• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hükümette yeni “mali çalışma”

Yeniakit Publisher
2014-06-02 08:27:00 - 2014-06-01 22:16:20
Hükümette yeni "mali çalışma"

Maliye Bakanlığı, hükümetin öncelikleriyle idarelerin harcama kararları arasındaki uyumu artıran ve bütçe performansını maksimuma çıkaracak yeni bir sisteme geçiyor. Şimşek, bütçenin daha şeffaf, anlaşılır ve hesap verilebilir şekilde hazırlanacağını belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe hazırlamak için şu an kullanılan performans esaslı bütçeleme sisteminin tüm ihtiyaçlara cevap vermediğini belirterek, yeni bir sisteme geçmek için çalıştıklarını söyledi. 

Şimşek, bu kapsamda hazırlanan program bazlı performans bütçe sistemi ile bütçenin artık daha şeffaf, daha anlaşılır, daha etkin, daha hesap verebilir olacağını ve en önemlisi mali disiplinin daha güçlü tutulacağını ifade etti.

DAHA ETKİN BİR BÜTÇE

Şimşek, yeni sistem üzerinde uzun süredir çalıştıklarını ve bu çalışmaların halen devam ettiğini bildirdi. Bütçe hazırlamak için şu an kullanılan performans esaslı bütçeleme sisteminin artık tüm ihtiyaçlara cevap vermediğini belirten Şimşek, “Bunun için yeni bir sisteme geçiyoruz. Bütçe artık daha şeffaf, daha anlaşılır, daha etkin ve daha hesap verebilir olacak” dedi.

Şimşek, program bazlı performans bütçenin, “ikinci nesil” bir sistem olduğunu belirtti. Yeni sistemde hedefledikleri unsurlar ve bunların sağlayacağı katkılara ilişkin de bilgi veren Şimşek, program bazlı performans bütçe ile politika geliştirmeye ve kaynak tahsisine elverişli bütçeleme süreçleri ile vatandaşa yönelik anlaşılır bütçe uygulamayı hedeflediklerini ifade etti.

Yeni sistemle kamu hizmetlerinin maliyetiyle birlikte miktar ve kalitesine dayalı hesap verebilirliği destekleyen bir raporlama konsepti oluşmasını istediklerini belirten Şimşek, “Bu sistemle ayrıca, kamu kaynağı ile topluma sağlanan yararlar arasındaki ilişkiyi güçlendiren, sade, basit, izlenebilir ve değerlendirilebilir kamu hizmet programlarına ilişkin performans bilgisi çerçevesi de oluşturmayı hedefliyoruz. Bu sayede hükümetin öncelikleriyle idarelerin harcama kararları arasındaki uyum artırılacak ve bütçe performansı maksimum düzeye çıkacak” dedi.

FARKLI BİR ANLAYIŞ

Şimşek, program bazlı performans bütçe sistemine 10. Kalkınma Planı’nda da değinildiğini hatırlatarak yeni bütçe modeline önümüzdeki yıllarda geçmek istediklerini kaydetti.

AK Parti hükümetlerinin ilk icraatlarından biri, kamu mali yönetim sistemine yönelik olmuştu. Daha etkin bir yapı için 2003 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu yasalaşmış ve mali yönetim sistemine yeni bir uygulama anlayışı getirilmişti.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23