• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hem yalancı hem küstah

Yeniakit Publisher
2013-12-13 09:47:47 - 2013-12-13 10:09:23
Hem yalancı hem küstah

Sürekli rapor alarak duruşmalardan kaçan Org. İ.Hakkı Karadayı, 28 Şubat darbe dâvâsı’nın duruşmasına nihayet geldi... Refahyol hükümetini “irticai gelişmelere kucak açmak”la suçlayan Karadayı, merhum Erbakan’a da iftira attı...

EROL METİN/ANKARA - Sürekli rapor alarak kaçan 28 Şubat darbe davasının bir numaralı sanığı dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, eski çalışma arkadaşlarının “gel konuş” baskılarına dayanamayarak, nihayet dünkü duruşmaya geldi. Salonda şaşkın bakışlarla etrafını süzen, telaşlı haliyle dikkat çeken ve sık sık avukatı tarafından yönlendirilen Karadayı, savunma için kürsüye çıktığında mahkemelere alışık olmadığını dile getirdi.

“İRTİCAYA KUCAK AÇTI”

28 Şubat sürecindeki gerginliklerin kaynağının merhum Erbakan’ın başında bulunduğu Refahyol hükümeti olduğunu öne süren Karadayı, “Türkiye Cumhuriyeti laik bir devlettir. 28 Şubat’ta bu esaslara ters düşen uygulamalar ortaya çıktı. Refahyol hükümeti, kuruluşundan bir süre sonra temel anayasal prensiplerinin dışına kaymak suretiyle, özellikle dini siyasete alet ederek, irticai gelişmelere kucak açmak, laikliği yıpratmak, bazı çevreleri tahrik etmek suretiyle kamuoyunda ciddi huzursuzluklara neden olmuştur. Bu gelişmeler, bu sürecin başlangıcı olmuştur” dedi. “Kışkırtma tamamıyla siyasi boyuttadır” diyen Karadayı, “Erbakan’ın kürsüye çıkıp ‘Şeriat gelecek, kanlı mı olacak, kansız mı olacak’ demesi, Başbakan’ın lüks araçlarla takkeli, sarıklı, şalvarlı tarikat mensuplarına verdiği iftar yemeği, Erbakan’ın ülkemizin itibarını düşüren yurtdışı gezileri, cihat çağrıları, toplu namaz gösterileri, Sincan’daki şeriat gösterisi toplumda huzursuzluk yaratan hareketlerin bir kısmıdır” ifadelerini kullandı.

DEMİREL’LE PASLAŞMALARINI ANLATTI

Kendilerini ciddi şekilde kaygılandıran irtica tehlikesi konusunda dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’le hemfikir olduklarını anlatan Karadayı, “Bunların TSK’da endişe yaratması elbette kaçınılmazdır. Camilerde pompalı tüfek depolandığına dair raporlar bizi daha da endişelendirmiştir. Anladığım kadarıyla Cumhurbaşkanı’nın da ciddi endişeleri vardı. Bizden brifing talebi oldu. Genelkurmay’da kendisine brifing verdik. Konunun MGK’ya taşınması sonucu çıktı” diye konuştu.

BÇG’Yİ İNKÂR ETTİ, ÖZKASNAK ‘YAZIKLAR OLSUN’ DEDİ

28 Şubat’ın bir darbe olmadığını savunan Karadayı, çapraz sorguda yöneltilen sorulara çelişkili cevaplar verdi. Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, Karadayı’ya BÇG kurulurken kendisine herhangi bir bilgi verilip verilmediğini, bu çalışma grubunun emir komuta zinciri içerisinde mi, yoksa yasadışı şekilde mi kurulduğunu sordu. İllegal BÇG konusunda suçu tamamen sanık dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Org. Çevik Bir’e atan Karadayı, “BÇG’yle ilgili kesinlikle bana hiçbir bilgi verilmemiştir. Tüm bu çalışma gruplarından Genelkurmay Başkanı’nın haberdar olması mümkün değildir. Raporlar sadece İkinci Başkan’ın arzusuyla bana gelebilir. Karargah İkinci Başkan’ın emriyle çalışır. Benim bilgim dışımda da çalışma grubu oluşturulabilir” cevabını verdi. Üye Hakim Hakan Oruç da “Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya, BÇG’nin kurulmasını kendisinin size teklif ettiğini, sizin de kabul edip emir verdiğinizi söylüyor. Bu konuda ne diyorsunuz?” diye sordu. Karadayı, “Böyle bir konuşmam olmadı. Rahmetli Erkaya bu konulara meraklıydı. Sağda solda konuşurdu. Onu uyarıyordum” şeklinde cevap verdi. Sanık dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümg. Erol Özkasnak’ın 28 Şubat’la ilgili bir televizyon programında yaptığı açıklamaları da hatırlatan Karadayı, yalanladığı Özkasnak’ın belagatin şehvetine kapıldığını öne sürdü. Verilen arada bazı sanık avukatlarının yanına giden Özkasnak’ın, tepki gösterdiği Karadayı için “Böyle şey olmaz. Yazıklar olsun. Koca koca adamlar nasıl yalan söyleyebiliyor?” dediği duyuldu. Diğer sanık avukatlarının, BÇG’nin bilgisi dışında kurulduğunu öne sürdüğü Karadayı’ya ısrarla sorular yönelttiği, ancak Karadayı’nın sinirlendiği bu sorulara “hatırlamıyorum” cevabını verdiği görüldü.

