• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hızlı trene sabotaj!

Yeniakit Publisher
2014-03-20 09:01:00 - 2014-03-20 01:40:34
Hızlı trene sabotaj!

Hasanbey Lojistik Merkezi’nin açılışı için Eskişehir’e giden Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Eskişehir- İstanbul arası Yüksek Hızlı Tren projesine (YHT) ilişkin “Son bir ay içerisinde 25 defa kablolar kesildi. Ona rağmen bitirdik. 25 defa kabloyu kesip kaçıyorlar. Hatta her bir kilometrede bir güvenlik görevlisi koymamıza rağmen kesip kaçıyorlar. Bir kısmı yakalandı bu insanların, hatta o gün elektrik verilmişti, şahıslardan bir tanesi ağır yaralanmıştı, hayatını kaybetti” dedi.

RAMAZAN ALKAN / ESKİŞEHİR - Ankara’dan yüksek hızlı trenle Eskişehir’e gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Eskişehir Garı’nda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Elvan, Eskişehir- İstanbul arası Yüksek Hızlı Tren projesine (YHT) ilişkin “Son bir ay içerisinde 25 kez kablolar kesildi” dedi.

SEÇİM YATIRIMI DEĞİL

Eskişehir’de basın mensuplarının sorularını cevaplayan Elvan, yüksek hızlı tren seferlerinin ne zaman başlayacağı sorusuna ilişkin şu cevabı verdi: “Şu anda yüksek hızlı trene bindiğinizde Eskişehir’den Pendik’e kadar ulaşabiliyorsunuz. Burada herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Bugünde belki açılışını yapabiliriz ama bu riski almak istemiyoruz. Bunu eğer bir seçim yatırımı olarak düşünseydik bugün bu açılışı gerçekleştirirdik. Bunu çok açık ve net olarak size söylüyorum. Biz emniyeti elden bırakmak istemiyoruz. Test sürüşlerini tamamladığımız zaman açılışını yapacağız.”

“1 AY İÇERİSİNDE 25 DEFA KABLOLAR KESİLDİ”

Bu süreç içerisinde çeşitli sıkıntıların da yaşandığını vurgulayan Bakan Elvan, yaşananları şöyle anlattı: “Daha dün bile tabii kimler neden yapıyorum bilemiyorum ama kablolarımızı kesip kaçtılar. Ve son bir ay içerisinde 25 kez kablo kesildi. Ona rağmen biz bitirdik. Düşünebiliyor musunuz 25 kez kabloyu kesip kaçıyorlar. Hatta her bir kilometrede bir güvenlik görevlisi koymamıza rağmen, gerekli güvenlik önlemlerini almamıza rağmen kesip kaçıyorlar. Bu insanların bir kısmı yakalandı. Hatta şahıslardan bir tanesi o gün hatlara elektrik verildiği için yaralandı. Vefat etmiş. Bizim açımızdan üzücü ama biz çalışmalarımızı hemen hemen tamamladık. Umarım test sürüşlerini tamamladıktan sonra Ankara’dan Eskişehir’e Eskişehir’den İstanbul’a vatandaşlarımız çok rahat ve konforlu bir şekilde seyahat edecekler.”

“ESKİŞEHİRİMİZİN 100 YILI AŞKIN BİR DEMİRYOLU KİMLİĞİ VAR”

Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Geçiş Sistemi test sürüşünü gerçekleştirmeden önce konuşan Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, son bir ay içerisinde Eskişehir’e ikinci kez geldiğini belirterek, “Önceki ziyaretimde yüksek hızlı trenin kent merkezinden geçmesinin uygun olmayacağını dolayısıyla yer altından geçirilmesi konusunda arkadaşlarımızla görüşmüştük ve çalışmalarımızı da zaten başlatmıştık. Çalışmamızı tamamladık. Şu anda yüksek hızlı trenimiz kent merkezimizden geçmiyor. Tamamıyla yer altından aşağı yukarı 2.2 kilometrelik mesafede yer altından geçişini sağladık. Şuanda yüksek hızlı trenlerimiz aç-kapa yöntemiyle açmış olduğumuz bu tünelden geçiş işlerine başlamış oldular. Özellikle Eskişehir’i önemli ölçüde rahatlattığını düşünüyorum. Eskişehirimizin özellikle demiryolu sektöründe farklı bir önemi var. Yüzyılı aşkın bir demiryolu kimliği var. 2009 yılında Ankara Eskişehir hızlı treninin işletilmesine başladık. 2013 yılında da Eskişehir Konya hızlı treni faaliyete geçti” şeklinde konuştu.

“5 BİN KONUTA EŞDEĞER BİR YATIRIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Elvan, Eskişehir İstanbul güzergahına ilişkin ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskişehir demiryolu sektöründe önemli bir kavşak noktası. Özellikle bu yapmış olduğumuz yer altı geçişi dünyada çok az sayıda olan geçişlerden bir tanesi. Bunun bir örneği İspanya’da Kordoba da var. Genellikle bir çok ülkede çok daha yerin altından tünel şeklinde geçişler söz konusu. Ama biz aç kapa yöntemiyle gerçekten çok hızlı bir şekilde çalışmamızı tamamladık. Hem kentin estetiği açısından hem de çevresel duyarlılık açısından son derece önemli bir proje.

Çünkü yüksek hızlı trenin geçtiği o üst kısmı biz tamamıyla yeşil alana dönüştüren bir çalışmayı başlattık. Büyüklüğüne baktığımızda aşağı yukarı 20 bin nüfusluk bir ilçeye yapılabilecek  5 bin konuta eş değer bir yatırım gerçekleştirildi. Eskişehirimize hayırlı olsun.

“BU MERKEZ 500 KİŞİLİK İSTİHDAM KAZANDIRACAK”

Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Şehir Geçişi test sürüşünün ardından Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi açılışı gerçekleştirildi. Açılışta ilk olarak konuşan isim olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Hükümetimiz döneminde şehrimizde yapılan yatırımlarla ilgili sayamayacağım kadar açılışa katıldım.
Bunlar Eskişehir’in yaşama standardını yükseltiyor, şehrimizi daha da bayındır yapıyor. Daha da güzel şeyler yapılacak. Eskişehir ülke genelinde sağlanan istikrardan hak ettiği payı alıyor. Bundan sonra da almaya devam edecek. Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı böyle bir sürecin ürünüdür.
Marka şehir olma yolunda ilerlemeye devam ediyoruz. Lojistik merkezin açılmasıyla birlikte üretim ve satış istasyonu veya ihtiyaç duyduğumuz malları kısa sürede nakletme imkanına sahip bulunuyoruz. 100 milyon yatırımla yapılan merkez, 1 milyon taşıma kapasitesi, 500 kişilik istihdam kazandıracak.
Daha önemlisi bu yatırımın çevre ve şehir plan açısından katkısı büyük olacak. Yüksek hızlı tren ile gar bir cazibe merkezi haline gelecek. Sosyal etkinlik için kullanılması için bütün hemşerilerimizin hizmetine sunulacak. Proje tamamlandığında garda günlük 20 bin kişilik sirkülasyon sağlanacak” ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR YÜK LOJİSTİK ÜSSÜ OLUYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yürüttüğü proje kapsamında 19 noktada organize sanayi bölgelerine yakın lojistik merkezleri kuruluyor. Türkiye genelinde yapılması planlanan merkezlerle birlikte yıllık 40 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor. Merkezlerin tamamlanması ile birlikte 26 milyon ton yük taşıması ve 9 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. İlk olarak yapımına 2010 yılında başlanan Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi açıldı. 100 milyon TL’ye mal olan merkez, işadamlarına yük taşımacılığında büyük kolaylıklar sağlarken, 500 kişi istihdam edildi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23