• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İhracatçıların yanındayız

Yeniakit Publisher
2013-06-01 21:40:00 - 2013-06-01 21:40:57
İhracatçıların yanındayız

Bütün dünyada yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin iyi yolda olduğunu vurgulayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl 152.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör temsilcilerini kutladı. Hükümetin desteği, ihracatçıların emekleriyle Türkiy

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyada ekonominin kötü durumuna rağmen Türkiye’nin iyi yolda olduğunu ve her geçen gün daha iyiye gittiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 20. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, genel kurulun başarılı geçmesini ve hayırlı olmasını diledi. Genel kurulda ödül alan en fazla ihracat yapan 26 firmayı ve yöneticilerini tebrik eden Erdoğan, mayıs ayı ihracat rakamlarının da hayırlara vesile olmasını istedi. Başbakan Erdoğan, “Bütün dünyadaki olumsuzluklara rağmen iyi yoldayız. Her geçen gün daha iyiye doğru gidiyoruz. Elbette daha yükseğini arzu ediyoruz ama onu da başaracağız, daha fazla koşturacağız ve onu da yakalayacağız. TİM Başkan ve yöneticilerine, onların şahsında ülkemizin tüm ihracatçılarına, firmalarına burada bir kez daha şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“SİZ BUNU YAPARSINIZ BİLİYORUM”
Son 10 yıldır küresel finans krizinin etkisi hariç olmak üzere, Türkiye’nin ihracatını sürekli katladığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yıl rekorlar kırarak bugünlere ulaştık. 2002 sonunda 36 milyar dolar olan yıllık ihracatımız, 2012 sonunda 4 kattan fazla bir artış kaydederek 152,5 milyar dolara ulaştı. Bütün ihracatçılarımızı, firmalarımızı işçilerimizden nakliyecilerimize kadar zincirin tüm halkalarını tek tek tebrik ediyor, hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Sizler Türkiye’ye inanıyorsunuz. Türkiye’ye inandığınız, güvendiğiniz, Türkiye’nin potansiyelini değerlendirip, ekonomiyi bu seviyeye taşıdığınız için hepinize minnettarlığımı ifade ediyorum. Daha da güzel olan nokta şu; başta TİM olmak üzere tüm ihracatçılarımız, ulaştığımız bu rekor seviyenin yeterli olmadığını biliyor. Buna inanıyor ve yakaladıkları bu sevileri katlamak için aşkla, şevkle çalışıyor. Özellikle 2023 hedeflerimize, yani 500 milyar dolar ihracat hedefimize verdiğiniz desteğe müteşekkiriz. Geçen 10 yıl içinde ihracatımız 4 kat artış kaydetti. Önümüzdeki 10 yılda, 3 katlık artışı sağlayabilirsek inşallah hedefi tutturacağız. Geçen 10 yılda 4 kat artış sağlayan sektörün önümüzdeki 10 yılda 3 kat artış sağlayacağına yürekten inanıyorum. Siz bunu yaparsınız. Ben bunu biliyorum.”
TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFİ...
Başbakan Erdoğan, 2023 hedefine ulaşmak için ellerinden ne geliyorsa yapmaya devam edeceklerini ifade ederek, yurtdışı temaslarının birçoğuna, gerek TİM Başkanı gerek bu salondaki birçok kişinin iştirak ettiğini anımsattı. Görüştükleri her devlet ve hükümet başkanıyla öncelikle gündem başlığının ticaret olduğunu anlatan Erdoğan, şu ana kadar pek çok ülke lideriyle önümüzdeki 5 yıl ve 10 yıl için hedefler belirlediklerini söyledi.
Erdoğan, “Pazartesi gününden itibaren yine yola çıkıyoruz. Fas, Cezayir, Tunus... Buralarda birçok görüşmeler yapacağız. İşadamlarımız, karşı sektörlerle görüşmeler yapacaklar ve Kuzey Afrika’da ne gibi adımlar atacağız, bunlar belirlenecek. Geldiğimiz nokta nedir, bundan sonra ne olabilir? Bunları görüşeceğiz” diye konuştu.
“HEDEFLERİMİZ GERÇEKÇİ,
