• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İbrahim Saraçoğlu öneriyor: Kansere karşı kereviz! Kereviz nasıl tüketilir? Kereviz çorbası tarifi ve kerevizin faydaları, zararları

Yeniakit Publisher
2022-11-25 14:30:00 - 2022-11-25 15:49:27
İbrahim Saraçoğlu öneriyor: Kansere karşı kereviz! Kereviz nasıl tüketilir? Kereviz çorbası tarifi ve kerevizin faydaları, zararları

Akdeniz kökenli bir sebze olan kereviz; İçeriği sayesinde yumurtalık, prostat ve pankreas gibi birçok kanser türüyle savaşıyor. Kansere karşı; kerevizin yaprakları, tohumu ve sapının taze olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor .Kerevizin kendisi tüketilebileceği gibi sapından çayı da yapılabilir. Kereviz, vitaminler açısından oldukça zengin besinlerden biri. Peki kerevizin faydaları neler? Kereviz ile yapabileceğiniz bir birinden güzel, nefis onlarca kereviz yemeği var Çorbasından, yemeğine, salatasından, zeytinyağlısına.... Kış aylarında çok fazla tüketilen bu besin, sağlığımıza oldukça yararlı. Peki, kereviz çorbası tarifi nasıl yapılır? Kerevizin faydaları neler, nasıl kullanılır işte detaylar...


Kereviz içerdiği vitaminler ve minerallerle dolu şifa deposudur. Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur. Yüzden fazla türde kanser çeşidi bulunmakta olup kanser türleri isimlerini genelde kanserlerin oluştuğu organ veya dokudan alırlar. Akciğer kanseri oldukça yaygın bir kanserdir. Akciğer kanseri en tehlikeli kanser türleri arasında zirvede yer almaktadır. Kurtulması en zor kanser ise pankreas kanseridir. Uzmanlar beslenmenin önemini vurguluyor ve kereviz sebzesi, yaprağının faydalarından dolayı kullanılmasını tavsiye ediyor.

Kerevizde bulunan apigenin adlı bileşik, kanser hücrelerini engellemektedir. Kereviz, kronik oksidatif stres ve iltihaplanmaya karşı koruyucu etkisi ile birçok kanser türünü önlemektedir. Yapılan çalışmalarda kerevizde bulunan apium molekülünün mide zarını iyileştirdiği ve mide salgılarını modüle ettiği gözlenmiştir.
Kereviz, vitaminler açısından oldukça zengin besinlerden biri oluyor. Kış aylarında çok fazla tüketilen bu besin, sağlığımıza oldukça yararlıdır. Genellikle sofralarda çorba ve yemeklerde kullanılan kereviz; içerdiği K, C, A vitaminleri, folat ve potasyumla eşsiz bir bileşiğe sahiptir. Kereviz sapı, tohumları ve yapraklarında bulunan bu içeriklerin; Alzheimer hastalığında olumlu etki sağladığı görüldü. Bununla birlikte günlük olarak tüketilen kerevizin; kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve diyabete karşı koruma sağladığı da biliniyor.

TÜMÖRLERİN BÜYÜMESİNİ ÖNLÜYOR

Akdeniz kökenli bir sebze olan kereviz; Hindistan, Nepal ve Çin'de de yetişiyor. Ortaçağ'dan bu yana besin kaynağı olarak kullanılan bu sebzenin tıbbi özellikleri ise 9'uncu yüzyılda fark edildi. Kerevizde, kanser önleyici maddeler olan apigenin ve luteolin bolca bulunur. Yapılan araştırmalar; çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu özelliği bulunan apigen maddesinin, yumurtalık kanseri riskini yüzde 21 azalttığı tespit edildi. Vücutta kanserli hücrelerin büyümesine neden olan bir proteini azaltan bu madde; tümörlerin büyümesini ve yayılmasını da engelliyor.
KORUYUCU ETKİYE SAHİP

Genellikle zor tedavi edilebilen pankreas kanseri, ileri seviyelerde teşhis edilerek hastaların hayatta kalma şansını en aza indiriyor. Apigenin maddesinin yeterli dozda alımının, çoklu mekanizmalar aracılığıyla pankreas kanseriyle mücadele ettiği belirtiliyor. Laboratuvar çalışmaları apigeninin; tiroid, lösemi, akciğer ve prostat kanserlerine karşı önleyici etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Kerevizde bulunan bir diğer anti-kanser maddesi olan luteolin ise özellikle kolon kanserine karşı güçlü bir etki gösteriyor. Kerevizin çok faydalı olan sapının, fıstık ezmesiyle yenmesi tavsiye ediliyor.

