• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Her şey onların huzuru için

Yeniakit Publisher
2013-10-13 20:59:59 - 2013-10-14 12:42:17
Her şey onların huzuru için

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik çalışmaların bir boyutunu oluşturan yaşlılara hizmette önemli işlere imza atıyor. Bakanlığın faaliyet raporunda, yaşlı ve muhtaç kesimlere ilişkin yapılan çalışmalara dair ayrıntılı bilgilere yer verildi.

YENİ AKİT/ANKARA Muhtaç yaşlılara yönelik hizmetler hız kesmeden sürüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaşlılara hizmet sunumu sayıca artıyor ve çeşitleniyor. 

Huzurevleri ile Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri’nin faaliyetleri anlatılan raporda, “60 yaş üstü kişilere bakım hizmeti verilen bu kuruluşlarda ekonomik yoksulluk içinde olanlara ücretsiz, ekonomik durumu iyi olup sosyal yoksunluk içinde olanlara ücretli bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunuluyor. 60-65 yaş aralığındaki ücretsiz yaşlılarımıza kurum bütçesinden aylık harçlık ödenmekte, 65 yaş üstü ücretsiz yaşlılarımıza ise 2022 sayılı kanun çerçevesinde maaş bağlanmaktadır” denildi. Toplam 496 kapasiteli 7 huzurevinin geçtiğimiz yıl hizmete açıldığı kaydedilen raporda, şöyle denildi: “Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan toplam 1876 kapasiteli 4 Dinlenme ve Bakımevi devralınmıştır. Böylece 11.659 kapasiteli 106 huzurevinde 10.590 yaşlıya hizmet verilmiştir. Özel Huzurevleri ile Yaşlı Bakım Merkezleri 55 ve daha yukarı yaşlarda olup sosyal ve veya ekonomik yönden yoksunluk içinde bulunan, kuruluş bakımına ihtiyacı olan yaşlı bireylerin özel huzurevlerinde / yaşlı bakım merkezlerinde bakım ve korunmaları sağlanmaktadır. Ayrıca; dernek, vakıf, azınlıklar, gerçek ve tüzel kişilere ait 165 Huzurevi 9.391 kapasite ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca diğer Bakanlıklara ve Belediyelere bağlı huzurevi sayısı 22 olup, 2.573 kapasite ile hizmet verilmektedir.”

YAŞLIYA GÜNDÜZ BAKIMI DA VAR

Raporda, “Yaşlı Hizmet Merkezleri” ve “Gündüzlü Dayanışma Hizmetleri”ne de değinilerek, şu bilgiler aktarıldı: “Ev ortamında yaşayan akıl ve ruh sağlığı yerinde olan yaşlıların boş zamanlarını çeşitli sosyal etkinliklerle değerlendirmek, sosyal ilişkilerini ve aktivitelerini artırarak sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürmelerine yardımcı olunması hedeflenmektedir. Yine, hayatını evde ailesiyle, akrabalarıyla veya yalnız sürdüren alzheimer, demans vb. hastalığı olan yaşlıların yaşam ortamlarının iyileştirilmesi, boş zamanlarının değerlendirilmesi, sosyal, psikolojik ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olunması, destek hizmeti verilmesi, sosyal ilişkilerinin zenginleştirilmesi, aktivitelerinin arttırılması ve gerekli olduğu zamanlarda aileleri ile dayanışma ve paylaşma sağlanarak yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir. Akıl ve ruh sağlığı yerinde olan, tıbbi bakıma ihtiyacı olmayan ve herhangi özrü bulunmayan yaşlının evde yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yaşam ortamlarının iyileştirilmesi, günlük yaşam faaliyetlerine yardımcı ve destek olunması hedeflenmektedir. Toplam 5 Yaşlı Hizmet Merkezimizde, 950 üye yaşlımıza gündüzlü dayanışma hizmeti sunulmuştur. Ayrıca Özel 2 Yaşlı Hizmet Merkezi faaliyete başlamıştır. Yaşlılara yönelik gündüzlü bakım, destek ve dayanışma  hizmetlerini yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.”
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23