• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hollande’den yeni fasıl sözü

Yeniakit Publisher
2014-01-28 20:54:54 - 2014-01-29 10:29:00
Hollande’den yeni fasıl sözü

İki günlük ziyaret için Türkiye’ye gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün İstanbul’daydı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Türk-Fransız İş Konseyi toplantısına katılan Fransız Cumhurbaşkanı Hollande, hem AB müzakerelerinde yeni fasıl açma, hem de vize konusunda kolaylık sağlama konusunda söz verdi

HALİL CÖMERT / İSTANBUL - İki günlük Türkiye ziyareti çerçevesinde önceki gün Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün de İstanbul’daydı. Hollande’yi İstanbul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ağırladı.

İstanbul Four Seasons Otel’de düzenlenen Türk-Fransız İş Forumu’nun kapanışında konuşan Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande, ziyaretinin 22 yıl aradan sonra bir Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye’yi ziyaret etmesinden ziyade, ülkelerarası ilişkilerde yeni bir sayfa, siyasi alanda yeni bir dönem açılması olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK GELİŞMESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye’nin son 10 yıldaki ekonomik gelişmelerine dikkat çeken Hollande, ülkenin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu, Türkiye ile dünyanın diğer ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin 2 katına çıktığını, Türkiye ile Avrupa ülkeleri ve Gümrük Birliği arasında bir gönül birliği, bağ oluştuğunu dile getirdi. Hollande, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olmasa da aslında Avrupa’da olduğunu, bundan faydalandığını, son 10 yılda Türkiye’nin gelişmesini “sanayinin gücü”nün de açıkladığını, Türk sanayisinin istihdamın yüzde 20’sine tekabül ettiğini anlattı.

YENİ FASIL VE VİZE KOLAYLIĞI SÖZÜ VERDİ

Hem AB müzakerelerinde yeni fasıl açma, hem de vize konusunda kolaylık sağlama konusunda söz veren Fransız Cumhurbaşkanı Hollande, “Şu anda vize sorununun yaşandığı tek ülke Fransa değil ama Dışişleri Bakanlığıma gerekli bütün talimatları verdim.

Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakere sürecinin devam etmesini istiyoruz. Fransa yeni fasıl açmaya hazır. Özellikle erklerin ayrımı, temel haklar, hukuki güvenceler gibi konularda. Bu hem Türkiye, hem de Avrupa için iyi olacaktır. Fransa’nın bu konuda sizlerden desteğini esirgemeyeceğine emin olabilirsiniz” dedi.

İkili ticaretin artırılmasından yana olduklarını anlatan Hollande, “Yüksek hızlı tren için demiryolları ihalelerine katılacağız” dedi.

GÜL: REFORMLARI SÜRDÜRMEKTE KARARLIYIZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacmi için koydukları hedefe, engeller aşıldığında kolayca ulaşmalarının mümkün olacağını söyledi. Bugünkü Türkiye’de çeşitli siyasi tartışmalar ve çeşitli konular olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Bazen çok sert münakaşalar var. Bunların hiçbiri, Türkiye’de siyasi istikrarı sarsacak seviyede değil, istikrar sağlam. TBMM’de güçlü çoğunluğu olan bir iktidar var. Şu anda Türk ekonomisinin temel göstergelerini sarsacak, makroekonomik göstergeleri sarsacak herhangi bir güvensizlik söz konusu değildir” dedi.

Türkiye’nin yeni reformları yapmakta kararlı olduğunu da kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Gerek hukuk alanında, gerek ekonomi alanında, gerek diğer alanlarda, siyasi alanlarda reform yapmaya kararlıyız. Çünkü reformlar, Türkiye’yi güçlü kılmıştır. Bugün Türkiye ekonomisiyle ilgili güvenli konuşabiliyorsam, bu yaptığımız reformlar sayesinde olmuştur. Bunların hepsi de devam edecektir” diye konuştu.

ZEYBEKCİ: 21 FASIL SİYASİ NEDENLERLE BLOKE EDİLDİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin Avrupa Birliğine (AB) üyelik sürecine ilişkin, “35 faslın 13-14’ü açıldı, geri kalanı siyasi nedenlerden dolayı bloke ediliyor. Bırakın Türkiye’yi bu fasılları müzakere etsin. Türkiye kendini bu alanlarda AB’ye hazır hale getirsin. Bizim illa ki AB’ye üye olmak gibi bir amacımız, hedefimiz yok. Biz o sürecin peşindeyiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran’dan petrol alımı konusunda şu anda Türkiye’nin herhangi bir artı talebinin olmadığını belirterek, “Merkezi Irak Hükümeti’nden aldığımız ham petrol miktarı, İran’dan aldığımız ham petrol miktarından daha yüksek bir seviyeye ulaştı. Daha ileride İran’la ilgili gelişmeleri, petrol ve doğalgaz miktarlarını tekrar oturup konuşabileceğiz” dedi.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23