• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Helal gıda” düzenlemesi 30 sene önce yapılmalıydı

Yeniakit Publisher
2013-09-05 21:51:51 - 2013-09-05 21:52:15
"Helal gıda" düzenlemesi 30 sene önce yapılmalıydı

4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, zorlayıcı laiklik anlayışını eleştirdi

İSTANBUL
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Laik bir ülkede yasama meclisi, yasama organı kanun yaparken, Kur’an’daki bir ayeti kanun haline getiremez. Bunu da anladık ama laikliğin gerçek anlamıyla yaşandığı bir ülkede, devlet dindarların taleplerine bigane kalamaz. Onları reddedemez, onların tercihlerini gerçekleştirmek üzere özel sektöre destek verir, bu istek ve arzulara uygun düzenlemeler yapılmasına hiçbir zaman karşı çıkmaz" dedi. Arınç, CNR Expo’da düzenlenen 4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı’nda (HELAL EXPO) yaptığı konuşmada, Malezya’dan gelen ve bir konuşma yapan bakana teşekkür ederek sözlerine başladı.
“HELAL”İN ANLAMI VAR
“TAYYİP”İN ANLAMI VAR
Başbakan Yardımcısı Arınç, "’Helal’ kelimesi, ‘Tayyip’ kelimesi dini kavramlar, bunlar laik kavramlar değil. Helalin anlamı var, Tayyibin anlamı var" dedi. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yani bir paradoksumuz, bir çelişkimiz var. ‘Helali anladık kardeşim de bu Tayyip neyin nesi diyebilirler?’ Çünkü Türkiye’de bu kelime konuşulduğunda akla hemen sayın Başbakanımız Tayyip Erdoğan geliyor. Aslında dilemma şu, içimizde o kadar laikliği yanlış anlayan, yanlış yorumlayan ve particilikten gözlerinin içi kızarmış o kadar gafil insan var ki böyle güzel bir konferansın adına bakarak, şunu söyleyebilirler; ‘gördünüz mü gene bir konferansın içerisinde Başbakanın propagandasını yapıyorlar. Zaten Türkiye’de helal falan denince bu yobazlar mutlaka parti propagandası yapacak’ demiş olabilirler. Yanılıyor muyum? Yanılmıyorum."
Biraz önce hocanın Kur’an-ı Kerim okurken, ‘Tayyip’ kelimesi içinde geçen ayetler bulunduğunu ifade eden Arınç, şunları söyledi:
"Türkiye’de dindar Müslümanlar çocuklarına isim takmak isterse Kur’an’a bakarlar Kur’an’dan isim seçerler. Bu böyledir. Belki yeni zamanlarda bu ihtiyacı duymayanlar olabilir. Ama ben yüzbinlerce insanın, milyonlarca insanın isimlerinin ya Kur’an’dan bir ayette geçtiği şekilde veya peygamberimizin, sahabei kiramın, tabiinin, yani İslam tarihinin içerisindeki isimlerden alındığını çok iyi biliyorum. Türkiye’de milyonlarca Fatma var, Ali var, Ayşe var, Ebubekir var, Osman var hepsi İslam’la doğrudan bağlantılı isimlerdir. O yüzden kimsenin kara propaganda yapmasına izin vermeden, böyle bir şeye ihtiyaç duymadan ‘helal’ ve ‘Tayyip’ kelimelerinin anlamlarını çok iyi bilmemiz lazım."
Arınç, helalin, haramın karşılığı ve dini bir kavram olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Uygun demektir, geniş anlamıyla mübah, yasal demektir, meşru demektir, 40 tane anlamı var. Arapça çok zengin bir lisan. ‘Helal olsun’ dediğiniz zaman bu kastediliyor ve helal dairesi geniştir. Harama girmeye de gerek yoktur. Bu da bir ölçüdür yani helalleri saymaya gerek yok sadece kesinlikle haram olanlar sayılmıştır ki diğerlerinin ne kadar geniş bol olduğu ve hemen hemen bütün dünyayı kapladığı anlaşılabilir. Bunun karşılığı haram dedik ya onlar da kesinlikle kullanılmaması, yenilmemesi, içilmemesi gerekli olanlar. Müslümanlar için mesela afedersin domuz gibi kan gibi vesaire şeyler."
"Tayyip" kelimesinin sağlıklı, temiz, kaliteli demek olduğunu ve daha da geniş anlamlarının olabileceğini anlatan Arınç, şunları kaydetti:
"Sayın Başbakan ismini buradan alıyorsa ne mutlu ona demek ki ismiyle mütenasip olmuş. Yani Kur’an’da geçen Tayyip onun ismiyle de gerçek manasını bulabilmiş. Şimdi bu dini kavramların burada zikrediliyor olması tamamen Kur’an’a, İslam’a ve dindar Müslümanlar’ın kabullerine bağlı bir şey. Günümüzdeki politikayla kesinlikle ilişkisi yok, herkes derin bir nefes alsın."
KENDİMİ ÜLKEMİ ŞİKAYET
ETMEK İSTEMİYORUM AMA...
Laikliğin din ve vicdan özgürlüğü olduğunu belirten Arınç, “Laiklik, din ve vicdana uygun yaşamak isteyen insanlara hayat sunabilmektir. Zorlayıcı bir devlet anlayışı ile laikliğe bakarsanız, bu, bir ülkeyi açık cezaevi haline getirmektir” dedi.
Yanlış bir laiklik anlayışının, Türkiye’de yıllarca, “helal”, “haram” kavramlarını istihza ile karşıladığını, alay ve hakaret ettiğine dikkat çeken Arınç,  “Bu da nereden çıktı? Hangi çağdayız? Bu ülke şeriatla mı yönetiliyor? falan... Kendi ülkemi şikayet etmek noktasında bunları söylemiyorum. Türkiye bunları yaşadı diye uzun uzun anlatacak değilim. Ancak nüfusu 75 milyon olan Türkiye, dünyada 2 milyar nüfusa yaklaşan İslam nüfusu içerisinde, bu düzenlemeleri 20-30 sene önce, 10 sene önce yapabilseydi, bugün helal gıda ve içecekler konusunu, tayyip gıda, içecekler veya sektörler konusunu, biz bugünkü endişelerle konuşmuyor olacaktık” diye konuştu.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23