• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İkinci varlık barışı geliyor

Yeniakit Publisher
2013-04-16 19:55:00 - 2013-04-16 19:56:58
İkinci varlık barışı geliyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye özel sektörün yurtdışındaki finansal varlıklarının 130 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek “Bu parayı Türkiye’ye çekmek için Varlık Barışı’nın yenisini yapabiliriz. Maliye Bakanı ile görüştük, hazırlık yapı

İBRAHİM ACAR
NEW YORK
Türkiye ile ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın şahitliğinde 14 Aralık 2012’de bir mutabakat zaptı imzalanmış ve ABD’nin değişik eyaletlerinde Türkiye ile ilgili yatırım haftası etkinlikleri düzenlenmesi kararı alınmıştı. Bu konuda ilk adımı atan TOBB ABD Ticaret Odası ile birlikte New York, Atlanta ve Washington’dan oluşan yatırım haftası etkinliklerinin ilki gerçekleştiriyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katılımıyla düzenlenen etkinliklerin ilk ayağı New York’ta gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliği yaptığı etkinliklere MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Arslan, TUSKON Başkan Vekili Ahmet Ciğer, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Memduh Boydak ve TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert ile Türkiye’nin farklı illerinden gelen oda ve borsa başkanları da katıldı.
AVRUPA’DA PROBLEM VAR,
TÜRKİYE’DE YOK, BUNUN SIRRI NEDİR?
 TOBB ve ABD Ticaret Odası’nın katılımıyla Etkinliklerin ilk gününde önce G20 ve BM’nin New York’ta yapılan ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik toplantıya katılan Babacan, ardından Nasdaq Borsası’nın Times Square’deki merkezinde kapanış gongunu çaldı. İlk gün AIG Sigorta’nın organize ettiği ve reel sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda soru cevap bölümünde İran ve Suriye’deki durumların sorulduğunu ifade eden Babacan, “Ekonomiyle alakalı intiba çok olumlu, ‘sizde herşey çok iyi’ diyorlar ancak bölgeyi anlamaya çalışıyorlar. ‘Avrupa’da problem var sizde yok bunun sırrı ne diye’ soruyorlar” dedi.
NASTAQ, BORSA İSTANBUL
İLE İLGİLENİYOR
Nasdaq Borsası CEO’su Robert Greifeld ile biraraya gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, akşam yemeğinde sorularımızı cevaplandırdı. Babacan, “Borsa İstanbul ile Nasdaq ne yapabilir, bunu konuşuyoruz. Teknolojide bir numaralar. Dünya onların altyapısını kullanıyor. Biz de neler yapabiliriz diye bakıyoruz. İki taraf da iyiniyetli. Stratejik bir ortaklık kurmak üzerinde çalışıyoruz. Hisse almak da alternatiflerden biri. Bizim için şu önemli. Bulunduğumuz coğrafyada İstanbul tek olacak diyoruz” dedi.
Nasdaq’tan hisse alıp almamayı düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine Babacan, “Neden olmasın ama karşılığında ne alacağımızı konuşmamız gerekiyor, hisse mi alacağız ne alacağız? Ama stratejik ortaklık daha şık olur diye düşünüyorum. Stratejik ortaklıkla yapısal bir bağ kurulabilir, onlar bölgede olmak istiyor. Teknolojileri çok güçlü nasıl kullanabiliriz, üçüncü ülkelerde neler yapabiliriz. Bunlar kesin olacak demiyorum ama üzerinde çalışıyoruz” şeklinde cevap verdi.
TÜRKİYE’YE SATINALMA
HEYETLERİ GELECEK
Amerika Ticaret Odası’nın daha önce pek fazla ilgi göstermezken, şimdi ilk kez böyle bir organizasyon gerçekleştirdiğini ve böyle bir çalışma için bütçe ayırdığını dile getiren Babacan, ekimde de beş günde beş kente ziyarette bulunacaklarını kaydetti.
Babacan, ABD’den de Türkiye’ye satın alma heyetlerinin geleceğini ve çeşitli illeri ziyaret edeceklerini söyledi. Barack Obama yönetimiyle başlayan Hillary Clinton ile geliştirilen bir model ortaklık döneminin olduğunu ifade eden Babacan, “Her iki taraftan da daha üst düzey kabine üyelerinin de olacağı iş konseyi oluşturmak istedik ama onlar Kongre’den zor geçirdi. İş dünyası ayağı eksik kalmıştı, ABD Ticaret Odası ve TOBB bunu güçlendirir diye düşündük. Artık onlar da devlet politikası olarak bakıyor. ABD Ticaret Odasına İstanbul’da mutlaka ofis açın dedik. Pekin’de Brüksel’de ofisleri var arada bir yerde yok. Buradan Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya açılmak mümkün. İstanbul’da bir ofis açın dedik, bu işin masraflarını düşünmeyin TOBB karşılar dedik. Sıcak bakıyorlar. 3 milyon üyesi var binde 1’i gelse 3000 işadamı demektir” dedi.
“AB-ABD SERBEST TİCARET
ANLAŞMASININ DIŞINDA KALMAMIZ SİYASİ İLİŞKİLERİ GERER”
Her bir eyaletin ABD ve AB arasında yapılacak serbest ticaret anlaşmasına yönelik farklı bir bakış açısı olduğunu ifade eden Babacan, “Montana’da hayvancılık önde. California tarımsal ürünler açısından bakacak AB ile anlaşma yapıldığında, ekonomik krizin en önemli sonuçlarından biri bu iki dev pazarın birbirine açılması. Bizim bunun dışında kalmamamız lazım, siyasi ilişkileri gerer; ama AB, ‘Türkiye ile de anlaşın’ derse rahatlatır. Başbakan Erdoğan’ın mayısta yapacağı ABD ziyaretinde gündeme gelecek” dedi. Konuyla ilgili görüşmeleri sürdürdüklerini anlatan Başbakan Yardımcısı Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki ay ABD’ye yapacağı ziyaretin önemli konu başlıklarından birinin de bu konu olacağını kaydetti.
“REFORMLARI SÜRDÜRMELİYİZ”
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin orta gelir tuzağına düşüp düşmeyeceği konusunda ise şunları kaydetti: Yargı ve eğitim başta olmak üzere önemli reformları gerçekleştirirsek, orta gelir tuzağına düşmeyiz. Yaptığımız hesaplamalar 2015’te kişi başı gelirimizin 12 bin 500 doları aşabileceğini gösteriyor. Böylece Türkiye o tarihte “zengin ülkeler” ligine yükselebiliyor. Ortalama yüzde 4-5 büyümeyle milli gelirimizin 2 trilyon dolara, kişi başına gelirimizin 25 bin dolara çıkması hiç de zor görünmüyor.

