• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

HSYK’ya AB modeli

Yeniakit Publisher
2014-01-10 21:34:34 - 2014-01-11 07:39:27
HSYK’ya AB modeli

Hükümet karşıtı çevreler, HSYK’da yapılması planlanan düzenlemeye karşı çıkarken, AK Parti’nin getirmeye çalıştığı ‘model’ bugün birçok Avrupa ülkesinde uygulanıyor

KORAY TAŞDEMİR/İSTANBUL - AK Parti’nin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştirmeyi öngören, üye seçimlerinde parlamentonun belirleyiciliğini önceleyen ve Adalet Bakanı’nı öne çıkaran yasa teklifi, paralel devletin uzantılarını rahatsız etmeye başladı.

Söz konusu değişikliği yargı bağımsızlığına darbe olarak değerlendiren paralel devlet yapısı savunucuları, özellikle Avrupa ülkelerindeki HSYK’ların yapısını görmezden geliyorlar. Yargı bağımsızlığının ve kuvvetler ayrılığının çıkış noktası olan Avrupa ülkelerinde bile HSYK üyelerinin çoğunluğu parlamento tarafından belirlenirken Türkiye’de yapılacak değişikliği yargı bağımsızlığını zedeleyecek bir teklif olarak görenlerin yargı bağımsızlığını korumak niyetiyle konuşmadıklarını ortaya çıktı.

Adalet Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Boynukara’nın paylaştığı verilere göre; Portekiz, Polonya, İsveç, İtalya, İspanya ve Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde HSYK üyelerinin çoğunluğunu parlamentonun iradesi ile belirleniyor.

Portekiz’de hâkimler ve savcılar, parlamento ve devlet başkanının seçtiği üyelerden oluşurken, Polonya’da parlamentonun seçtiği üyelerden oluşuyor. Adnan Boynukara, hâkimler ve savcıların, İtalya’da da parlamentonun seçtiği üyelerden oluştuğunu, İsveç HSYK’nın başkanı ve tüm üyeleri ile birlikte hükümet tarafından atandığını ifade etti.

İspanya’da üyeler, parlamento ve senato tarafından gösterilen adaylar arasından Kral tarafından seçilirken, Hollanda’da da ise üyelerin tamamı Adalet Bakanı’nın önerdiği kişiler arasından seçiliyor.

Türkiye’de HSYK’nın 22 üyesinin hiçbiri Meclis tarafından seçilmiyor.  

AB ÜLKELERİNDE HSYK PARLAMENTO TARAFINDAN SEÇİLİYOR

Avrupa’daki HSYK seçimlerine ilişkin verileri paylaşan Adalet Bakanı Başdanışmanı Adnan Boynukara, AB ülkelerinde de HSYK üyelerinin yaygın biçimde parlamentolar tarafından seçildiğini ortaya koyuyor.
l Fransa’da HSYK yerine geçen Fransa Yüksek Yargı Kurulu 22 üyeden oluşuyor. Söz konusu üyelerin 2’si Devlet Başkanı, 2’si Meclis Başkanı, 2’si Senato Başkanı tarafından atanıyor.

l 15 üyeden oluşan Portekiz HSYK yapısı da Parlamento tarafından belirleniyor. Üyelerin 2’si Devlet Başkanı’nca, 7’si ise Parlamento tarafından seçiliyor.

l 25 üyeden oluşan Polonya HSYK üyelerinden 4’ü Parlamento içinden parlamento tarafından seçiliyor, 2’si Senato içinden Senato tarafından, 1’i de Cumhurbaşkanı’nca seçiliyor.

l İtalya’nın 27 kişiden oluşan ve başında Devlet Başkanı’nın bulunduğu HSYK üyelerinden 8’i de Parlamento tarafından atanıyor.

l 11 üyeden oluşan İsveç HSYK’sında başkan dâhil üyelerin tamamı hükümet tarafından atanıyor.

l 21 üyesi bulunan İspanya HSYK’sında başkan dışında yer alan üyelerin tamamı Kongre ve Senato tarafından aday gösterilen kişiler arasından kral tarafından seçiliyor.

l 5 üyeden oluşan Hollanda HSYK’sı üyelerinin tamamı da Adalet Bakanı’nın önerisi üzerine kral tarafından seçiliyor.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23