DİYABET RİSKİNE KARŞI K VİTAMİNİ

2030 yılında dünyada diyabetli kişi sayısının 439 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Kerevizin, içeriğindeki K vitaminiyle bu hastalığa yakalanma riskini azalttığı biliniyor. Utrecht Üniversitesi'nden araştırmacılar, 20-70 yaş arasındaki 38 bin Hollandalı kadın ve erkeğe 10 yıl boyunca K vitamini verdi. Araştırmada; yüksek dozda K vitamini verilen kişilerde yüzde 20 oranında daha az diyabete rastlandığını saptandı. Kerevizdeki K vitamini; insülin hassasiyetini artırır ve glikoz metobolizmasını iyileştirir. Ayrıca iltihabı azaltarak koruyucu etki sağlar.

AĞRILARI ETKİLİ BİÇİMDE AZALTIR

Amerika'da farelerle yapılan çalışmalarda; maydanoz, kereviz ve kuşkonmaz ekstrelerinin prostat kanserini küçülttüğü görüldü.

KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR

Bu yıl yapılan bir başka çalışmada ise kereviz tohumu ile desteklenmiş antikanser tedavisinin, hayvanlarda tümör seviyesini düşürdüğü tespit edildi. Bu faydalı özelliklerine ek olarak kereviz; kan basıncını düşürücü etkiye de sahiptir. Laboratuvar çalışmaları, kereviz tohumunun kan damarlarında büzülmeye neden olduğunu ve kan basıncını yükselten bir proteini saf dışı bıraktığını gösterdi. Gut hastalığı, son 20 yılda dünya çapında yükselişe geçerken, kereviz tohumunun ürik asit seviyesini düşürerek hastalığın etkilerini yüzde 56 azalttığını ortaya koydu. Mısırlı araştırmacılar, kereviz tohumunun; vücutta iltihabı ve gutun neden olduğu ağrıyı azalttığını da tespit etti. Kereviz tohumu hücrelerinin sentezinde yer alan bir enzimin, ağrı kesici etkisi olduğu bulundu
 
Kerevizin faydaları Saraçoğlu 

Kereviz kansızlığa karşı da oldukça etkilidir ve demire bağlı kansızlığın çözümünde fazlasıyla güçlüdür ancak kereviz tek başına yeterli değildir. Kereviz kürü, iltihaplı eklem romatizmasına karşı da oldukça etkilidir. 

İbrahim Saraçaoğlu kereviz sebzesi ve yaprağını özellikle karaciğer hastaları için öneriyor. Kereviz yaprağı romatizmal hastalara iyi geliyor diyor. Peki kerevizin faydaları neler?

KREVİZİN FAYDALARI

-Maydanozla birlikte tüketildiğinde afrodizyak etkisine sahiptir.

-Karaciğeri yeniler.

-Kereviz kalp ve damar sağlığına katkı sağlamaktadır. Kereviz antioksidan ve antiinflamatuar özellikleriyle damarlar üzerinde koruyucu etkiye sahiptir.

-Kereviz bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihabı önler.

-Kereviz zengin bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan vitaminlere (örneğin C vitamini ve beta-karoten) ek olarak kereviz, önemli miktarda polifenol de içermektedir.

-Bunlar güçlü antioksidan etkilere sahip ikincil bitki maddeleridir. Bu özelliklerle kereviz, bağışıklık sistemi için faydalıdır ve iltihap karşıtı bir besindir.

-Soğuk algınlığı durumunda, anti-inflamatuar bileşenler bağışıklık sistemini destekleyebilir. Zencefil gibi kereviz de soğuk algınlığına karşı kullanılabilir.

