• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

"Hanımlara Özel Toplu Taşıma" kampanyası başladı!

Yeniakit Publisher
2014-09-04 18:33:00 -
"Hanımlara Özel Toplu Taşıma" kampanyası başladı!

"Biz hanım vatandaşlar olarak erkeklerle rahatsız edici bir yakınlıkta seyahat etmek istemiyoruz" diyen bir grup duyarlı aktivitist, kadınlar için ayrı toplu taşıma araçları tahsis edilmesi için kampanya başlattı. Özellikle hanım vatandaşlar için büyük bir zorluk teşkil eden toplu taşıma problemini gündemine alan GENÇ Dergisi'nden Asım Fevzi Durmaz ise konuyu enine boyuna değerlendirdi ve bakın neler yazdı..

Tarihte çok basit ve insan var olduğundan beri hüküm süren bir kanun var. İhtiyaçlar insanı yeni icadlara yöneltiyor ve yeni icadlar yeni ihtiyaçlar doğuruyor. Bunları karşılayalım derken yeni icadlar ortaya çıkıyor ve onu yeni ihtiyaçlar takip ediyor. Bu zincirin çok hızlı geliştiği çağımızda topluma sunulan birçok icat ne yazık ki insan fıtratına hitap etmede çok yüzeysel bir düzeyde kalıyor. Hal böyle olunca ortaya birçok problem çıkıyor, kural tanımaz beşerin sosyal değişime olan tepkisi, hataların çözümüne kadar geçen sürede birçok mağduru geride bırakıyor.

Bunlardan birisi ise kadınların toplu taşıma araçlarında maruz kaldığı cinsel taciz sorunu. İstanbul gibi günde 10 milyona yakın yolcunun toplu taşımayı tercih ettiği metropollerde bu gerçekten ciddi bir problem. Birçok sivil toplum kuruluşu bu konuda tepkiler ortaya koyoyur, tavsiyeler öneriyor. Geçtiğimiz aylarda sosyal medyada bacaklarını topla adıyla başlatılan sosyal medya tepkisi de bu anlamda ülkemizdeki ilk ciddi ses olmuştu. Dünyada ise kadın hakları dernekleri bu konuda önayak olmuş durumda. Farklı ülkelerde birbirine benzer birçok uygulama mevcut.

JAPONYA'DA 101 YILDIR BULUNUYOR

Japonya`da yaklaşık yüz yıldır kadınlara özel vagonlar bulunuyor. 1912 yılında erkeklerin rahatsızlık verici davranışlarından şikayet eden kadınlar için başlatılan uygulama 2000 yılına kadar seyrek bir şekilde de olsa devam etti. 2000 yılında oluşan kamuoyu ve medyanın desteği bu konuda epey dikkat çekmeyi başardı. 2005 yılında ise Tokyo Metro işletmeleri taleplere ve isteklere karşı koyamadı ve bununla birlikte tüm ülkeye yayıldı.


Sao Paulo, Brezilya

Konu Brezilya`da ise farklı bir uygulama ile gözümüze çarpıyor. İş girişi-çıkışı gibi yolcu yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde bazı vagonlara sadece kadınların girebileceğine dair çıkartmalar yapıştırılıyor. Vurgulanan pembe rengi ayrımı sağlarken sabah ve akşam var olan bu 3`er saatte düzen bir polis memuru tarafından sağlanıyor. Sao Paulo`da ise yakın zaman önce sadece kadınların binebileceği bir metro aracı tahsis edilmiş durumda.



Kuveyt`te Artan Talep

Kadınlara özel toplu taşımacılıkta yeni sayılmayacak bir geçmişi olan Kuveyt`te 2013 Ekim ayı itibariyle tren yolcuları için kadınlara özel kabin kontenjanı epey arttı. Karayolları ve Ulaşım İdaresi yetkilisi Ramazan Abdullah konu hakkında şunları söylemişti: "Kadın ve çocuk yolcu sayılarında gözle görülür bir artış var. Bu artışı göz önünde bulundurarak artan ihtiyaca karşılık vermek için kontenjanı arttırdık. Mahremiyetlerine ve hassasiyetlerine duyduğumuz saygıdan dolayı kadın ve çocukların kendilerini daha güvende hissettikleri konforlu bir yolculuk yapmaları kendimizi adadığımız bir konudur."

Ülkede 2010 yılından bu yana ise pembe taksiler kadınlara hizmet vermek için yollarda.

Endonezya "Kereta Khusus Wanita"

Endonezya`da ise ilk girişim sadece pazartesi günleri olmak üzere 2010 yılında başladı. Şimdi ise günlük 539 sefer yapılırken seferler iş günleri boyunca devam ediyor.

Dünyanın daha pek çok yerinde var olan uygulama gittikçe yayılmaya devam ediyor.




Meksika, Puebla

Dubai


Hindistan

Şimdilerde Türkiye için de bir sivil toplum kampanyası var. "Avaaz" adlı sitede bulunan kampanyada hedef 50.000`e ulaşmak olarak belirlenmiş. Uygulamanın bayanlara olduğu kadar erkeklere yönelik de bir gereklilik olduğu belirtilen internet kampanyasına ulaşmak için tıklayınız (https://secure.avaaz.org/tr

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23