• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İran beklentimizi karşılamıyor

Yeniakit Publisher
2014-02-27 10:07:00 -
İran beklentimizi karşılamıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington (sağda), Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda (TEPAV) düzenlenen 3. TEPAV-BP Enerji Forumu'na katıldı.

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran’dan alınan doğalgazın fiyatı için gelen teklifin, bundan sonra artırılacak miktarlar da dahil olmak üzere beklentileri karşılamadığını söyledi. Yıldız, Irak’tan gelen ve Ceyhan’da biriken petrolün 650-700 bin varile ulaştığını, ancak henüz bir satış gerçekleşmediğini bildirdi.
Yıldız, 3. TEPAV - BP Enerji Forumu’nun ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Forumun ardından İngiltere’nin Avrupa Birliği Bakanı David Lidington ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi veren Yıldız, Lidington ile Şahdeniz-2 Projesi’ni değerlendirdiklerini ve gelişmelerin hızlandırılmasını istediklerini söyledi. Yıldız, yaklaşık 4 yıl içinde 45 milyar dolarlık bir kaynağın harcanmasıyla ilgili bazı detayları görüşüp, bölgesel ve küresel enerji konularını ele aldıklarını ifade etti.

Bakan Yıldız, İran’dan gelen, “Türkiye’nin aldığı gazın hacmi artarsa o zaman indirim yaparız” açıklamalarının hatırlatılması üzerine, yeni doğalgaz kaynaklarını birçok ülkeyle birlikte değerlendirdiklerini, ancak gelen teklifin, bundan sonra artırılacak miktarlar da dahil olmak üzere beklentileri karşılamadığını söyledi.

IRAK’TAKİ PETROL DİPLOMASİSİ

Bakan Yıldız, Erbil ve Bağdat yönetimleri arasındaki petrol ihracatı konusundaki görüşme trafiğinin anımsatılması üzerine, “Çok dalgalı bir görüşme trafiği var. Biz de izliyoruz ama top onlarda” dedi.

TPAO’NUN RUSYA HAMLESİ

Bakan Yıldız, TPAO’nun önümüzdeki dönemde Rusya’da petrol ve doğal gaz arama çalışmasına başlayacak olmasına ilişkin soruya karşılık, “Sibirya bölgesinde Macar MOL şirketiyle beraber bir ortaklık kuruyoruz. 175 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Toplam 100 milyon varillik rezerv tespit edilmiş. 50 milyon varillik rezervi de Türkiye, TPAO olarak çıkartıp, ticarileştirip, kendi ekonomisine kazandırmakla ilgileniyor.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23