• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Irak petrolüne kayıtsız kalamayız

Yeniakit Publisher
2013-11-19 20:57:57 - 2013-11-20 08:25:04
Irak petrolüne kayıtsız kalamayız

Türkiye’nin Kuzey Irak petrolüne kayıtsız kalamayacağını belirten Taner Yıldız, “Siyasi sınırlarımızı sabit tutarak, enerji ile ilgili sınırları genişleteceğiz” diye konuştu. Bakan Yıldız, petrol gelirlerinin de Irak merkezi yönetimiyle gelir dağılımı yönünde Türkiye’nin aracı olacağını belirtti

PARİS - Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Bakanlar Toplantısı’na başkanlık etmek için Paris’te bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, düzenlediği basın toplantısında Türk basın mensuplarına temasları hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız, Fransa’nın Japonya ile nükleer santral inşaatında ortak yer almasının önemli olduğunu belirtti.

Toplantıya, 38 ülkeden bakan ve bakan yardımcıları, müsteşarlar düzeyinde ve 33 dev şirketin temsilcilerinin katılacağını söyleyen Yıldız, “ABD’deki doğalgaz fiyatları Avrupa’nın üçte biri, Japonya’nın ise beşte biri düzeyde. 2025 yılına kadar dünyanın şeklinin değişeceğini gösteriyor” dedi.

Kuzey Irak petrolleri

Bir soru üzerine Bakan Yıldız, Türkiye’nin Kuzey Irak petrolüne kayıtsız kalamayacağını belirterek, “Türkiye’nin 7-8 bin kilometre uzaklıktaki Venezuela’daki operasyonu sürdürürken, 200 kilometre uzaklıktaki kaynağa kayıtsız kalamaz. Irak’ın herhangi bir yerindeki kaynağın Irak’ın tamamına ait olduğu görüşüyle hareket ediyoruz” dedi.

Irak ile problemde değil çözümde buluşulması gerektiğini anlatan Yıldız, “Çözümün Kuzey Irak’taki sözleşme yapan her türlü şirkete açık olduğunu söylemem lazım. Enerji her iki ülkenin ilişkilerini sürükleyebilecek kadar güçlü bir başlıktır. Türkiye siyasi sınırlarını sabit tutarak, enerji ile ilgili sınırlarını genişletecektir” diye konuştu.

K.Irak petrol gelirlerinin paylaşımı

Bakan Yıldız daha sonra kahvaltıda sohbet sırasında Kuzey Irak petrollerinin gelirlerinin Irak merkezi yönetimiyle gelir dağılımı yönünde Türkiye’nin aracı olacağını belirtti. Kuzey Irak yönetimiyle anlaşıldığını, Irak merkezi yönetiminin de teklifi kabul edeceklerine inandığını anlatan Bakan Yıldız, petrol satışından elde edilen paranın Türkiye’de bir kamu bankasına yatırılması ve paylaşımın buradan yapılması teklifinde bulunulacağını söyledi.

Bakan Yıldız, “Kendi içlerinde koyamadığı sistematiği Türkiye yapacak” dedi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23