Babacan, Nasdaq’ta kapanış zilini çaldı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD’nin ikinci büyük borsası Nasdaq’ta kapanış zilini çaldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ‘Türkiye Yatırım Haftası’ çerçevesinde New York’ta temaslarda bulunan Babacan, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Nasdaq’ın kapanış zilini çaldı. New York’un ünlü Times Meydanı’nda bulunan Nasdaq merkezini ziyaret eden Babacan, Borsa İstanbul ile Nasdaq arasındaki ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi. Nasdaq’ta şu anda 28 Türk şirketinin işlem gördüğünü hatırlatan Babacan, borsalar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesiyle her iki tarafın da kazanacağını ifade etti. Borsanın kapanış zili, binanın dışında bulunan ekranlara canlı olarak aktarıldı. Program boyunca binanın içinde ve dışında Türk bayrağı yansıtıldı.
Törende ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Danışmanı Greg Lebedev ve Nasdaq Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sandy Fruchner da hazır bulundu. Kapanış zilinden sonra katılımcılar kameralara poz verdi. Babacan daha sonra beraberindeki heyetle birlikte çeşitli temaslarda bulunmak üzere Atlanta’ya geçti.

TÜRK ÖZEL SEKTÖRÜNÜN YURT DIŞINDA 130 MİLYAR DOLARI VAR
Türk özel sektörünün uluslararası kayıtlara geçen yurtdışındaki portföy yatırımları 130 milyar dolar düzeyinde. Yani, Türk özel sektörünün yurtdışında tuttuğu para minimum 130 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz. Yeniden Varlık Barışı benzeri bir uygulamayı düşünebiliriz. İlkini çıkardığımızda dünyada kriz vardı. Türkiye bugünkü kadar öne çıkmamıştı. Bu dönemde “Varlık Barışı” daha etkili olabilir. Türkiye’de 10-11 yıldır siyasi ve ekonomik istikrar ortamı yaşanıyor. Birçok ülke ve uluslararası kuruluş, bu istikrarı imrenerek izliyor.

“Son 10 yılda dünyada
ekonomik dengeler değişti”
Ali Babacan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘’BM ve Küresel Ekonomi Yönetimi’’ başlıklı tematik toplantıya da katılarak burada bir konuşma yaptı. Son 10 yılda küresel ekonominin görünümünün değiştiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelişmiş ülkelerin gelişmekte ve yükselen pazar ülkeleri ile dünya gelirini daha fazla paylaşmaya başladığını söyledi. Global ekonomik güç merkezinin sismik olarak Doğu’ya kaydığını belirten Babacan, küresel gücün geçtiğimiz on yılda keskin bir şekilde değiştiğini söyledi. Babacan, “Gelişmiş ülkeler dünya ekonomisindeki payları 2000 yılında yüzde 63 iken, bugün bu oran yüzde 51’e gerilemiştir. Bunun yerine yükselen pazar ile gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomideki payları aynı dönemde yüzde 12 artarak yüzde 49’a yükselmiştir” dedi. Babacan, “Bu güç kaymasına paralel olarak, küresel yönetim mimarisinde yükselen piyasaların sesi ve katılımını arttırmak amacıyla IMF ve Dünya Bankası’nda reform isteği daha fazla seslendirilmeye başlanmıştır” dedi.

“ÇÖZÜM
SÜRECİ
YABANCI
YATIRIMCIYI DA BÖLGEYE
ÇEKER”
Ali Babacan; çözüm sürecinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yatırımlara etkisi konusunda şunları söyledi: Çözüm, hem yerli, hem de yabancı yatırımcıları Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yönlendirecektir. GAP, DAP ve DOKAP projeleri hızlanacak ve bu projelerde yapılmayanlar yapılır hale gelecek.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23