• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İslâmi finans açısından gidilecek çok yol var!

Yeniakit Publisher
2014-05-15 08:38:00 - 2014-05-14 23:38:07
İslâmi finans açısından gidilecek çok yol var!

Türkiye’nin son 10 yılda 3 bin 200 uluslarası şirketten 37 bin 737 şirkete ulaştığına dikkati çeken Bakan Şimşek, iş dünyasında gerçekleştirilen reformlarla bu sayıyı gelecek 10 yıl içinde ikiye katlamayı planladıklarını, sektörde islâmi finans gibi çok bakir alanların olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin özellikle finansal alanda yapması gereken önemli işlerin olduğunu, bu işlerden birinin de islami finans olduğunu söyledi.

Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) başkanlık görevini yürüten Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın ev sahipliğinde düzenlenen 19. Dünya Yatırım Konferansı’nın açılışında Soma maden ocağında hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşunda bulunuldu. Konferansın açılışında konuşan Bakan Şimşek, Soma’da gerçekleşen olayda hayatını kaybeden madencilerin ailelerine baş sağlığı dileklerini iletti.

ULUSLARARASI YATIRIMLAR

Şimşek, son 10 yıldaki reformlar sayesinde uluslararası yatırımcılar bakımından cazip duruma gelen Türkiye’nin çok önemli bir iç pazara sahip olduğunu dile getirdi. Çalışan uluslararası şirketlere bakılıdığı zaman, 10 yıl önce 3 bin 200 şirket varken şubat ayı itibariyle bu rakamın 37 bin 737’ye ulaştığına dikkati çeken Şimşek, gelecek 10 yıl içinde de bu rakamı ikiye katlamayı planladıklarını kaydetti. Şimşek 1980 -2002 yıllarında 14,8 milyar dolarlık yatırıma karşılık bu rakamın 140,6 milyar dolara çıktığını kaydetti.

İSLÂMİ FİNANSTA DURUM

Şimşek, Türkiye’nin dış borçlarına bakıldığında kamu tarafının borç veren konumda olduğunu, Türkiye’de bankaların da durumlarının iyi olduğunu vurguladı.
Türkiye’deki özelleştirmelere değinen Şimşek, “Özelleştirme süreci içerisinde sermaye piyasasında faaliyette bulunan pek çok şirketin ilgilenebileceği alanlar bulunuyor” dedi. Şimşek, şu anda bir Çin bankasının Türkiye’de banka kurmak için çalıştığını aktararak, “Türkiye’de iyi bir bankacılık var ama İslâmi finans açısından gidilecek çok yol var” değerlendirmesini de yaptı.

Enflasyonu yüzde 5’in altına çekmeliyiz

Tarihsel perspektiften bakıldığında enflasyon oranımız şu anda kendi içerisinde ufak bir yükselme yaşasa da tek haneye inmesi büyük başarı olduğunu belirten Şimşek, ancak bu rakamların yüzde 1-2-3’e çekilmesi gerektiğini ifade etti. Şimşek, Türkiye’nin finansal krizi kısa sürede atlattığını ve önemli bir büyüme noktası içerisinde olduğunu belirterek, “Asya gerçekten fenomenel bir ilerleme yaşadı ama Türkiye’nin de önemli bir ilerleme sağladığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) başkanlık görevini yürüten Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın ev sahipliğinde düzenlenen 19. Dünya Yatırım Konferansı’nda konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23