• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hatay'da vurdular! Yıllardır uydudan izleniyordu

Yeniakit Publisher
2016-05-05 00:53:00 - 2016-05-05 01:06:54
Hatay'da vurdular! Yıllardır uydudan izleniyordu

Haberin başlığının ne kadar trajikomik olduğunu biliyoruz ancak maalesef olay tam da başlıktaki gibi.

Berlin'de bulunan ''Dünya Yırtıcı Kuşları Araştırma Grubu'', adından da anlaşılacağı üzere dünyanın dört bir yanında bulunan ve özellikle nesli tükenmekte olan yırtıcı kuşları gözlemleyen bir grup.

Kuşlara verici takarak onları uydudan takip eden grup, son olarak Afrika'dan Avrupa'ya göç eden ve ''Jan'' adını verdikleri küçük orman kartalını takip ediyordu. 2013 yılından beri uydudan takip edilen Jan'ın göç sırasında hareket etmemesi, uzun süre aynı yerde kalması araştırma grubunu da endişelendirdi.

Son olarak Hatay bölgeside vericisi belli bir noktadan sinyal veren kuşun akıbetini öğrenmek için yırtıcı kuş araştırmacılarının üyesi olduğu gruplar ile iletişime geçen Alman araştırmacılar, Jan'ın üzücü sonunu da bu şekilde öğrenmiş oldu.

orman kartalı

Konuyla ilgili iletişime geçilen isim olan Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerafettin Kaya, Alman araştırmacıların ricası üzerine bölgede arama yaptıklarını ve sonunda kuşun sırtında taşıdığı verici ile ölüsüne ulaştıklarını belirtti. Afrika'dan göç için hareket eden küçük orman kartalı Hatay'ın Samandağ ilçesinde kaçak avlanan avcılar tarafından vurulmuştu.

Akdeniz'in doğu kıyılarının küçük orman kartalı ve benzeri pek çok yırtıcı kuş için önemli bir göç güzergahı olduğunu, buna rağmen kaçak ve bilinçsiz şekilde avlananların bu kuşlar için önemli bir tehlike oluşturduğunu söyleyen Kaya, kuşların göç güzergahının gözetim altında tutulması gerektiğini de sözlerine eklemiş.

 

(Webtekno)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23