• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Heniyye'nin yerine 3 aday! Bir isim öne çıkıyor

Yeniakit Publisher
2024-08-02 08:54:00 -
Heniyye'nin yerine 3 aday! Bir isim öne çıkıyor

Hamas lideri İsmail Heniyye'nin şehit edilmesinin ardından Hamas'ın başına geçecek üç isim konuşuluyor. Halid Meşal, Mahmud Zahar ve Yahya Sinvar'ın adı öne çıkıyor. En güçlü aday olarak daha önce de bu görevi üstlenen Halid Meşal gösteriliyor.

Tahran'da suikastla katledilen Hamas lideri Heniyye'nin şehit olmasının ardından yerine geçecek isimler konuşulmaya başlandı. İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırıma yönelik saldırılarının en şiddetli olduğu dönemde Hamas Siyasi Büro Başkanlık koltuğuna oturacak isim çok kritik bir öneme sahip. Bölgeyi yakından ilgilendiren yeni lider kim olacak sorusuna uzmanlar 3 ismi işaret ediyor.

EN GÜÇLÜ ADAY MEŞAL

En güçlü aday Hamas'ın kurucularından olan Halid Meşal. 1956'da Batı Şeria'da doğan Meşal, 1996 yılında Hamas'ın liderliğini yaptı. 1997 yılında Ürdün'de Mossad'ın spreyli suikast girişimine uğradı. Ürdün Kralı Hüseyin, dönemin İsrail Başbakanı Netenyahu'ya panzehri vermemesi halinde ajanları idam edeceğini söyledi. Dönemin ABD Başkanı Clinton'un devreye girmesiyle İsrail panzehri gönderdi ve Meşal ölümüne bir kaç saat kala kurtuldu. 2017'de koltuğu Heniyye'ye bırakan Meşal, Hamas'ın yurt dışındaki siyasi bürosunun başına geçmişti.

SALDIRIDAN KURTULDU

Hamas'ın başına geçme ihtimali olan bir diğer isim ise Mahmud Zahar. 1945'te Filistinli bir baba ve Mısırlı bir annenin çocuğu olarak Gazze'de dünyaya gelen Zahar, Hamas'ın kurucularından ve önde gelen liderlerinin başında geliyor. Hamas hareketinin 2006'da Filistin genel seçimlerini kazanmasıyla birlikte Zahar, Dışişleri Bakanlığı yaptı. Zahar da yine diğer isimler gibi İsrail'in suikast girişiminden kurtuldu. 2003'te Gazze'deki evi havadan bombalandı. Zahar saldırıdan yaralı kurtuldu ancak oğlu Halid öldü.

EN ÇOK ARANAN ADAM

Üçüncü isim ise Hamas'ın Gazze'deki siyasi kanadının lideri Yahya Sinvar. İstihbarat ve içi güvenliğin başında olan Sinvar, Hamas'ın güvenlik servisi "Mecd" in kurucusu. 7 Ekim'de İsrail'e yapılan saldırıdan sorumlu tutulan Sinvar, israil'in en çok arananlar listesinde yer alıyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Tarafsız

Bence o isim dunya liderimiz sayın Recep Tayyip Erdoğan olsun.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23