• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hem edepsiz, hem yalancı

Yeniakit Publisher
2014-05-11 09:12:00 - 2014-05-11 18:46:31
Hem edepsiz, hem yalancı

Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü törenini siyasi arenaya çeviren TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, 1 saati aşkın konuşmasında; hem Van’la ilgili yalanlar söyledi, hem de Başbakanla polemiğe girip küstahça ifadeler kullandı... Başbakan Erdoğan, Feyzioğlu’nu “edepsizlik ve yalancılık”la suçlayıp, salonu terk etti... Başbakan’ın ardından Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı da salonu terk ettiler. Daha sonra da Kılıçdaroğlu salonu terketti.

MUHAMMET ERDOĞAN / ANKARA - Yargı mensuplarının yüksek mahkeme organlarının kuruluş yıldönümü kutlamalarında yaptıkları konuşmalarda, kendilerini dinleyen seçilmiş devlet adamlarına gözlerinin içine baka baka hakaret etmesi gelenek haline gelirken, dünkü Danıştay töreni bardağı taşıran son damla oldu. Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, baştan aşağı siyasi mesajlar içeren konuşmasında, Başbakan Erdoğan’ın gözünün içine baka baka AK Parti iktidarına yönelik olmadık iftiralarda bulundu. Feyzioğlu konuşmasını Başbakan’ın uyarılarına rağmen sürdürdü. Bunun üzerine Erdoğan “Edepsizlik yapıyorsun. Yeter artık yanlış konuşuyorsun” diye tepki gösterdi. Feyzioğlu konuşmasını sürdürerek, “Ben edepsizlik yapmadım” ifadelerini kullandı.Ardından Başbakan ayağa kalkarak, “Mahkeme başkanı 25 dakika konuşuyor, baro başkanı 1 saat, terbiyesizlik bu. Van ile ilgili anlattıkları baştan aşağı yalan. Siyasi bir konuşma yapıyor, böyle bir şey olabilir mi?” diyerek tepkisini sürdürdü ve salonu terk etti. Başbakan’la birlikte Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel de salonu terk etti. Erdoğan’ın Danıştay salonunu terk etmesinin ardından peşinden giden kafilede Kılıçdaroğlu’nun da bulunması dikkat çekti. Bu tepkisinden ötürü Başbakan Erdoğan’a destek yağdı.

ÜNAL: ESKİ TÜRKİYE’NİN ALIŞKANLIĞI

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Metin Feyzioğlu’nun konuşmasını “Danıştay’ın, Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi’nin, özel günlerinden kendisini milli iradenin üzerinde gören, seçilmişlerin üzerinde gören, hem hükümete hem de devlet erkânına, ayar vermeye çalışan bir üslup; eski Türkiye’nin bir alışkanlığı” diyerek eleştirdi. Feyzioğlu’nun önümüzdeki günlerde siyasette aktör olmak istediğini belirten Ünal, “Gündemde yer almak için 1.5 saat süren, her türlü tahriki içeren, her türlü devletin o etiğini, tahammülünü, nezaketini, adabını, içermesi gereken ifadelerden yoksun, Cumhurbaşkanının ve Başbakanın huzurunda ve açıkçası doğru bilgileri içermeyen üslupla konuşmak açık bir şekilde karşındaki devlet erkanında, ‘her hangi bir tepki oluşturabilir miyim?’ düşüncesi ile yapılmış bir konuşma” dedi. Ünal, Başbakan Erdoğan’ın tepkisini ise haklı buldu.

METİNER: EDEPSİZLİK, DENSİZLİK, SAYGISIZLIK

AK Partili Milletvekili Mehmet Metiner ise, Feyzioğlu’na sert tepki göstererek, bunun büyük bir saygısızlık olduğunu söyledi ve Başbakan’a yapılan saygısızlığın tüm Türkiyelilere yapıldığını kaydetti. Metiner, “Orası siyasi konuşmaların yapılacağı, siyasi idarecilerin suçlanacağı yer değildir. Bunun yapılması edepsizlik, densizlik anlamına gelir” dedi.

CHP TEMSİLCİSİ GİBİ KONUŞMUŞTUR

Metin Feyzioğlu’nun iki sıfatı olduğunu hatırlatan Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya da “Bunlardan biri Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı olması diğeri ise CHP Parti Meclis üyesi olmasıdır. Feyzioğlu, Danıştay’ın kuruluşunun yıldönümündeki toplantıya TBB Başkanı olarak çağrılmıştır ve barolar birliği başkanı olarak konuşması gerekirken, sıfatını karıştırarak, CHP Parti Meclisi üyesi sıfatı ile konuşmuştur. Parti temsilcisi gibi konuşmuştur. Bu da konuşmanın içeriğinin daha çok siyasi olmasına neden olmuştur. Açıklamaları çok talihsizdir. Dolayısıyla Sayın Başbakan tepki göstermiştir. Bu tepki de Başbakan haklıdır” ifadelerini kullandı.

