• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İhracatçı ‘rekabetçi kur’ istiyor

Yeniakit Publisher
2013-05-26 20:12:00 - 2013-05-26 20:13:03
İhracatçı ‘rekabetçi kur’ istiyor

Türk Lirası’ndaki değer kaybının ihracata yansımalarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Mehmet Büyükekşi, TL’deki değer kaybının ihracata yansımasını hemen beklememek gerektiğini söyledi. Büyükekşi, rekabetçi kur seviyesinin yakalanmasının ihracata oluml

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Lirası’ndaki değer kaybının ihracata yansımasını hemen beklememek gerektiğini belirterek, "İhracatçılarımız en az 3-4 aylık siparişle çalıştıkları için kurlardaki ani gelişmelerin etkileri için bir süre beklenmesi gerek" dedi.
Türk Lirası ocak ayı başından itibaren dolar karşısında yaklaşık yüzde 3,50 değer kaybederken avro karşısındaki değer kaybı ise yaklaşık yüzde 1,35 düzeyinde gerçekleşti. Analistler, Türk Lirası’nın değer kaybının nedeni olarak Moody’s’in not artırım kararı sonrası yurt içinde kısa vadeli yeni gelişmelerin beklenmemesi ve Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edeceğine ilişkin beklentilerin yatırımcıların mevcut pozisyonlarında realizasyonlara gitmeleri olduğunu belirtiyor.
Türk Lirası’ndaki değer kaybının ihracata yansımalarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TL’deki değer kaybının ihracata yansımasını hemen beklememek gerektiğini söyledi. Büyükekşi, ihracatçıların en az 3-4 aylık siparişle çalıştıkları için kurlardaki ani gelişmelerin etkileri için bir süre beklenmesi gerektiğine inandıklarını dile getirerek, Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybının etkilerini görmek için bir süre beklenmesi gerektiğini kaydetti. "Rekabetçi kur seviyelerinin yakalanması ve bu seviyelerin korunması ihracatımıza olumlu yansıyacaktır" diyen TİM Başkanı, Türk Lirası dolara karşı değer kaybederken, paritenin düşüyor olmasının ihracat açısından pek de avantajlı bir durum olmadığını ifade etti.
REKABET GİDEREK DAHA DA ARTIYOR
Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin de yeniden keşfediyormuşçasına ihracata yöneldiklerine dikkati çeken Büyükekşi, şunları aktardı:  "Bu da dünya pazarına rekabetin giderek daha da artmasına neden oluyor. İhracatçımız, enflasyona göre dengelenmeyen bir kur ile rekabet edemiyor. TL bazda tüm girdiler enflasyon oranında artarken, kurların ise yatay seyrettiğini görüyoruz. O yüzden döviz kuru sepetinin 2,10 TL seviyesinin üzerine kalmasını ve sonrasında da kademeli olarak 2,20 TL seviyesine yükselmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23