• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Haşim Kılıç ne yapmak istiyor?

Yeniakit Publisher
2014-12-05 09:10:00 - 2014-12-05 09:18:18
Haşim Kılıç ne yapmak istiyor?

Türkiye’deki yazısında İsmail Kapan, AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın değişen tutumuna dair iddiaların ortalıkta dolaştığını ve bu durumun kuruma yakışmadığını söyledi.

İŞTE O YAZI:

Çeyrek yüzyıllık görev süresince çok önemli hizmetler veren Haşim Kılıç’ın, son zamanlardaki bazı tavırlarının gerçek sebebi ne olabilir?

Kurulduğu günden bu yana en fazla tartışma konusu olan Anayasa Mahkemesi (AYM), son günlerde yine başrollerde!..  Bir yüksek yargı kurumu neden böylesine siyasi tartışma odağı olur? Hiç şüphesiz bunun kaynağı, devletin resmi ideolojisinin Mahkemeye yüklediği misyondur. Rejimi koruma ve kollama sadedinde, bir vesayet kurumu olarak tanzim edilen, kimi zaman kendisini kanun koyucu gibi görüp tuhaf kararlar verebilen, kimi zaman da Yasama Organını tümüyle işlevsiz kılacak derecede siyaset ve yönetime müdahil olan (2007 yılındaki 367 kararını hatırlayalım) , siyasi partilerin korkulu rüyası bir yargı organı… 2010 yılındaki Anayasa değişikliği ile eski yapı ve ideolojik dürtülerinden farklı bir konuma taşınmak istenen AYM, görüldüğü kadarıyla o bildik alışkanlıklarından kopmak istemiyor.

Özellikle siyasi partileri kapatma noktasında başvurduğu hukuk hilelerini (Refah Partisinin kapatılma davasında hukukla uzaktan yakından ilgisi olmayan garip kararlar vs.), günümüzde de tekrarlayıp, münhasıran Parlamentonun görev ve yetki alanındaki bir konuda; şayet siyasi bir rol oynayacak olursa, yasal ve anayasal açıdan telafisi zor tahribata yol açabilir. Yaşanan bunca acı tecrübeden sonra, AYM’nin böyle bir hataya artık düşmeyeceğine inanmak istiyorum. Lakin son günlerde siyasi kulislerde dolaşan rivayetler, Haşim Kılıç’ın yaptığı son açıklamalar ve AYM’nin içerde yaptığı bazı uygulamalar, doğrusu hayli endişe verici…

(...) Ne dersiniz,  RP Davasında kanun hükmünü geriye doğru işleten,  mahut 367 kararına imza atan AYM, yeni tarihi bir hataya damgasını vurur mu? Bir de şunu merak ediyorum: Haşim Kılıç’ın son zamanlardaki tavrının sebebi ne olabilir? Kurmak istediği Anayasa Mahkemesi Vakfı’nın, iktidar partisince onaylanmaması yahut cumhurbaşkanlığına aday olma isteğine dair iddiaları, doğrusu Sayın Kılıç’a yakıştıramıyorum. Bu kadar önemli hizmet vermiş bir kişinin, görevinin hitamında ikbal hırsına kapılacağına ihtimal veremiyorum. Daha başka sebepler olmalı, ama ne?!

İSMAİL KAPAN / TÜRKİYE

Akit Arşiv sayfasından...

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23