HATEMİ: REZALET

Ünlü Avukat Kezban Hatemi de “Rezalet. Konuşma metnine bakıyorum, sanki orada bir Başbakan yokmuş gibi, sadece Sayın Cumhurbaşkanım deniyor. Siyasi kimliğini biliyoruz zaten (CHP üyesi); ama öyle de değil, siyasi kimliği ile konuşmuyor, Baro Başkanı olarak konuşuyor. Tamamen hükümeti hedef alan bir konuşma. Bu bir provokasyondur bence” diye konuştu.

AKDOĞAN: ŞOVMENLİK YAPTI

AK Parti Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Yalçın Akdoğan da Metin Feyzioğlu’nu twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede eleştirerek, “Hukukçunun siyaset yapması da, şovmenlik yapması da yanlıştır. Milletin emanetine sahip çıkmak da, siyaset kurumunun izzet ve onurunu korumak da siyasetçinin görevidir. Nezaket, üslubun yumuşaklığıyla değil, saygılı, ölçülü ve adaletli olmasıyla ölçülür” ifadelerini kullandı.

DEDESİ DE CHP’LİYDİ

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun manevi babası ve dedesi Turhan Feyzioğlu da eski bir CHP’lidir. CHP’den politikaya atılan Turhan Feyzioğlu, 1957 yılında Sivas milletvekili seçilmiştir. 1961’de bu sefer Kayseri Milletvekili seçilen Feyzioğlu, 2. Gürsel kabinesinde Milli Eğitim Bakanlığı ve ilk koalisyon hükümetinde Devlet Bakanlığı ile Başbakan Yardımcılığı yapmıştır. Feyzioğlu ilerleyen yıllarda CHP Genel Sekreterliği görevini de üstlenmiştir. CHP Genel Başkanı olma olasılığı yüksek olmasına rağmen Ecevit’e karşı kaybedince, kendi partisini kurdu fakathalktan yeterli desteği görmeyince, 1980 sonrasında aktif siyaseti bıraktı.

BAKAN ÇELİK: FEYZİOĞLU VESAYETİN EMRİNDE

Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşma ile tepki çeken TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na hükümetten bir tepki de Kültür Bakanı Ömer Çelik’ten geldi. Feyzioğlu’na sert tepki gösteren Bakan Çelik, “Barolar Birliği Başkanı, hukuk adına değil yargı vesayeti adına bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken eski Türkiye zihniyeti yargı üzerinden sistematik bir saldırı gerçekleştiriyor. Bu konuşmalar hukuk adına yapılmıyor. Sivil siyaseti kuşatmak için yapılıyor. Vesayet zihniyeti, ‘silahsız kuvvetler göreve’ talimatı veriyor, birileri cüppelerini giyerek ‘emredersiniz’ diyor” dedi.

ŞENTOP: SİYASET YAPMAK İSTEDİĞİNİ BİLİYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Feyzioğlu’nu Danıştay programını suiistimal etmekle suçladı. Türkiye’nin bu dönemleri aşmaya çalıştığını belirten Şentop, “Yargı yılının açılışlarında yapılan konuşmalara Türkiye, çok alışıktır. Yargıtay başkanları, Barolar Birliği başkanları, Sayın Başbakanımız, Sayın Cumhurbaşkanlarımız… Orda bulunmasını fırsat bilerek, bu tür dönemlerde siyasi konuşmalar yapıyorlar. Barolar Birliği başkanının siyaset yapmak istediğini biliyoruz. Bir siyasi parti genel başkanlığı içinde adı telaffuz ediliyor. Barolar Birliği başkanıysanız o meslek kuruluşunu temsil etmek zorundasınız” diyerek eleştirdi.

GÜL: ANA MUHALEFET LİDERİ GİBİYDİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül: “Danıştay törenine misafir olarak katılan Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, yakışık almayan bir konuşma yaptı. Misafire yakışan bir üslup sergilemedi. Üslubunda ana muhalefet lideri sıfatıyla konuştu. Eski Türkiye’de açılışlarda adeta siyasete emirde bulunur gibi buyurgan ifadeler vardı. Bunlar eski Türkiye’de kaldı. Bugün Feyzioğlu Van’daki depremi konuşarak, siyasi konuşmaları kattı ve siyasi karşılık buldu.”

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23