• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İbrahim Saraçoğlu öneriyor! Meşe palamudunun faydaları nelerdir? Meşe palamutları yenir mi, nasıl tüketilir? Pelit ağacı meyvesi

Yeniakit Publisher
2022-11-13 15:08:00 - 2022-11-14 13:15:35
İbrahim Saraçoğlu öneriyor! Meşe palamudunun faydaları nelerdir? Meşe palamutları yenir mi, nasıl tüketilir? Pelit ağacı meyvesi

Meşe palamudu faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da incelenmiştir. Meşe palamudu, meşe ağacının kurutulmuş meyveleridir ve daha özel olarak, tek bir tohumdan elde edilir. Üstte, sert, kaynaklı braketler gibi bir fincan gövdeyi gövdeye tutturur. Meşe palamudu olgunlaştığında yere düşer. Tek yapmanız gereken onları almaktır. Hala ağaca bağlı olanları bırakın, henüz olgunlaşmamışlardır. Meşe palamudu faydaları neler ve nasıl kullanılır?, Meşe palamudu nasıl yenilir?, Meşe palamudu zararları?, Meşe palamudu nasıl tüketilir?, Meşe palamudu çiğ yenir mi?, Pelit ağacı meyvesi nasıl yenir? İşte tüm detaylar...

Meşe palamudu nedir ne işe yarar?

Meşe palamudu, sincap, tavşan, alakabak kuşu gibi bazı hayvanların en önemli besin kaynağıdır. Ülkemizde en çok batı kesimlerinde yetişir. Palamut, tanen bakımından zengin olduğu için, şırası boya sanayiinde ve sepicilikte kullanılır. Hasat dönemi Ekim ayında, bazen Eylül sonundan Kasım ayındadır. Meşe palamudu, meşe ağacından kurutulmuş olan meyvelerdir. Aynı zamanda, tek bir tohumdan elde edilir. Meşe palamutlarını, rüzgar erozyonunun önlenmesi en önemli özelliklerinden...

İbrahim Saraçoğlu meşe palamudu hakkındaki açıklamaları;

Meşe palamudu, besin olarak antik çağdan beri kullanılmaktadır. Yetiştiği bölgenin insanları onu kabuklarıyla beraber kestane gibi ateşte pişirip tüketirlerdi. Zengin protein kaynağıdır.
Ormanlarda yabani hayvanların en önemli gıdasıdır. Birçok türünün yanısıra ana türleri kırmızı ve beyaz meşedir. Kırmızı meşe ağacının palamutları, tannik asit bakımından zengin olduğu için tadı biraz buruk ve hafif acımtıraktır. Beyaz meşe palamudu ise gallik asit bakımından zengin olup tannik asit miktarı oldukça düşüktür, bu sebeple tadı tatlıdır.

SUYA BATIYORSA...

Palamut, daha ağacının üzerinde iken kolayca kurtlanır.
Bu nedenle dalından ve toprağa düşmüş palamutların çoğunun içi kurtlanmıştır.
Üzerinde delik olanlar kurtlanmış demektir.

Tüketim için uygun değildir. Ancak palamudu elinize aldığınızda üzerinde hiçbir delik izi olmasa da içi kurtlu olabilir. Topladığınız yüzlerce palamudun içerisinde kurtlanmamış olanları nasıl ayırt edebilirsiniz?

Bunun için içi su dolu kovaya topladığınız palamutları atarsanız, önemli sayıda palamudun su yüzeyinde toplandığını görürsünüz.
Batmayan, yani su yüzeyinde kalanlar bozulmuş veya kurtlanmış demektir. Suyun dibine batanlar ise sağlıklı palamutlar olup besin olarak tüketilmeye uygun olanlardır.
Palamud meşesinin bir başka özelliği gluten içermemesidir. Bu nedenle çölyak hastaları için uygun bir gıdadır.

Her bölgede her zaman beyaz palamut bulmak mümkün değildir. Protein bakımından oldukça zengin olan palamudun işlemden geçirilmesi gerekir. Palamut, çuvallara doldurulup akarsuyun içerisine yatırılır. En az iki gün akarsuyun içinde kalan palamutlar önemli ölçüde içeriğindeki acı tat veren tannik asiti kaybederler.

Daha sonra birkaç kez suyu değiştirilerek üç-dört saat haşlanır. Daha sonra kabukları soyulur ve içeriği yumuşadığı için doğrudan tüketilebilir. Pişmiş palamutun, içi ezilerek veya öğütülerek, un haline getirilerek ekmeği yapılır. Köfte yaparken de malzemelere toplu iğne başı kadar eklenebilir.

