• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hıristiyanların boğazda 'haç çıkarma' törenine bir kişi katıldı

Yeniakit Publisher
2015-01-06 19:47:00 -
Hıristiyanların boğazda 'haç çıkarma' törenine bir kişi katıldı

Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıldönümü, Ortadoks Hıristiyanlar tarafından düzenlenen ayin ve denizden haç çıkarma etkinlikleriyle kutlandı. Boğazın soğuk sularındaki 'Haç çıkarma'ya sadece bir kişinin katılması dikkat çekti.

Hz. İsa'nın doğumu ve sözde vaftiz edilişinin yıldönümü Fener Rum Patrikhanesi ile Ortaköy'deki Ayios Fokas Rum Ortodoks Kilisesi'nde düzenlenen 'ayin'lerin ardından yapılan denizden haç çıkarma törenleriyle kutlandı. Ortaköy'deki törene soğuk hava nedeniyle sadece bir kişinin katıldığı görüldü.

Fener Rum Patrikhanesi'ne sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan Hıristiyan ziyaretçiler, önce Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen Patrik Bartholomeos’un yönettiği ayinde mum yakarak dua etti. Ayinin sona ermesinin ardından ziyaretçiler haç atma törenini izlemek için sahile indi. Tören öncesi Patrik Bartholomeos’un haçı atacağı platform ve çevresi Hazar isimli bomba dedektör köpeği tarafından arandı. Okunan duaların ardından Patrik Bartholomeos tarafından haç denize atıldı. Bu sırada ayrı ayrı teknelerde haçın atılmasını bekleyenler Haliç'insoğuk sularına kendileri attılar. Bu yıl haçı çıkaran Paris’te çalışan Bulgaristan vatandaşı Todor Pasev oldu. Bartholomeos, haçı kendisine getiren Pasev’e ucunda haç bulunan altın kolye hediye etti.

'HAÇ ÇIKARMAYA' BİR KİŞİ KATILDI

Geleneksel 'haç çıkarma' törenine bu yıl zaman zaman kar ve dolu yağışının da etkili olduğu soğuk hava damga vurdu. Boğazın soğuk sularındaki 'Haç çıkarma'ya sadece bir kişinin katılması dikkat çekti. Metropolit İrineos ve haç çıkarmaya talip olan Illia Davul, bir motora binerek boğaza açıldı. Duaların ardından metropolit İrineos elindeki haçı boğaz suyuna atarken, hemen ardından Illia Davul da haçı çıkarmak için denize atladı. Ilia Davul, haçı denizden çıkardıktan sonra öperek görevlilere verdi.

METROPOLİT İRİNEOS: SOĞUKTAN DOLAYI BÖYLE OLDU

Ayin sonrası, bir açıklama yapan Metropolit İrineos, "Her sene olduğu gibi Hz. İsa'nın Ürdün Nehri'nde vaftiz edilişinin anısına düzenlediğimiz bir törendi. Aynı zamanda balıkçıların bereketi için, suların takdisi için inanılan bir duadır. Dinimiz örf, adet ve geleneklerine bağlı bir dindir. Bu nedenle çok mutluyuz" diye konuştu. Yarışmacı sayısının az olması ile ilgili bir soruya İrienos, "Soğuktan dolayı böyle oldu" cevabını verdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23