• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İlk eğitim Türkmenlere

Yeniakit Publisher
2014-10-13 18:23:00 -
İlk eğitim Türkmenlere

Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakat uyarınca, "Esas hedef Esad" ve "güven" kriterlerine göre ılımlı muhaliflerin eğitimine başlanacak. İlk eğitilecek 2 bin kişilik grupta Türkmenler var...

Türkiye ve ABD, Suriye'deki ılımlı muhalifleri hem eğitme hem de teçhizat bakımından donatma için mutabık kalırken, MİT "Esas hedef Esad" ve "güven" kriterlerine göre eğitilecek ılımlı muhalifleri belirleyecek. Bu iki kritere göre MİT ilk eğitilecek 2 bin kişilik grupta Türkmenlere ağırlık verecek. Bu hafta içinde eğit-donat formülünün hayata geçmesi için Amerikalı generallerin Ankara'ya gelmesi beklenirken, yapılacak gruplar halindeki görüşmelerde bu formüle son şekli verilecek. Türkiye ise uzun zamandır istediği "ılımlı Suriye muhalefetini eğitelim" şartını Amerika'ya kabul ettirirken, eğitilecek grupların MİT tarafından belirlenecek olması Ankara kulislerinde "Türkiye'nin hem Esad'a hem de bölgeye yönelik eli güçlendi" şeklinde yorumlanıyor. ABD ve diğer koalisyon ülkeleri eğitilecek Suriye muhalefetinin radikal kesimden olmamasını isterken, MİT de elindeki raporlara ve saha tecrübelerine göre ılımlı muhalifleri belirleyecek.

KRİTER: ESAD VE GÜVEN

MİT'in bu çalışmayı yaparken iki kriterinin olacağı öğrenildi. Öncelikle eğitim alacak muhalif grubun Esad'a karşı savaşıp savaşmadığı ve öncelikli hedefinin Esad rejimi olup olmadığına bakılacak. Ayrıca eğitilecek grup ile Türkiye arasında bir "güven" duygusunun söz konusu olup olmadığı dikkate alınacak. Türkiye'ye karşı sempati besleyen gruplar öncelikli olacak. Askeri eğitimler kadar silah da verilecek olan muhalif grupların, ileriki zamanlar da Türkiye'yi tehdit olarak algılayıp silahını Türk askerine doğrultma ihtimaline karşılık bu kriter üzerinde önemle durulacak.

ÖNCELİK TÜRKMENLERDE

Esad rejimine karşı savaşma ve güven duygusuna göre ılımlı muhalifleri belirleyecek olan MİT'in, Türkmen muhaliflere öncelik göstereceğine vurgu yapılıyor. Türkiye'ye gelecek 2 bin kişilik ilk grubun ağırlıklı olarak hem Esad'a hem de IŞİD'e karşı savaşan Türkmen savaşçılardan oluşmasına Ankara'nın sıcak baktığı öğrenilirken, bu grubun tamamının da Türkmenlerden oluşmasının söz konusu olmadığı belirtiliyor. Türkiye'nin Suriye ve Irak Türkmenlerini yakından tanıdığı ve aradaki güven duygusunun güçlü olmasından dolayı ilk gelecek muhalif grupta Türkmenlerin ağırlıkta olabileceği ifade ediliyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23