TAVADA KAVRULUP TÜKETİLEBİLİR

Bir başka hazırlama şekli ise tavada doğrudan kavrulup daha sonra kabukları soyularak yumuşamış ve pişmiş olan içeriği doğrudan tüketmektir.
Meşe ağacının yapraklarına bakarak onun beyaz mı, yoksa kırmızı palamut olduğunu anlayabilirsiniz.
Yapraklarında ortadan tepe ucuna doğru ilerleyen damar tek yönde ise bu yaprak beyaz palamuttur.
Eğer, damarlar yaprakların kanatlarına doğru yayılma gösteriyor ise, kırmızı palamuttur; yaprakları beyaz palamuda göre daha serttir ve tannik asit oranı da yüksektir.

TAZEYKEN İÇİN

Unutulmamalıdır ki, sulak yerde yetişen meşe ağaçlarının palamutları daha az tannik asit içerir.
Diyabet hastaları için, kaynamakta olan yarım litre klorsuz suya birkaç meşe palamudu, bıçakla bir kere derin çizilerek atılır. Ağzı kapalı olarak 10 dakika kısık ateşte kaynatılır ve günde bir defa içilir. Her defasında taze hazırlanır. Hiçbir şekilde damak tadına uygun olsun diye, limon dahil, şeker veya benzeri bir katkı maddesi ilave edilmemelidir.
Hekim öneri ve kontrollerini ihmal etmeyiniz.

RAYNAUD FENOMENİ KÜRÜ

Siyah hardal tohumu: Bir ay boyunca her sabah, kahvaltıdan yarım saat önce, aç karnına, bir çay kaşığı (silme) hardal tohumu ağıza alınır ve çiğnemeden, birkaç yudum suyla beraber yutulur. Bu süre içerisinde her akşam, akşam yemeğinden iki saat sonra karabaş bitkisi kullanılmalıdır. Karabaş bitkisinin hazırlanışı: Kaynamakta olan bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı karabaş bitkisi ilave edilir ve karışım ağzı kapalı olarak, kısık ateşte yedi dakika kaynatılır. Ilınması beklemeden süzülür ve ılıkken içilir. Raynaud Fenomeni kürü için her bir aylık uygulamanın ardından bir hafta ara verilir ve ihtiyaca göre tekrar uygulanabilir.

Meşe palamudunun faydaları nelerdir?

Anadolu topraklarının şifalı ürünlerinden biri olan meşe palamudu uzmanların da gündeminden düşmüyor. Pelit meşe palamudu diye ayrı bir tür yoktur. Sadece terimler ile ilgili biraz karışıklık mevcuttur. Meşe ağacının meyvesi palamut olarak bilinir. Palamut iki kısımdan oluşur; biri esas uzun fındığa benzeyen kısımdır ve buna pelit denir, diğeri ise şapka gibi olan bölümdür ve buna da kadeh denir. Yani pelit ağacı diye bilinen ağaç da aslında meşe ağacıdır.

Türkiye'nin özellikle batı ve kuzey batı kesimlerinde yetişen meşe palamudu, şeker hastalığı için birebir.

Meşe palamudunun faydaları nelerdir?

Mineral ve C vitamini yönünden zengin, düşük glisemik indeksi ile atalarımız tarafından yaygın olarak tüketilen meşe palamudu, mutfağımızda önemli bir yer tutabilir.

Meşe palamutlarının hem toplanması hem de depolanması kolaydır. Aynı zamanda ekolojik bir gıda ürünü olarak da düşünülebilirler. Meşe, su, gübre, böcek ilacı veya tarımsal uygulamada büyük bir katkıya ihtiyaç duymaz.

Gövdelerin ve yaprakların kabuğunun özellikleri oldukça çoktur. Boğaz ve vajina mukozalarında sıkılaştırıcı, ishal önleyici, septik önleyici, iltihap önleyicidir. İlaçların ve ayrıca çeşitli besin maddelerinin emiliminde bir azalmaya dikkat edin. Toksik alkaloidlerin anti-zehirleri, anal fissürler, donma, terli ayaklar. Aslında kabuk çok buruktur ve eskiden kompres, el veya ayak banyolarında veya genel halsizlik durumunda tam banyolarda kullanılırdı.

Meşe palamudu yenir mi?

Evet, meşe palamudu yenilebilir. Eylül ayından itibaren onları doğrudan yerden veya ağaçtan toplayabilirsiniz. Onları yerden toplamak, olgun olduklarından emin olmanızı sağlar. Son derece besleyicidir.

Fazla tanenleri çıkarmak için onları biraz suda pişirmek yeterlidir, tanenler gerçekten pişirme suyunda çözünür. Daha sonra kestaneye benzer bir yiyecek elde ederiz, ancak bazı damaklara göre biraz daha yumuşaktır.