SİNCAN’DAKİ TANKLAR İÇİN DE KIVIRDI!

Sanık Karadayı, Mahkeme Başkanı Köksal’ın 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında neden geçmiş darbelerden bahsetme ihtiyacı duyduğuna dair sorusuna ise “Orada her şeyi açık açık söylemek ihtiyacı duyduk. Bir ima yapmak dahi orada abesle iştigaldir. Zaten öyle bir fikrim olursa orada söylememe bile gerek yok” karşılığını verdi. Başkan Köksal, “Sincan’da tankların yürümesi konusunda sizin o an için bilginiz var mıydı?” diye sordu. Karadayı, “O tankların yürüyüşünden benim hiçbir haberim olmadı kesinlikle. Arkadaşlarım bunun bir tatbikat olduğunu söylediler. Hatta buna biraz üzülmüştüm. Çünkü istismara açık bir zamanda oldu. Türkiye’de yüzlerce tank var Edirneden Kars’a. Bunların hepsini benim takip etmem mümkün değil” savunmasını yaptı. Köksal, “Cumhurbaşkanı’na brifing verdik” diyen Karadayı’ya neden merhum Başbakan Erbakan’la da konuşmadığını sordu. Karadayı, “Başbakan’a böyle bir şey açmış olmam değişik yorumlanır diye düşünmüşümdür” ifadelerini kullandı.

“ÇOK YORULMUŞTUM ONUN İÇİN…”

Başkan Tayyar Köksal, “MGK toplantısında kararlar için ‘10 dakikada hallederiz, imzalarız’ diyorsunuz. Bu konuda Başbakan’ı zorladınız mı?” sorusunu yöneltti. Karadayı cevaben “Çok yorulmuştum. Ben zannettim ki ertesi gün tekrar toplanacağız. Bu yüzden istedim imzalansın. Yarın da toplanacak halim yok dedim kendi kendime her halde” dedi.

RAHMETLİ TÜRKEŞ’E İFTİRA ATTI

Üye Hakim Hakan Oruç, “Meclis Başkanı Mustafa Kalemli, Alparslan Türkeş’in kendisine çok kötü şeyler olabileceğini söylediğini, Sizin de ona ‘Sayın Başkan, bu RP-ANAP koalisyonu kurulursa hiç hoşa gitmeyen hadiseler olur. Meclis Başkanı olarak lütfen üstünüze düşen görevi yapınız’ dediğini belirtiyor. Kalemli’yle böyle bir görüşme yaptınız mı?” sorusunu yöneltti. Karadayı ise, “Kalemli’yle ailece görüşürüz. Dediler ki Mustafa Kalemli Gata’ya gidiyor. A gideyim ona teşekkür edeyim dedim, gittim. Alparslan Türkeş, Allah rahmet eylesin dostluğumuz da var. Ancak kendi arzuları için Kalemli’yi benim ismimle tehdit etmekten başka bir şey değildir bu” karşılığını verdi. Oruç’un sorusu üzerine Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yaptığı konuşmayı inkar eden emekli Org. Karadayı, “Bu bir plan tatbikatıdır. İrtica konuları da konuşulmuş olabilir ama sırf bu maksatla toplanılmadı” dedi.

CAMİDE SİLAH YALANI

Duruşma Savcısı Kemal Çetin, “Camilerde silahların depolandığını iddia eden Karadayı’ya “Madem bir suç var. Neden bu konular mahfillerde konuşuldu da gereği yapılmadı? Bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın açtığı herhangi bir soruşturma yok” sorusunu  yöneltti. Karadayı, “Genelkurmay’a gelen raporlardan arkadaşlarım bana söyledi. Benim bunu araştırma yetkim yok. Endişelendim. Cumhurbaşkanına söyledim” dedi.

“BRİFİNGİ HÂKİMLER İSTEDİ”

Sanık avukatı Aykanat Kaçmaz, Karadayı’dan irticai faaliyetlere karıştığı iddiasıyla YAŞ aracılığıyla ihraç edilen TSK mensuplarının durumuna açıklık getirmesini istedi. Karadayı, “Silahlı Kuvvetler bir disiplin müessesesidir. Eğer disipline uymazsa bunlar atılabilir. İrtica da aynen bölücülük gibi ciddi bir mesele olmuştur. O yüzden bu konuda artışlar olmuştur. İrticai faaliyetlere bulaşanlar araştırılmıştır ve YAŞ’ta atılmıştır. Disiplini ihlal eden insanlar doğal olarak atılır” şeklinde konuştu. Müşteki avukatı Muhammed Emin Özkan ise Karadayı’ya yargıya verilen brifingden haberdar olup olmadığını sordu. Karadayı, “Tam hatırlamıyorum ama hakim ve savcılar talep etmişler diye duydum” cevabını verdi. Duruşma pazartesi gününe ertelendi.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23