• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Her tesisimizi bir gümrük haline getirdik

Yeniakit Publisher
2013-04-26 22:12:00 - 2013-04-26 19:12:46
Her tesisimizi bir gümrük haline getirdik

İhracatçıların gümrük işlemlerini kendi tesislerinde yaptığı, firmaların mallarını TIR’lara yükleyip gümrüklere uğramadan doğrudan sınırı aşarak yurtdışındaki müşterilerine ulaştırabildiği bir Türkiye’yi hedeflediklerini açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı

MERSİN - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "İhracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesisinde yaptığı, firmalarımızın mallarını TIR’lara yükleyip, gümrüklere uğramadan doğrudan sınırı aşarak yurtdışındaki müşterilerine ulaştırabildiği ve gümrüklerde TIR kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı bir Türkiye hedefliyoruz" dedi.
Yazıcı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Kolay Ticaret, Büyük Türkiye Projesi’nin bölgesel tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bakanlık olarak Türkiye’nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye’nin 3 milyonu aşkın ticari işletmesi, 1 trilyon doların üzerinde mal ve hizmet üretimi, 400 milyar dolara yaklaşan dış ticareti, 6 milyon tüketicisi ve sınırlarından her yıl milyonlarca insan ve araç giriş-çıkışının yapıldığı bir ülke olduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:
"Ürünlerin piyasaya daha ekonomik, daha hızlı ve daha güvenli taşınması için işlem maliyetlerini düşürüyoruz. Zihinlerdeki kalıpları kırıyor, olaylara farklı yönlerden yaklaşıyoruz. Bu kapsamda ihracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesisinde yaptığı, firmalarımızın mallarını tırlara yükleyip, gümrüklere uğramadan doğrudan sınırı aşarak yurtdışındaki müşterilerine ulaştırabildiği ve gümrüklerde TIR kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı bir Türkiye hedefliyoruz" dedi. "En kolay, en güvenli ticaret" vizyonu doğrultusunda, "Kolay Ticaret, Büyük Türkiye" projelerini hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Hayati Yazıcı, toplantıda iş dünyasının heyecanla beklediği ve gümrüklerde devrim olarak nitelendirilen "Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması", "İhracatta yerinde gümrükleme" ve "İzinli gönderici" uygulamalarını tanıttı.
Bakan Yazıcı, yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının getirdiği en büyük yeniliklerden birinin yerinde gümrükleme olduğunu belirterek bu sayede ihracat başta olmak üzere her tesisi bir gümrük haline getirdiklerini bildirdi.
ÖNCELİK İHRACAT
İŞLEMLERİNDE OLACAK
Almanya, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde gümrük işlemlerinin yüzde 70’inden fazlasının, yerinde gümrükleme uygulaması çerçevesinde yapıldığını anlatan Yazıcı, uygulamanın önceliği ihracat işlemlerine vermek üzere yıl sonunda başlayacağını vurguladı.
Bakan Yazıcı, bir yandan rüşveti, yolsuzluğu, kaçakçılığı önlemek için çalıştıklarını diğer yandan da ticaret erbabının iş ve işlemlerini hızlandırdıklarına işaret ederek “Rekabet gücü daha yüksek, daha iyiyi daha ucuza ve hızlı şekilde teslim edebilen ihracatçılarımız, Türkiye ekonomisini 2023’e taşıyan lokomotifler olacaklardır. Yerinde gümrükleme yapmak isteyen bir firmanın yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip olması ve en az 5 milyon dolarlık ihracat yapar aktifliği bulunması gerekir” diye konuştu.
Yazıcı, 1 Aralık 2012’de başlattıkları "Ortak transit" uygulamasının AB’ye tam üye olmadan taşımacılık sektörü açısından AB üyesi bir ülke gibi işlem yapabilecek konuma gelinen tek enstrüman olduğunu belirtti.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23