• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İran’ın gevşeyen direnci şaşırttı!

Yeniakit Publisher
2014-11-28 08:26:00 - 2014-11-28 08:09:12
İran’ın gevşeyen direnci şaşırttı!

OPEC toplantısından önce “Dünya ucuz petrole tolerans gösteremez. Üretim azaltılmalı” diyen İranlı bakan Zengene son açıklamasında, “Görüşlerimiz Suudi Arabistan’la birbirine yakın. Petrol üretimini azaltmayı düşünmüyoruz” diyerek iki gün içinde çark etti

Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) toplantıları viyana’da devam ederken petrol fiyatlarının düşüşünü ve üretimin artırılmasını protesto eden Rusya ile birlikte İran’ın tepkileri giderek zayıflıyor. 

OPEC toplantılarından birkaç gün önce petrol ihraç eden ülke bakanlarıyla bir araya gelen ve petrol fiyatlarının düşüşünü durdurmak için birlikte hareket etme çağrısında bulunan İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, Viyana’da devam eden toplantılarda ilgi çekici açıklamalarda bulunarak dünyayı şaşırttı. “Dünya ucuz petrole daha fazla tolerans gösteremez. Bu süreç düzeltilmeli” diyen Zengene, OPEC’in 166. Toplantısı’nda İran ve Suudi Arabistan’ın görüşlerinin birbirine yakın olduğunu söyledi. 

ÜRETİMİ AZALTMA PLANIMIZ YOK!

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El-Naimi ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Zengene, “OPEC üyesi ülkelerin, üretim tavanını ihlal etmeyeceği çok açık. İran’ın petrol üretimini azaltmak için herhangi bir planı yok” dedi.

İran OPEC dışı petrol üreticisi ülkelere petrol azaltma çağrısı yapsa da OPEC ülkeleri arasında da henüz bu konuda ortak karar bulunmuyor. Suudi Arabistan’ın başını çektiği OPEC üyesi Körfez ülkeleri İran’ın teklifine sıcak bakmıyor. Irak Petrol Bakanlığına bağlı devlet petrol şirketi SCOP da petrol üretimini azaltmayı düşünmediklerini açıklamıştı. OPEC üyesi ülkeler, dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını elinde bulunduruyor. OPEC üyesi olmayan Rusya ise günlük yaklaşık 10 milyon varil üretim ve yüzde 12 payla dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükselmiş durumda.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23