• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

"İmkânım olmasına rağmen başörtüsü takmıyorum. Bir ‘hizmet ahlâkı’ var ve bu önemli"

Yeniakit Publisher
2014-02-22 08:41:00 -
"İmkânım olmasına rağmen başörtüsü takmıyorum. Bir ‘hizmet ahlâkı’ var ve bu önemli"

Fethullah Gülen’in “çarpık İslâm” anlayışı, hareketin akademisyenleri tarafından yandaşlara empoze ediliyor.

OĞUZ YILDIZ / ANKARA - Fethullah Gülen’in “çarpık İslâm” anlayışı, hareketin akademisyenleri tarafından yandaşlara empoze ediliyor. Abant Platformu araştırmacılarından Semiha Topal’ın “Dindarlık, Modernlik ve Hizmet: Gülen Hareketi’nde Eğitimli-Profesyonel Kadınların Tecrübeleri” başlıklı makalesinde, Gülen ve çevresinin bu tür konulardaki problemli tutumu ayrıntılarıyla yer alıyor.

İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDEN HAZETMİYOR

Abant Platformu Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan makalede, hareketin içerisinde yer alan kişilerin, Gülen’in kitap ve “vaazlarında” dile getirdiği görüşleri doğrultusunda hayata geçirdikleri “dindarlığa” ilişkin ifade ve gözlemlere de yer verildi. Boğaziçi Üniversitesi mezunu “Elif” isimli bir Gülen yandaşı, “Gülen tipi dindarlık”la ilgili olarak, “İmkânım olmasına rağmen başörtüsü takmıyorum. Bir ‘hizmet ahlâkı’ var ve bu önemli. Hizmetteki bu halkanın dışına hiç çıkmadım” görüşlerini dile getirdi.

HİÇ TANIMADIĞIM “ABİLER”İN EVİNE GİDERİM AMA CAMİ CEMAATİNE GÜVENMEM

Arkadaşlıklarının sadece Hizmet hareketine mensup kişilerle sınırlı olduğunu vurgulayan “Elif”, bu konuda, “Bu korunaklı bir dünyadır. Bir başka şehirde ve hiç bilmediğim bir eve yalnızca hizmettense girebilirim. Bu evlerde bütün erkekleri abi kabul eden, onlara asla başka bir gözle bakmadığın, onların sizin yanınızda asla ayıp bir şey söylemediği bir ortam var” dedi. İçinde tanımadığı erkeklerin de bulunduğu Hizmet’e ait evlere rahatlıkla girebileceğini anlatan “Elif”in cami cemaati ile ilgili ise olumsuz görüşler taşıdığı kaydedilen makalede, adı geçen kişinin şu görüşleri de aktarıldı: “Elif’e göre, sadece ibadete dayalı bir dindarlık yeterli değildir: ‘Cami cemaati dindarlığı benim için tutarlı bir dindarlık değildir, o insanlara karşı o derece güven duymuyorum.”

CEMAAT MENSUPLARI KADINLARA “DOSTÇA” SARILIYOR

Makalede, “Hareket, medenî imajına ters düştüğü için haremlik-selamlık uygulamasına karşı çıkmaktadır. Programlara katılan kadınlardan İslami giyim ve davranış tarzlarına uymaları beklenmediği gibi erkeklerin de yer yer bayan misafirlerine dostça sarıldıkları gözlenir” denildi.

TAKVA DEĞİL, GÜLEN’E ADANMIŞLIK ÖNEMLİ

Semiha Topal’ın makalesinde, Hizmet hareketinde en önemli faktörün harekete katkı kapasitesi olduğu da belirtilerek, “Hareketin en merkezi konumlarında yer bulan Selma ve Elif örneklerinde görüldüğü gibi, dindarlık ve takva çoğunluk nezdinde başörtüsü ile ölçülmemektedir. Harekette önemli olan, kadın ya da erkek olsun, kişinin hizmet edebilme kapasitesi ve adanmışlık seviyesidir” ifadesi kullanıldı.


Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23