• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hayrabolu tatlısı tarifi nasıl yapılır? (Kadı göbeği) Hayrabolu tatlısı malzemeleri neler? Hayrabolu tatlısı nasıl haşlanır?

Yeniakit Publisher
2022-10-22 23:10:00 - 2022-10-22 23:18:39
Hayrabolu tatlısı tarifi nasıl yapılır? (Kadı göbeği) Hayrabolu tatlısı malzemeleri neler? Hayrabolu tatlısı nasıl haşlanır?

Hayrabolu tatlısı Tekirdağ'a özgü, Rumeli göçmenlerinin Trakya mutfağına kazandırdığı muhteşem bir lezzettir. Tuzsuz taze peynirle yapılan ve tahinin sos olarak kullanıldığı bu özel tatlı Kemalpaşa tatlısına benziyor ancak birçok farkı bulunuyor. Lor peyniri ile yapılan şerbetli tatlının tarifi merak konusu haline geldi. Bu noktada "Hayrabolu tatlısı nasıl yapılır, tarifi nedir, malzemeleri nelerdir?" soruları yanıt aramaya başladı. Bu tatlı özellikle trakya yöresinde yaygın olarak bilinir ve tüketilir. İşte Hayrabolu tatlısı tarifi...

1970'li yılların başından itibaren ilk kez Salih KAYA tarafından üretilmeye başlanan ve adına "Hayrabolu Tatlısı" denilen Tatlının asıl adının "Kadı göbeği" olduğunu, ancak babasının Hayrabolu ilçesinde kent merkezine giderken ürünü sattığında ilçenin isminin bilinmesi için "Hayrabolu tatlısı" olarak kullanıldığı biliniyor.

Hayrabolu tatlısı tarifi nasıl yapılır?

Hayrabolu tatlısı malzemeleri

400 gram tuzsuz beyaz peynir
2 adet yumurta
2 adet yumurta sarısı
2 su bardağı un
2 su bardağı irmik
1 çay kaşığı karbonat
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1/2 adet limon suyu
10 yemek kaşığı kaymak
10 yemek kaşığı tahin
1/2 su bardağı ceviz içi (iri parçalanmış)

Hayrabolu Tatlısı Nasıl Yapılır?

Trakya'ya selam olsun! Rumeli göçmenlerinin Trakya mutfağına kazandırdığı muhteşem lezzet olan hayrabolu tatlısı tarifini sizinle paylaşıyoruz. Tuzsuz beyaz peynirle ve tahin ile soslanan bu özel tatlı Kemalpaşa tatlısını andırsa da, tek farklı hayrabolu tatlısın da daha çok yumurta kullanılmasıdır. Peki, hayrabolu tatlısı nasıl yapılır? Peyniri bir kaba alın ve elinizle iyice ufalayın, dilerseniz robottan da çekebilirsiniz. Ufaladığınız peynire 2 adet yumurtayı ve 2 adet yumurta sarısını ekleyip güzelce karıştırın. Ardından diğer malzemeleri de ekleyip güzelce yoğurun ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamurdan mandalinadan biraz büyük olacak şekilde parçalar kopartın ve elinizle yuvarladıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üstleri kızarana dek yaklaşık 40 dakika pişirin. Kurabiyeleriniz piştikten sonra fırından alın ve soğumaya bırakın. Şerbeti için şekeri ve suyu bir tencereye alıp, şeker eriyene dek karıştırın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra içine limon suyunu ekleyin ve soğumuş olan kurabiyeleri şerbetin için atın. Bu şekilde tatlılarla beraber yaklaşık 10 dakika daha kaynatın ve altını kapatıp, şerbeti çekmeleri için bir kenara alın. Şerbet tamamen soğuduktan sonra tatlınızı şerbetten alın, servis tabağına yerleştirin, üstlerini kaymak, tahin ve kırık cevizle süsleyip servis edin.

Afiyet olsun.

Hayrabolu tatlısı ne kadar kaynatılır? Hayrabolu tatlısı nasıl haşlanır?

Hayrabolu Tatlısı Tarifinin Püf Noktası: 

Kurabiyeleri şerbetle beraber yaklaşık 10 dakika kadar kaynatmalı ve ardından şerbeti çekmesi için bir kenarda soğumaya bırakmalısınız.

 İlginizi çekebilir → Çiğ köfte Urfa'nın mı, Adıyaman'ın mı? Paylaşılamayan lezzet çiğköfte: İlk nerede yapıldı, hangi yöreye ait, patenti kimde? → TIKLAYINIZ 

İlginizi çekebilir → İskender kebap tarifi (evde) nasıl yapılır? Lokanta usulü iskender sosu (Bursa iskender) tarifi nasıl yapılır? → TIKLAYINIZ

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23