-Kerevizde bulunan apigenin adlı bileşik, kanser hücrelerini engellemektedir. 

Kereviz Yaprağının Faydaları

*Antioksidan Kaynağıdır. Kereviz, anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. 
*Böbrekleri Korur. Kereviz sapı ve yaprakları, idrar söktürücü özellikleriyle böbrek sağlığı için kullanılması en doğru seçenekler arasında yer alır. ...
*Bağırsak Hareketlerini Düzenler. Kabızlığa iyi gelir.
*Kilo Vermeye Yardımcı Olur. 
*Göz Sağlığını Korur. 
*Hafızayı İyileştirir

Kereviz suyu Ne ise yarar?

Sindirim sistemini düzene sokan kereviz suyu, bağırsak ve karaciğer dostudur. Kereviz suyu düzenli tüketildiğinde karaciğeri temizler ve bağırsakların çok daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. İçerdiği sodyum sayesinde, toksinlerin atılmasını kolaylaştırır ve mide zarının iyileşmesine ve yenilenmesini sağlar.

 Kereviz sapı nasıl tüketilir?

Kereviz saplarını çiğ olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz çiğ kereviz saplarını salatalarınıza ekleyebilir veya yeşil detoks içecekleri hazırlarken, içerisine kereviz sapı da ekleyip blenderdan geçirebilirsiniz. Çorba hazırlarken içerisine bir iki sap kereviz ekleyebilirsiniz. Çorba tarifini haberimizde vereceğiz okumaya devam edin.

İbrahim Saraçoğlu Demire bağlı anemi kansızlık için Kereviz Ispanak kürü

Kansızlık (demire bağlı anemi) için Kereviz-Ispanak kürü :

Malzemeler: 250 gram taze ıspanak ve 200 gram kabuğu soyulmuş kereviz.
Kaynamakta olan bir litre suyun içerisine 200 gram ince dilimlenmiş kerevizleri atıp kısık ateşte 10 dakika kadar haşlayın. On dakika haşladıktan sonra üzerine 250 gram ıspanağı ilave ederek ve yine ağzı kapalı olarak 5 dakika daha haşlamaya devam ediniz.
Daha sonra soğumaya bırakınız. Soğuduktan sonra süzerek suyunu temiz bir şişeye koyunuz ve buzdolabında koruma altına alınız.

Uygulama: Sabah aç karına veya kahvaltıdan bir saat sonra bir su bardağı içilir. Akşam aç karına veya akşam yemeğinden bir saat sonra bir su bardağı içilir.
15 gün müddetle sabah ve akşam içimleriyle gün atlamadan devam edilir. 15 gün sonra 10 gün ara verilir. On gün aradan sonra aynı şekilde tekrar sabah ve akşam olmak üzre 15 gün kereviz-ıspanak kürüne devam edilir. Toplam 30 günlük uygulama ile kür tamamlanmış olur.

200 gram kerevizin yumrularının yerine kerevizin sadece taze ve yeşil olan yapraklarını ve saplarını da kullanabilirsiniz. Üç adet saplı (dallı ve yapraklı kısımları, yaklaşık 150 gram) kereviz yeterli olabilecektir.
Bu taktirde haşlama süresi üç dakikadır. Üç dakika tamamlandıktan sonra 200 gram ıspanak ilave edilerek beş dakika daha haşlamaya devam edilir. Ilıdıktan sonra süzülür ve temiz bir şişeye doldurulur. Tüketim şekli yukarıda belirtildiği gibidir.

Avokado

Haftada 2 adet tüketilecek avokado, anemiye karşı iyi bir önleyicidir. Avokado anemiye karşı önleyici ve koruyucudur. Destekleyici tedavi için ise, yukarıda anlatılan kereviz-ıspanak kürüdür.

Kereviz sapı suyu detoksu nasıl yapılır?

Zayıflamak İçin Sap Kereviz Suyu: Kereviz sapı diyeti

5 adet kereviz sapını 3 adet limon ve 1 tutam maydanoz ile birlikte rondodan geçirin. Malzemeler iyice ezilip parçalandıktan sonra üzerine 5 bardak kadar su ekleyip tekrar rondodan geçirin. Bu tarifi yemeklerden önce tüketebilir ve kilo vermeyi hızlandırabilirsiniz.

