• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Iç pazar babayiğitin elini kolaylaştırmalı

Yeniakit Publisher
2013-02-27 21:13:00 - 2013-02-27 21:14:12
Iç pazar babayiğitin elini kolaylaştırmalı

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Kudret Önen, Türkiye’de yerli araba üretildiğini, yerlilik oranının bazılarında yüzde 60, bazılarında yüzde 80 olduğuna dikkat çekerek asıl önemli olanın “marka” konusuna odaklanmak olduğunu söyledi. Teşviklerin sektörün

 Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, “Bence biz Türkiye’de yerli araba yapıyoruz. Çünkü yerlilik oranı bazılarında yüzde 60, bazılarında yüzde 80. Ortalaması yüzde 56’lara gelen bir yerlilik oranı var. Yerli otomobilden ziyade yerli marka konusuna konsantre olmamız lazım” dedi.
Anadolu Aajansı Finans Masası’na konuk olan OSD Başkanı Kudret Önen, sektöre ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi, beklentilere ilişkin soruları yanıtladı. Önen, geçen hafta açıklanan yeni teşvik sistemi ile ilgili, “Bizi çok mutlu eden, bizi çok heyecanlandıran, ülkemizin otomotiv sanayisinin dünyadaki cazibesini artıran çok mutlu bir haber” dedi.
Bunun sektör için son yılların en önemli haberlerinden birisi olduğunu belirten Önen, teşvikle ilgili son düzenlemenin bugünkü sanayinin rekabetçiliğinin korunmasında çok önemli olduğunu    dile getirdi.
“YERLİ ARABA YAPIYORUZ”
Yerli otomotiv konusunda, en başta yerli araç, yerli marka kavramlarının oturtulması gerektiğini ifade eden Önen, 35 yıldır bu sektörde çalıştığını vurgulayarak, “Bence biz Türkiye’de yerli araba yapıyoruz. Çünkü yerli oranı bazılarında yüzde 60, bazılarında yüzde 80. Ortalaması yüzde 56’lara gelen bir yerlilik oranı var. Bu çok ciddi bir rakam. Çünkü bazı teknolojiler, bazı üretim şeyleri dünyanın her yerinde yapılmıyor ki? Bunlar belli merkezlerde yapılan şeyler. O yüzden bu kadar yerli oranına sahip bir Türkiye’de biz zaten yerli araba yapıyoruz. Marka dediğimiz de ise bu konu, biz daha önceki teşviklerde böyle bir projeyi bile biz teşvik yasasına sokamıyorduk. Şimdi o da girdi. Bu kimse konuşmuyor ama, o da girdi, stratejik yatırım olarak o da bu kapsamda ele alınabilecek. Onun için olumlu bir şey. Yani bu teşviklerle varsa böyle bir konu, bu konuyla ilgilenen bir yer varsa kesinlikle çok daha yakınlaştı” şeklinde konuştu.
“Yerli otomobil konusunda bir babayiğitin önümüzdeki günlerde çıkacağını düşünüyor musunuz? Yoksa bunu birkaç yıl konuşup unutacak mıyız?” şeklindeki soruya Önen, şöyle cevap verdi:
MARKA MALİYETİ AZALTILMALI
“Aslında yerli otomobilden ziyade yerli marka konusuna konsantre olmamız lazım. Yan sanayimiz şu anda Avrupa’nın en güçlü yan sanayilerinden bir tanesi. Yerli araç konusunu bir tarafa koymak gerekiyor. Bu kesinlikle rahat rahat yapılır. Türkiye’de yerli otomobilin üretilmesi noktasında sıkıntı yok. Herkes yerli otomobil yapmak istiyor. İşin matematiğinin tutması ve marka oluşturmanın maliyeti azaltılmalı. İç pazar büyümediği müddetçe, iç pazar güvenilir ve sürdürülebilir büyüme içerisinde olduğu müddetçe yerli marka çalışmalarına, marka oluşturmanın maliyetine bu konular çerçevesinde ileriye doğru nasıl yayacağız, maliyetleri nasıl dağıtacağız buna bakmak gerekiyor.”
2013 yılında daralan Avrupa’ya
karşılık yeni pazarlar bulmalıyız

Rakamlara bakılarak azaldı-düştü demenin yanlış olduğunu aktaran OSD Başkanı Kudret Önen, rakamlar bir yıl çok çıkmış ise, bunun devamlı böyle gideceğini kimsenin düşünmemesi gerektiğini ifade etti.
Avrupa’ya olan ihracatın yüzde 50’den yüzde 34’e düşmesinin otomotive negatif etkisi olduğunu vurgulayan Önen, “Üretimimizdeki azalmayı kabul etmemiz lazım. Bu Avrupa kaynaklı bir azalma” dedi. 2013 yılı için 2012 benzeri bir yıl hedeflenmesi gerektiğini belirten Önen, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer biz küçüleceğiz diye yaklaşırsak bu iyi bir şey değil. Çünkü Avrupa’daki sorun kalıcı bir sorun. Önümüzdeki birkaç yıl daha bununla yaşayacağız. Bu yıl muhakkak sanayimiz az da olsa alternatif pazarlar bulup bu açığı kapatmak zorunda. Ve bunu hedeflediğini görüyoruz. Bu yüzden üretimimizde gerileme yaşamayacağız.”
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23