• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İhanet Taksim’de

Yeniakit Publisher
2014-05-01 09:42:00 - 2014-05-01 09:42:34
İhanet Taksim’de

Vatandaşın hukukuna saygı gösteren ve ülkenin huzurunu önplanda tutan sağduyulu STK’lar, 1 Mayıs’ı kutlamak için bugün Yenikapı’da bir araya gelecek. Kaos peşinde koşan kesimler ise, valiliğin ve emniyetin ‘izin yok’ açıklamalarına rağmen bugün Taksim’e çıkmaya hazırlanıyor.

HABER MERKEZİ - Başını DİSK ve KESK’in çektiği Sol sendikalar, ‘kutsadıkları Taksim’de miting yaparak, yine ortalığı savaş alanına çevirmenin ve yeni bir Gezi provokasyonu başlatmanın hesaplarını yapıyor. İstanbul Valiliği’nin izin vermemesine rağmen Taksim’de ısrar edilmesi, “Amaç 1 Mayıs’ı kutlamak değil, toplumsal huzuru bozmak” şeklinde yorumlanıyor.

SAĞDUYU ÇAĞRILARI

Memur-Sen, Hak-İş ve Türk-İş gibi sağduyu sahibi gerçek emekçi sendikaları ise, 1 Mayıs’ı Yenikapı, Diyarbakır ve Kayseri’de kutlayacak... İşçilere ‘itidal’ çağrısı yapan bu sendikalar, “Çatışma ve gerilimden uzak durarak, 1 Mayıs’ı bayram havasında kutlayalım” mesajı gönderdiler.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Diyarbakır’da düzenleyecekleri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliği ile ilgili, “Başkalarının hukukuna zarar vermeden, toplumda kaos oluşturmadan, hepsinden önemlisi çatışma, gerilim üretmeden 1 Mayıs’ı kutlayacağız” dedi.

Geçen yıl 1 Mayıs’ı Çanakkale’de kutladıklarını hatırlatan Gündoğdu, “Geçen yıl 1 Mayıs’ta 77 milyonun kardeşliğini haykırarak şehitlerimizin mirası Çanakkale ruhunu öne çıkarmıştık. Bu yıl da 17 aydır şehit cenazesi gelmiyor. Ötekilerin, beriki olmasında önemli adımlar atıldığı bir dönemde, kardeşlik hukukunun gelişmesi için ‘Diyarbakır’ diyoruz.”

Taksim tartışmalarını da değerlendiren Gündoğdu, “1 Mayıs ancak Taksim’de kutlanır şeklinde oluşturulan baskıyı kabul etmemiz mümkün değil. 1 Mayıs’ı, iki ana kavramı olan emek ve dayanışmayı esas alarak, milletimizin ihtiyaç duyduğu destek ve katkı beklediği konular üzerinden anlatmayı doğru buluyoruz” ifadelerini kullandı.

HAK-İŞ: TAKSİM İNADI YANLIŞ

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili, “Taksim’in dışında kutlama olmaz, Taksim bizim için kutsaldır, buranın dışında 1 Mayıs kutlayamayız’ demek, tarihsel gerçekleri de inkâr etmek demektir. Bu tavrın Türkiye’ye hiçbir katkısının olmadığını düşünüyorum” dedi. Siyasetçileri ve STK’ları Kayseri’de yapacakları kutlamalara davet eden Arslan, “Çalışanların daha rahat kutlama yapabilmesi için bütün alanlar emekçilere tahsis edilmişken inatla Taksim’de kutlama ısrarı anlaşılır gibi değil” diye konuştu.

1 Mayıs’ı kavga, çatışma ve ideolojik mücadele aracı olarak görenler bulunduğuna ve bu durumu bir fırsat olarak kullanılacağına işaret eden Arslan, Taksim’de kötü bir görüntüye izin vermeden gereken tedbirlerin alınması konusunda çağrıda bulundu.    

‘KARDEŞLİK MESAJI VERECEĞİZ’

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş de, “Hem çözüm sürecine destek olmak, hem de ülkemizdeki kardeşlik hukukunu ve evrensel hukuku geliştirmek adına 1 Mayıs’ta Diyarbakır’dan Türkiye’ye ve tüm dünyaya birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları vereceğiz” dedi.

Bugün geldikleri noktada 1 Mayıs’ı kutlamaya hazırlandıklarını belirten Memiş, 1 Mayıs’ın işçinin, memurun sorunlarının gündeme getirildiği alanlar olduğunu ancak, bazı kesimlerin 1 Mayıs’ta Taksim’i bahane ederek Gezi eylemlerini tekrarlamanın çabası içinde bulunduğunu söyledi. “2010’da olay çıkmadı iddiası külliyen yalan”

TBMM - AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ile TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yapılacak kutlamaların yerine ilişkin tartışmalara değindi. Kutlamalar yerine ilişkin talepler üzerinden siyasi bir pozisyon üretilmeye çalışıldığını ifade eden Uslu, 1 Mayıs’ın kutlamaların yeri ile değil, çalışanların sorunlarıyla gündeme gelmesi gerektiğine işaret etti.

Bazı kesimlerin 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması konusundaki ısrarlarını farkında olduklarını, kendisinin de HAK-İŞ Başkanı olduğu dönemde, Taksim’in 1977 yılında yaşananlar nedeniyle taşıdığı anlam yüzünden burada kutlanmasından yana olduğunu anlatan Uslu, şöyle konuştu: “Bizce Taksim tabu olmaktan çıkmıştır artık. Bu nedenle ben şahsen Taksim tabusunun yıkıldığını ve Taksim’in o kanlı olaylara sahne olan Taksim’in ya da kriminal vakalarla anılan 1 Mayıs’ların geride kaldığını, kalmış olması gerektiğini düşünenlerdenim. Taksim tabusu yıkıldıktan sonra Taksim üzerinde ısrar etmenin çok da doğru ve mantıklı olmadığını düşünenlerden birisiyim.”

“DİSK ya da KESK ya da 1 Mayıs konusunda bugün ileri geri konuşanlar aslında 1 Mayıs mücadelesi içinde olmadılar” diyen Uslu 1 Mayıs’ın AK Parti iktidarında kutlanabilir hale geldiğini kaydetti.

Uslu,”Gerek anamuhalefet partisi liderine önceki grup toplantısında söyletilen, gerekse bazı sayın milletvekillerinin ifade ettiği ‘2010 yılında 1 Mayıs’ı bayram coşkusunda kutladık’ iddiası da külliyen yalandır” dedi.

2010 yılında Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarında olaylar yaşandığını Kaçar’ın olaylar sırasında kolunun kırıldığını anlatan Uslu, buna ilişkin fotoğraflar gösterdi. Uslu, İstanbul’daki kutlamaların Yenikapı’da yapılması konusundaki düşüncenin de herhangi bir siyasetçinin ya da kamu görevlisinin tercihi olmadığını söyledi. Uslu, burada bir miting alanı yapılması ve kutlamalarında bu alanda gerçekleştirilmesinin kendisinin fikri olduğunu anlattı.

Milletvekili Kaçar da Türkiye’de yeni bir kavga oluşturmaya yönelik Taksim dayatması ile karşı karşıya olunduğunu söyledi.      

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23