• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İmam Hatiplere büyük talep

Yeniakit Publisher
2013-08-16 20:16:16 - 2013-08-16 20:16:46
İmam Hatiplere büyük talep

Halkın ilgisinin günden güne arttığı İmam Hatip Liselerinin talepleri karşılamadığı belirtiliyor. Akit’e konuşan ÖĞ-DER Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, özellikle Kız İmam Hatip Liselerine büyük talep olduğunu ve mevcut okulların bu talebi karşılamadığını belirterek, Türkiye genelinde bu konuda ciddi bir açık olduğunu söyledi.

SİNAN KAYA / ANKARA
İmam hatip liselerine velilerin ve öğrencilerin talebi giderek artıyor. Sayıları her geçen gün artan İmam Hatip Liselerinin talebi karşılamadığı belirtiliyor. Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, Kız İmam Hatip Liselerine velilerin ve öğrencilerin talebi çok olduğundan mevcut Kız İmam Hatip Liselerinin bu talebi karşılamadığını, Türkiye’nin genelinde bu konuda ciddi bir açık olduğunu söyledi.
“MEVCUT İMAM HATİP
OKULLARI TALEBİ KARŞILAMIYOR”
Mevcut İmam Hatip lise ve ortaokullarının öğrencilerin yoğun talebine cevap vermediğini söyleyen Abdullah İkinci, “Kız İmam Hatip Liseleri konusunda ciddi bir açık var. Yeni binaların inşa edilip öğrencilerin bu talebinin tam yerine getirilmesi gerekiyor. Arıca açılacak yeni İmam Hatip okullarının yatılı olması için de çalışmalar yapılmalı. Çünkü dışarıdan ve kırsal kesimden gelen yoğun İmam Hatip talebi var. Bunların da kalacak yer sıkıntısı olduğu için hem öğrenciler hem de veliler çok zorlanıyorlar” dedi. 
“İHL GÜVENLİ SIĞINAK OLARAK GÖRÜLÜYOR”
İkinci, ailelerin İmam Hatip Liselerini güvenli bir sığınak olarak gördüğünün altını çizerek şunları söyledi: “Hem üniversiteye hazırlaması, hem de dini eğitim vererek çocukları ahlaki yönden eğitmesi velileri İmam Hatip liselerine sevkediyor. Fakat mevcut İmam Hatip Liseleri günümüzde talebi tam karşılamıyor. Erzurum’da geçen sene İmam Hatip ortaokuluna üç kat başvuru vardı. Bu sene de aynı olacak. İmam hatiplerin çoğunda karma eğitimin kalkması buralara rağbeti arttırdı. Çünkü aileler ve kız öğrencileri karma eğitime sıcak bakmıyor. İmam Hatip Liselerine rağbetin artmasının bir diğer nedeni ise, diğer okullarda kız öğrenciler başını açmadan derse giremezken başını açmak istemeyen kız öğrenciler burada derslere girebiliyor.”
“YURT DIŞINDA DA TALEP ÇOK”
İmam Hatip Liselerine talebin sadece Türkiye sınırları içinde olmadığını vurgulayan İkinci, Türkiye’deki İmam Hatip Liselerine talebin yurt dışında da çok olduğunu ifade etti. İkinci, şöyle devam etti: “Özellikle yurt dışından gelen öğrenciler için uluslararası İmam Hatip Liselerinin açılması talebi de çok yüksek. Türkiye’de sayıları birkaç tane olan bu okulların da sayılarının arttırılması gerekiyor. Çünkü Balkanlar’dan ve Orta Asya’dan gelen öğrenciler bu okullarda okuyor. Sayıları çok olursa bu ülkelerden daha da çok öğrenci gelecek.”

Kız İmam Hatip
Liseleri yetersiz
İkinci, “Kız İmam Hatip Liseleri konusunda ciddi bir açık var. Yeni binalar inşa edilip öğrencilerin bu talebinin tam yerine getirilmesi gerekiyor. Ayrıca açılacak yeni İmam Hatip okullarının yatılı olması için de çalışmalar yapılmalı. Çünkü dışarıdan ve kırsal kesimden gelen yoğun İmam Hatip talebi var. Bunların da kalacak yer sıkıntısı olduğu için hem öğrenciler hem de veliler çok zorlanıyorlar” dedi. 

MEB, kayıtları
“e-Okul”la yaptı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim kurumlarında kayıt ve nakillere ilişkin genelge yayımladı.
Genelgeye göre, 2013-2014 eğitim öğretim yılı için bütün resmi ilkokulların birinci sınıflarına ve bütün resmi ortaokulların beşinci sınıflarına öğrenci kayıtları; e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yapıldı.
Doğum tarihleri 2008 Nisan-Eylül aylarında bulunan ve dolayısıyla kayıtları veli isteğine bağlı çocuklar da ikametgahlarına en uygun ilkokullara geçici olarak yerleştirildi. Bu yaş grubundaki çocuğunu birinci sınıfa göndermek isteyen velilerin okula yazılı istekte bulunmaları okula kesin kayıtları için yeterli olacak.
Okul yöneticileri ilkokul aday kayıt ekranında yer alan bu yaş grubundaki çocukları veli isteği dışında kesin kayda dönüştürmeyecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeye göre  çalışan anne babaların, çalıştıklarını belgelendirmeleri durumunda çocuklarının anne veya babadan birinin çalıştığı yere yakın okula; farklı okullarda öğrenim gören kardeşlerin ise birlikte öğrenim görecekleri okula nakilleri yapılabilecek.
Özel okullara, konservatuarlara ve imam hatip ortaokullarına adrese dayalı kayıt işlemi yapılamadığından, e-okul kayıt/nakil işlemleri açıldığında, çocuklarını özel okul, konservatuar veya imam hatip ortaokullarına kaydettirmek isteyen velilerin doğrudan bu okullara başvurmaları yeterli olacak.
MEB’in genelgesine göre veliden kayıt esnasında kira sözleşmesi, elektrik, su faturası, bağış makbuzu gibi ek bir belge istenmeyecek. Ayrıca velilerden herhangi bir ad altında zorunlu bağış da talep edilmeyecek.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23