındaki güvenlik koridorunun geçişlere açılması, ürünlerin İsrail engeline takılmadan ithal ve ihraç edilebilmesi ve Uluslararası Gazze Havaalanı’nın onarıldıktan sonra yeniden kullanıma açılması gerekiyor. Bunlar gerçekleştiği zaman ancak İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargonun kalktığını söyleyebiliriz.’’
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23