Meşe ağacında yenilebilir olan sadece meşe palamudu değildir. Kabuk, gövde ve yaprakların buruk olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, tüm mukoza zarlarında ishal önleyici, septik önleyici ve iltihap önleyici özelliklere sahiptirler. Dikkatli olun çünkü bu, ilaçların emilimini ve aynı zamanda çeşitli besin maddelerini etkileyebilir.

Meşe palamudu nasıl tüketilir?

Kabuk çok buruktur ve eskiden kompreslerde, el veya ayak banyolarında veya genel halsizlik durumunda tam banyolarda kullanılırdı. Hamam için litre suya bir avuç kabuğu kaynatın ve yarı yarıya azaltın. Bir kompres hazırlamak için bir veya iki yemek kaşığı doğranmış kabuğu ½ litre suda 15 dakika kaynatın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin.

Meşe palamudu tüketmeden önce, yenilebilir olmalarına rağmen, onları daha önce gördüğümüz gibi tanenlerinden arındırmak çok önemlidir. Meşe çeşidine bağlı olarak az ya da çok uzun bir adım, bazı meşe palamudu diğerlerinden daha fazlasını içerir.

Tarif 2.

Meşe palamutlarının dış kabuğunu çizin ve 15 dakika kaynar suda pişirin. İki kotiledonu çevreleyen kalın deriyi ve ince filmi çıkarın. Kaba parçalara ayırın ve yaklaşık 20 dakika pişirin. Acılıklarını kaybedene kadar suyu yenileyerek işlemi tekrarlayın. Pişirme suyu kahverengidir, meşe palamutlarının tüketilmeye hazır olduğunun bir işareti olan tanenlerin yokluğunda tekrar berraklaşır.

Meşe palamudu çiğ yenir mi?

Tanenler, temel besinleri emme yeteneğini azaltır. Ayrıca yüksek miktarda tanen tüketmek kanser ve karaciğer hasarı gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden meşe palamudunun çiğ bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Meşe palamudu pişirildiğinde içeriğindeki tanenler azalır.

Meşe palamudunu farklı alternatiflerle tüketmek mümkün mü?

Meşe palamudu olduğu gibi yenebilir, ancak kestaneden biraz daha yumuşaktır. Ancak tek yapmanız gereken, lezzetlerini artırmak için baharatlandırmak! Sadece zeytinyağı, tuz ve muhtemelen diğer çeşnileri ekleyin. Örneğin ardıç, tadı ile özellikle iyi gider. Kestane şekeri gibi şekerle hapsedilmesi, kahve yerine geçmesi, çorbaya katılması veya kestane gibi ızgara yemek mümkün.

Başka bir çözüm de meşe palamudunu una dönüştürmek. Tek yapmanız gereken onları fırında kurutmak ve ardından öğütmektir. 5 kilo meşe palamudu 3,5 kilo un sağlar.

Son olarak meşe palamutlarını kışın serin ve kuru bir yerde saklamak ve ilkbaharda çimlenmesini beklemek mümkündür. Çimlenme onları daha sindirilebilir hale getirir, acılıklarını azaltır ve vitamin bakımından daha zengin olurlar.

Pelit ağacı meyvesi nasıl yenir? Çayı yapılabiliyor!

Meşe palamudu, potasyum, demir ve A vitamini bakımından zengindir.

Meşe Palamudu Çayı Nasıl Yapılır?

4 adet meşe palamudunu ortadan kesin. Kestiğiniz parçaları çaydanlığa alın ve üzerine kaynar su ekleyin. 5 dakika dinlendirdikten sonra palamutları çıkartın ve suyuna bir tatlı kaşığı bal ekleyerek afiyetle için.

Meşe ağacı kaç yılda palamut verir?

Palamut isimli meyvesi en az 50 yaşında ve üzerindeki ağaçlarda yetişir.

Meşe ve palamut aynı mı?

Meşe Palamudu (ya da kısaca Palamut), Türkiye'de yetişen meşe ağacının sap kısmı kapalı ve oval, diğer kısmı açık olan ve içinde pelit denilen kestane türünden yemişi olan sert ve tırnaklı bir meyve.

 

KULLANMADAN ÖNCE MUTLAKA UZMANINA DANIŞINIZ

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Okur

Gereksiz Wikipedia bilgileri. Önemli bir faydası da yoktur. Yine de acısı çıkarılarak yenir. Bizim köyün ormanında çoktur, acısını çıkarıp kavurarak 15 yıldan fazla yedim. Herhangi bir hastalığa iyi geldiğini ne kendimde ne de köylülerimde tespit ettim.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23