• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hedeflerinize sahip çıkın rasyonaliteden kopmayın

Yeniakit Publisher
2013-04-13 19:40:00 - 2013-04-13 19:44:31
Hedeflerinize sahip çıkın rasyonaliteden kopmayın

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı tarafından düzenlenen Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu’nda gençlere seslenen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Sezai Karakoç’un şiirindeki, “Herkes gibi olmak, neredeyse hiç olmamak gibidir” ifadelerini hatırla

İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Tansu Çiller’in, başbakanlığı döneminde Ulusal Dinamik Denge Modeli diye bir model ortaya koyduğunu ve Türkiye’nin karmaşık ekonomik modellerini bilimsel bir yaklaşımla ele alacağı vurgusuyla göreve başladığını belirterek, “Ama model 1994 yılında büyük bir krizle sonuçlandı. Neden? Onun tahmininden çok daha fazla değişken vardı da onun için” dedi.
Ergün, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı (BYV) tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve Anadolu Ajansının basın sponsoru olduğu “Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu”nda yaptığı konuşmada, “Düğün dernek, hep bir örnek” sözünü anımsatarak, bu sözün aslında hayatın sıkıcılığını, birçok şeyin birbirine benzediğini, yeni bir şeye rastlanılmadığını vurgulamak için söylendiğini kaydetti.
Sezai Karakoç’un bir şiirindeki “Herkes gibi olmak, neredeyse hiç olmamak gibidir” ifadelerini de anımsatan Ergün, insanların günlük hayat tecrübesinde yeni, farklı ve özgün bir şeyler tecrübe etmeye ihtiyaç duyan varlıklar olduğunu anlattı.
10 yıl önce göreve geldikleri zaman birtakım hedefler koyduklarını ancak birçok insan tarafından hayalcilikle suçlandıklarını hatırlatan Bakan Ergün, “Birçoğu oldu. Bugün ulaştığımız gerçeklik, o gün hayal olduğu söylenen şeylerin daha da ötesine geçmiş durumda” dedi. Bütün kadim geleneklerin en büyük tavsiyesinin, insanın kendisini tanıması olduğunu anlatan Ergün, insanların bilgi bombardımanı altında olduğunu ama bilgiden istifade etmenin yolunun iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.
İş hayatındaki başarısızlık hikayelerini öğrenmek ve hatalardan da ders çıkarılması gerektiğini aktaran Ergün, şunları söyledi:  “Başarısızlık hikayesi kitabı pek yazılmıyor ama başarı hikayelerinin kitabı yazılıyor. Aslında başarısızlık hikayelerinin de kitapları yazılsa, onlardan da öğreneceğimiz şeyler olur. Mesela biz çocuklarımıza aykırı bir şey yaptıkları zaman hep terslemişizdir ‘Şimdi başımıza icat çıkarma’ diye. Belki bir yenilik, fırsat var. Sonra da şikayet ediyoruz. Bir şey yapmaya çalışana ‘başıma icat çıkarma’ dersen bu da bizde, içten bir bastırmanın var olduğunu gösterir.
İnsanlar gençlerin hedeflerinin çocuğunu çocuksu hayaller olarak değerlendirebilirler. Zor ama ulaşılabilir bir hedefle hayal arasındaki ince çizgiyi yakalamakta çoğu zaman zorlanırız. Biz de 10 yıl önce göreve geldiğimiz zaman birtakım hedefler koyduk ve birçok insan tarafından hayalcilikle suçlandık. Birçoğu oldu. Bugün ulaştığımız gerçeklik, o gün hayal olduğu söylenen şeylerin daha da ötesine geçmiş durumda. Eğer hedefleriniz makul, ölçülü ve rasyonel hedefler ise hedeflerinize sonuna kadar sahip çıkın. Ama gerçeklikten de asla kopmayın.”
GENÇLERİ DESTEKLİYORUZ
Her yıl 500 gence şirketini kurduğunda teknoparkta yerlerini tahsis ederek 100 bin liralık hibe desteği verdiklerini hatırlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İkinci aşamada da yeni bir destek programı oluşturduk. Prototipi ortaya çıkıp artık ürüne dönüşme safhasına geldiğinde 550 bin liralık ilave bir destek daha veriyoruz. O da hibe... TÜBİTAK vasıtasıyla ve aralarından seçtiğimiz arkadaşları her yıl Silikon Vadisi’ne gönderip orada uluslararası bir tecrübe kazanmalarına da imkan veriyoruz" şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23