• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İhracatçılara yeni yol haritası

Yeniakit Publisher
2013-06-19 20:19:00 - 2013-06-19 20:22:52
İhracatçılara yeni yol haritası

Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013’e ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyada Türk malının girmediği hiçbir gümrük bölgesi veya ülke bırakmamaya kararlı olduklarını belirterek, TUSKON, TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, ASK

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Ticaret Merkezleri’nin kurulması aşamasına gelindiğini belirterek, “STK’larımız bir şirket kurarak depolama imkanlarını sağlayıp anında tedariki yaparak alıcıya malını teslim edecek” dedi. Çağlayan, Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013’e ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu etkinliğin her yıl kapasitesi ve kalitesinin arttığını belirterek, patenti Türkiye’de olmak üzere bu işin dünyada bir marka olacağını kaydetti.
Küresel krize meydan okunduğunu ve bu etkinlikte 3 bin ticaret erbabının bir araya geleceğini ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti: “5 kıtada 135 ülkeden gelen iş adamlarının 20 binden fazla ikili iş görüşmesi yapacağını öngörüyoruz. Burada yapılacak iki günlük etkinlikten sonra bu programın yeni bir özelliği var. Cuma günü yurt dışından gelen bin 478 iş dünyası temsilcileri 44 ayrı ile gidecek. 44 ayrı ilde muhataplarıyla bir araya gelecek. Böyle bir organizasyonun dünyada eşi benzeri yok. ‘Gidemediğin yer senin değildir’ anlayışıyla dünyayı fellik fellik dolaşıyoruz.”
Geçen yıl yapılan ihracattaki artışın bu yıl dünya ticaretinin biraz daha daralmasından dolayı yapılamayacağını anlatan Bakan Çağlayan, “Dünyada Türk malının girmediği hiçbir gümrük bölgesi veya ülke bırakmamaya kararlıyız” dedi.
STK’LARLA BİRLİKTE YOL HARİTASI ÇİZİLECEK
Yeni bir yol haritası hazırladıklarını ve bunu yakın zamanda açıklayacağını belirten Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hedef öncelikli ülkelerin sayılarının değiştirildiği, yeni nesil destek kapsamı üzerinde çalışıyoruz. TUSKON, TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, ASKON gibi bütün STK’larla bir araya gelerek yol haritasını beraber belirleyeceğiz. Türkiye Ticaret Merkezleri’nin kurulması aşamasına gelmiş durumdayız. Bilhassa uzak yol, ihracatımızın daha az olduğu, tedarik etme noktasında sıkıntıların sonuna gelmiş durumdayız. Türkiye Ticaret Merkezleri ile beraber depolama sistemleri kurulacak. Bu depolarda o ülkelerdeki en fazla ihtiyaç olan ürünleri sektörlerimiz, STK’larımız belirleyecek. STK’larımız bir şirket kurarak depolama imkanlarını sağlayıp anında tedariki yaparak alıcıya malını teslim edecek.”
Bu merkezlerde belli ürün gruplarının sergilendiği alanların oluşturulacağını dile getiren Ekonomi Bakanı Çağlayan, “O ülke ya da bölgelerde gerek ticaret gerek yatırım yapmak isteyen Türk iş dünyasına kılavuzluk hizmeti verilecek” dedi.
Faiz lobisinin nasırına bastık
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, fırsat kollayan Türkiye düşmanları, faiz lobisi, Türkiye’nin büyümesini gelişmesini istemeyen kesimlerin Gezi Parkı olaylarını kendilerine fırsat bildiğini belirterek, “Faizin azalması, Türkiye’nin yüksek faizlerle kanını emmen sülüklerin zararınadır. Faiz lobisi derken bunları anlayın” dedi.
MESELE AK PARTİ MESELESİ DEĞİL
Türkiye’nin 1 milyar dolar borç için IMF’in kapısında bekletildiğini, her türlü ağır şartların uygulandığını belirten Çağlayan, “Gündemi onlar belirlerdi. Biz bunların ayak nasırlarına bastık. Mesele AK Parti meselesi değil, mesele Türkiye meselesidir” diye konuştu.
Faizlerin yüzde 2,5’lere düşeceği öngörüsünde bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, şunları ifade etti:
“Bu faizin azalmasının kime faydası var? Peki kimin zararınadır? Türkiye’nin yüksek faizlerle kanını emmen sülüklerin zararınadır. Faiz lobisi derken bunları anlayın. Bunların derdi faizlerin yükselmesi, Türkiye’nin istikrarsız olmasıdır.”
Büyükekşi: Bu köprüler
eşsiz ve kalıcı olacak
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Uzun vadede umuyoruz ki bu köprüler aynı Mimar Sinan’ın inşa ettiği köprüler gibi eşsiz ve kalıcı olacak çünkü bu köprüler sadece ticaret köprüsü değil, ülkeler arasında da dostluk oluşmasını sağlıyor" dedi. Büyükekşi, Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013’e ilişkin düzenlenen basın toplantısında, 57 bin ihracatçının temsilcisi olarak Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) ile yakın ilişkiler içerisinde organizasyonlara imza attıklarını söyledi.
Bugüne kadar Bosna Hersek, Kazakistan, Demokratik Kongo, Kamerun, Nijerya, Tanzanya, Etiyopya, Gana, Gabon, Endonezya, Kırgızistan ve Rusya’ya TUSKON ile ticaret heyetleri düzenlediklerini belirten Büyükekşi, Türkiye’de düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programına destek verdiklerini ve özellikle ticaret köprüleri sayesinde ihracat bağlantılarının yapıldığını işadamlarının bir araya geldiğini ifade etti.
Büyükekşi, bu etkinlikte 110’dan fazla firmanın stant açtığını, bin 500’e yakın yurtdışından gelen işadamı olduğunu vurgulayarak, bu katılımcılarla inşaat, inşaat malzemeleri, inşaat makineleriyle ilgili sektörlerde birçok ticaret bağlantısı gerçekleştirilmesini ve önemli bir hacim oluşturulmasını ümit ettiklerini sözlerine ekledi.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral de bu sene Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsüne yurtdışından gelen katılımcıların 1178 firma ve 130’a yakın ülkeden oluştuğunu söyledi. Meral, "Türkiye farklı gündemlerle meşgul edilse bile bizler iş dünyası Sivil Toplum Kuruluşları (STK) olarak gençlerimizi iş ortamına hazırlamaya, ihracatımızı geliştirmeye hızla devam ediyoruz. Bu konuda hiçbir yavaşlamaya fırsat vermiyoruz" dedi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23