• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘İçtüzük değişikliği ile anayasa hükmü aşılmaz’

Yeniakit Publisher
2014-04-09 09:20:00 - 2014-04-08 22:29:01
‘İçtüzük değişikliği ile anayasa hükmü aşılmaz’

AYM’nin 12 Eylül 2010 Referandumu’nda anayasanın 148. maddesine eklenen “Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır” fıkrasını, içtüzük değişikliğine giderek aşmaya çalışması hukukçuların tepkisine neden oldu.

KORAY TAŞDEMİR / İSTANBUL -  Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), iç hukuk yolları tükenmeden verdiği Twitter kararının 5 Mart’ta aldığı, “Mahkeme içtihadın oluştuğu alanlarda veya ivedilikle karar verilmesi gereken durumlarda bakanlık cevabını beklemeden karar verebilir” şeklindeki içtüzük değişikliğine dayandığı ifade ediliyor.

Hukukçular, Anayasa Mahkemesi üyelerinin, 5 Mart’ta değişikliğe gittiği içtüzük düzenlemesine dayanarak anayasa hükümlerini aşmasını eleştirdi. Avukat Bilal Koldaş, “İçtüzük değişikliği ile anayasa maddesi aşılamaz, bu mümkün değildir” dedi. Konya Barosu Eski Başkanı Hasip Şenalp ise, AYM, içtüzüğü değil başka değişiklikler de yapsa hukukun temel kuralları değişmez” diye konuştu.

“AYM, İÇTÜZÜK DEĞİL BAŞKA DEĞİŞİKLİKLER DE YAPSA OLMAZ”

Konya Basoru Eski Başkanı Hasip Şenalp, iç hukuk yolları tüketilmeden Anayasa Mahkemesi, böyle bir kararı veriyorsa, bundan sonra bütün mahkemeler bir tarafa, AYM bir tarafa mantığı ortaya çıkıyor” dedi.  Şenalp, söz konusu durumun AYM’nin her konuda tek yetkili ve itirazı olmayan kararlar vereceği anlamına geldiğini belirterek, “Verilen karar siyasidir” ifadelerini kullandı.
Şenalp, şunları söyledi:
“AYM, içtüzük noktasında değil başka değişiklikler de yapsa hukukun temel kuralları değiştirilemez. Kanunla koyulmuş, iç hukuk yolları tüketilecek. Bu tüketilmeden AYM, ‘Biz istersek aradan çekeriz’ diyor. Bu keyfiliktir. Sen bir sırayı gözetmek mecburiyetindesin. Bir konunun önemli ya da önemsiz olmasını sen belirleyemezsin. Kişinin özgürlük hakları ile ilgili müracaatlarının önemsiz olduğunu da nereden çıkardın. Bu kadar keyfi bir beyanı Haşim Kılıç’tan kimse beklemiyordu. Anlaşılan o ki siyasete ya da cumhurbaşkanlığına hazır olduğunu ima ediyor.”

‘ANAYASA TÜM KANUNLARIN ÜZERİNDE’

Avukat Bilal Koldaş ise, “Biliyorsunuz ki anayasa bütün kanunların ve kuralların üzerindedir. Dolayısı ile herhangi bir kanun herhangi bir içtüzük değiştirilmesi vasıtası ile anayasaya  aykırı bir durumu anayasa hükmü aşılamaz. Bu mümkün değildir” diye konuştu.

“YARGI KARARLARI İLE KONUŞMALI”

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Av. Necati Ceylan ise kanunların bizzat AYM tarafından çiğnendiğini söyledi. Twitter kararıyla ilgili Haşim Kılıç’ın açıklama yapmasının yargı ilke ve prensiplerine aykırı olduğunu belirten Ceylan, “Anayasa’yı bizzat Anayasa Mahkemesi hâkimleri ihlal etmiştir. Hâkimler, kararları ile konuşur. Kararlarında dava hakkındaki görüşlerini ortaya koyarlar. Kararları dışında dava ile ilgili çıkıp konuşmaları, görüş beyan etmeleri, mahkeme dışındaki bir ortamda konuşmaları ve açıklamalarda bulunmaları kabul edilemez. AYM Başkanı, Anayasa Mahkemesi’nin itibarını ve güvenilirliğini zedelemiştir” diye konuştu. Türk yargısının vahim bir durumda olduğunu ileri süren Ceylan, 15. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararının uygulanmasının beklenmesi gerektiğini ifade etti. TİB’in alınan karara uymayacağının AYM’nin nereden bildiğini soran Ceylan konuşmasını şöyle tamamladı: “İdare mahkeme kararını uygulamadığında hem cezai ve hem de hukuki müeyyideleri bulunmaktadır. Bunlar varken yargıyı yok sayarak kabul edilebilir kararı verilmesi, hukukun katlidir. Duruma göre karar vermek veya kararı açıklamak, kanunları çiğnemek ve yetkinin kötüye kullanılmasıdır.”  

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23