Kereviz ve limon ile yağ yakma yöntemi
Kerevizin kök kısmını rendeledikten sonra 2 litre su ile karıştırın. Ardından 1 tane limonu rendeleyip kerevizli suyun içine ekleyin

Kerevizin zararları ve yan etkileri

Kereviz alerjik reaksiyona ve ölümcül anafilaktik şoka yol açabilir. Zengin besin lifleri içerdiği için aşırı tüketilmesi gaz ve karın ağrısına neden olabilir ve mevcut kabızlık durumunu zorlaştırır. Aşırı tüketilirse karaciğer ve sindirim sistemlerinde sorunlara neden olabilir. Yüksek tansiyon hastaları kerevizden uzak durun. Tansiyonu yükseltir.

Kereviz Nasıl Tüketilir?

Dehidrasyonu önleyen bir bitki olan kereviz ayrıca etkili bir ödem gidericidir. İyi bir lif kaynağı olduğu için kilo vermeye yardımcı olur. Kerevizin kökleri yemeklerde, yaprakları çorba veya et sularında ve sapları salatada kullanılabilir. Tohumları da baharat olarak tüketilebilir.

İçerisinde bolca sebzenin bulunduğu kereviz çorbası kış aylarında içinizi ısıtmaya geliyor. Yapımı kolay, besin değeri yüksek kerevizin birde çorbasını denemelisiniz. Kış ayının gelmesi ile pazar tezgahlarında, manavlarda yerini alan kereviz soğuk günlerde hasta olmamanız için bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin ilk adresi olacak olan kereviz çorbasını sizlerde mutlaka denemelisiniz. Kereviz çorbası nasıl yapılır? merak ediyorsanız buyurun tarifime. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Kereviz Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

1 adet kereviz
1 adet orta boy patates
1 adet havuç
Kerevizin yaprakları(benim kerevizimde yoktu ama lezzet acısından mutlaka konulmalı)
1 litre sıcak su (1 bardak tavuk suyu bulyon ekleyebilirsiniz, isteğe bağlı ama tavsiye ederim lezzet katıyor)
Terbiyesi için;

1 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı su
2 yemek kaşığı un
Üzeri için;

1 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz
Maydanoz (isteğe göre)
Servis için;

Karabiber
Limon

Kereviz Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

Kereviz, havuç ve patatesler soyulup küp küp doğranır. Kerevizin yaprakları iyice yıkanıp minik minik doğranır. Düdüklüye tavuk suyunu da koyup 10 dk kadar haşlanır. (ben düdüklüde haşladım-süre yapacağınız tencereye göre değişebilir o yüzden fazla yumuşatmamaya dikkat edin. ) 2 kaşık un, yumurta ve su ile terbiyesini yapıp kaynayan sudan bir kaşık alıp karıştırın ve çorbaya koyup karıştırın. 1 tatlı kaşığı tereyağ, tuz ve maydanoz koyup 5-10 dakika kaynatıp ocağı kapatın. Limon ve karabiberle servis yapıp afiyetle yiyin.

Zeytinyağlı kereviz Sade zeytinyağlı kereviz nasıl yapılır?

Yumuşayan soğanların üzerine,önce halka havuçlarımızı, kerevizlerimiz, en üste kereviz yapraklarını ekliyoruz. Şeker,t uz ve 1,5 çay bardağı suyumuzu ekliyoruz. Sebzelerimiz suyunu salmaya ve kaynamaya başlayınca ¾ çay bardağı zeytinyağı ekliyoruz. 15-20 dk pişiriyoruz.

İYİ KEREVİZ NASIL SEÇİLİR?

Tüm yıl boyunca yetiştirilen kereviz, yaz aylarında taze olarak tüketilebilir. Sapları kolayca kopabilen, nispeten daha hafif olan kerevizleri seçin. Kereviz yaprakları parlak yeşil olmalı. Üzerinde sarı ve siyah lekeler bulunmamalı. Sertlik ve tazeliğini korumak için kereviz buzdolabında bir kapta saklanmalı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23