• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İslami finans, insanlığın refahını ön planda tutar

Yeniakit Publisher
2013-09-09 20:56:56 - 2013-09-09 20:56:55
İslami finans, insanlığın refahını ön planda tutar

9. Uluslararası İslami Ekonomi ve Finans Konferansı’nda, küresel finansa alternatif çözümler dile getirildi

EKONOMİ SERVİSİ
9. Uluslararası İslami Ekonomi ve Finans Konferansı (ICIEF), yurt içi ve yurt dışından akademisyen ve ilgili kurum yöneticilerinin katılımıyla İstanbul’da başladı. Anadolu Ajansı’nın basın sponsorluğunda, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İslam Kalkınma Bankası Grubu’na bağlı İslami Araştırma ve Eğitim Enstitüsü (IRTI), Hamad bin Khalifa Üniversitesi bünyesindeki Katar İslami Çalışmalar Fakültesi (QFIS) ve Uluslararası İslam Ekonomisi Derneği (IAIE) ortaklığında düzenlenen konferansa, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve kurum yöneticisi katıldı.
YALÇINTAŞ: İSLAMİ EKONOMİ ALANINDAKİ
UYGULAMALARIMIZI DERİNLEŞTİRMELİYİZ
İktisatçı ve eski İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, fikrî ve ilmî sahada İslam ekonomisinin sağlam temelleri olduğu değerlendirmesinde bulunarak, "İslami finansman uygulamaları önce bankacılık alanında kuruldu. Küresel kriz durumlarında dahi ayakta kalan güçlü kurumlar kuruldu. Bu noktada bizler de Cidde’de gerekli çalışmaların içinde yer aldık. Bundan sonra İslami ekonomi alanındaki uygulamalarımızı geliştirip derinleştirmemiz lazım" ifadelerini kullandı. İslami ekonominin sistem bütünlüğü ve disipline fazlasıyla sahip olduğunu belirten Yalçıntaş, şunları söyledi: "İslami ekonomi modelinin sağlam bir disiplini bulunuyor. Bizler bir müslümanın İslami prensiplerle yaşamasını istemiyor muyuz? İstiyoruz. Sosyal ve iktisadi hayatın tüm alanlarında İslami hassasiyetleri yaşamasını istemiyor muyuz? İstiyoruz. Ve büyük ölçüde de yaşandığını görüyoruz. Demek ki hem fikrî sahada hem ilmî sahada İslam ekonomisi var. İslam ülkeleri birbirleriyle ticarete özen göstermelidir."
İSLAM EKONOMİSİNİN HEDEFİ FİYAT KRİTERİNİ
AHLAKİ KRİTER İLE DESTEKLEMEK
İslami Bankacılık ve Finans konusunda çalışmalar yapan Prof. Dr. M. Umer Chapra da konuşmasında, İslam ekonomisine neden ihtiyaç duyulduğuna yönelik değerlendirmelerde bulundu. Var olan konvansiyonel ekonomi alanında epey çalışma yapıldığını kaydeden Chapra, şunları anlattı: "Neden yeni bir disipline ihtiyaç olduğu soruluyor çünkü konvansiyonel ekonomiye ilişkin bugüne dek epey çalışma yapıldı. Sorun şu ki, burada temel olarak ihtiyacımız olan şey bütün insanların refahıdır. Konvansiyonel ekonomi evet çok katkılar sağladı ama yine de konvansiyonel ekonomi gerçekten yapılması gerekeni yapamadı. Dolayısıyla kardeş disiplin yaratarak biz konvansiyonel ekonominin bazı eksiklerini gidermeye çalışacağız. İslam ekonomisinin hedefi Kur’an-ı Kerim’den kaynaklanmaktadır." Chapra, İslam ekonomisinin, bütün insanların ihtiyaçlarının yerine getirilmesini sağlamayı hedeflediğini dile getirerek, "İslam ekonomisinin hedefleri arasında, insanlara istihdam sağlayarak gelir dağılımındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak da var, eğer bunu başaramazsa, o zaman hakikaten insaniyete karşı sorumluluğunu yerine getirmeyi başaramamış olur" dedi. Konvansiyonel ekonominin sorunlarından ve eksiklerinden bahseden Chapra, bu ekonomide sadece para mekanizmasının ön plana çıktığını, fiyat sisteminde yaşanan sorunlarda aşırı talebin fiyatı artırdığını, bu yüzden aşırı talebin sınırlandırılması gerektiğine işaret etti.
FAİZSİZ YATIRIM, ÜZERİNDE CİDDİYETLE
DURULMASI GEREKEN BİR KONU
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen de finansal sistemlerdeki haksız kazanç ve usulsüz rekabetin reel ekonomiye olumsuz etkileri bulunduğuna işaret ederek, "Finanstaki olumsuzluklar sanayi çevrelerini bire bir etkiliyor. O yüzden faizsiz yatırım, üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konu" değerlendirmesini yaptı. İslam iktisadına öncülük yapan merhum Sabahattin Zaim’in İslami ekonomi modeli konusundaki çalışmalarından övgüyle söz eden Esen, faizsiz kazancın tam olarak kavranabilmesi için bu alanda yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.
SAVAŞ ALPAY: MEVCUT
FİNANS SİSTEMİ
REFAH GETİRMEDİ
Dünyada yaşayan insanların yüzde 0.6’sının küresel servetin yüzde 40’ını elinde bulundurması hiçbir makul kimse tarafından kabul edilemez. Mevcut finans sistemi bize refahı getirmemiştir. Onun için alternatifler bulmak zorundayız.
AZMİ OMAR: İSLAMİ
FİNANS ÇOK DAHA
İSTİKRARLI
Birçok ülkeden, İslami finansın uygulanması konusunda destek talebi alıyoruz. İslami finans, geleneksel finanstan çok daha istikrarlı bir ticaret yoludur. Üye devletlerin İslami finansı bir politika olarak uygulamaya koymaları gerekiyor.

NEVZAT YALÇINTAŞ:
FİKRİ VE İLMİ SAHADA
İSLAM EKONOMİSİ VAR
İslami ekonomi modeli belli ölçülerde gelişmeyi başardı. Bizler bir Müslümanın İslami prensiplerle yaşamasını istemiyor muyuz? İstiyoruz. Ve büyük ölçüde yaşandığını da görüyoruz. Demek ki,  hem fikrî sahada hem ilmî sahada İslam ekonomisi var.
UMER CHAPRA: İSLAM
EKONOMİSİNİN HEDEFİ
KUR’AN’DAN KAYNAKLANIR
Dünya genelinde insanların ihtiyaçları tam olarak yerine gelmez ve bunun mazereti de kaynakların kıtlığı olarak gösterilir. Ancak bu mazeret kabul edilemez. İslam ekonomisi bütün insanların ihtiyaçlarını yerine getirmeyi hedefler. Kaynağı Kur’an’dır.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23