SİZLERİN YANINDAYIZ”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her ülke için karşılıklı potansiyelleri değerlendirdiklerini ve gerçekçi hedefleri ortaya koyduklarını, belirledikleri hedeflere ulaşmak için de o andan itibaren çalışmaları başlattıklarını, pürüzleri tek tek ortadan kaldırdıklarını ve yolları olabildiğince açtıklarını anlattı.  
İlgili bakanların her zaman ihracatçıların yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini, kendisinin de aynı şekilde ihracatçıların yanında, sorunlarınızı istişare edip, ortak çözümler üretilmesi konusunda her zaman destekçi olmaya devam edeceğini kaydeden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:  “Hükümet olarak bizim gayretlerimizle ihracatçılar olarak sizin emeklerinizle inşallah 500 milyar hedefine doğru kararlılıkla ilerleyecek Türkiye’yi bu hedefle buluşturacak ve kucaklaştıracağız. Türkiye ekonomisi, emin ve kararlı adımlarla ilerlerken, Türkiye’nin uluslararası çevrelerdeki görünümü ve algısı da çok ciddi şekilde değişiyor. 14 Mayıs’ta Uluslararası Para Fonu’na son dilim borcu, yani 400 milyon doları ödedik ve IMF’e borç defterini kapattık. Şimdi IMF’ye 5 milyar dolar kadar borç verme konusunda görüşmeler devam ediyor. İhtiyaçları olursa IMF’ye bu borcu vereceğiz. Bu başarının da etkisiyle mayıs ayı içinde, uluslararası 3 ayrı kredi derecelendirme kuruluşu, kredi notumuzu artırdı. Bunların içinde bir kademe artıran, iki kademe artıran var. Borsa İstanbul, mayıs ayı içinde 90 bin seviyesinin üstüne çıkarak, 93 bin seviyesini görerek yeni bir rekor yeni bir rekor kaydetti. Geçtiğimiz ay içinde gösterge faizler yüzde 4.67 seviyesini görerek bu noktada tarihi bir rekor kırdık. 2002’de bu oran neydi? Yüzde 63. Düşünebiliyor musunuz, yüzde 63’ten 4,67’ye düştük. 10 yıl içinde geldiğimiz nokta bu. Geçtiğimiz ay, nükleer enerji santralı, İstanbul’a üçüncü havayolu ve üçüncü köprü konusunda attığımız adımlarla dev yatırımların startını vermiş olduk. Gerisi gelecek. Tüm bu gelişmeler, tüm bu yatırımlar küresel finans ortamında Türkiye’nin dünyanın konumunu farklı bir seviyeye yükseltti. İmajını köklü şekilde değiştirdi.”
Rekortmen ihracatçılara ödül
İSTANBUL - Türkiye’de 2012 yılında en fazla ihracat yapan 10 firma ile 26 sektörün en fazla ihracat yapan firmalarına ödülleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 20. Olağan Genel Kurulu, TİM Başkanı Mehmet Büyüyekşi’nin ev sahipliğinde, Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral’ın da katıldığı olağan genel kurulda, ihracatçı birliklerinin başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile şirket yöneticileri hazır bulundu.
TİM Başkanı Büyükekşi tarafından mayıs ayı ihracat verilerinin de açıklandığı toplantıda, 2012 yılının ihracat şampiyonları da ödüllendirildi. Türkiye’de 2012 yılında en fazla ihracat yapan ilk 10 firma ile 26 sektörün en fazla ihracat yapan firmalarına ödülleri, Başbakan Erdoğan tarafından verildi.
Geçen yıl en fazla ihracat gerçekleştirerek ödül alan ilk 10 firma, sırasıyla, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), Ford Otosan, Oyak-Renault Otomobil Fabrikası, Vestel, TOFAŞ, Arçelik, HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi, İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım Sanayi, Kibar Dış Ticaret ve Toyota Otomotiv Sanayi oldu. 26 ihracatçı sektörün en fazla ihracat yapan ikinci firmaların ödülleri Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından verilirken, üçüncü olan firmalar ödüllerini AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den aldı. Protokol konuşmalarının ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve TİM Başkanı Büyükekşi, Başbakan Erdoğan’a hediye takdiminde bulundu.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23