• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Halkbank’ın İran’la ilişkileri şeffaftır

Yeniakit Publisher
2014-01-13 21:01:01 - 2014-01-14 10:17:27
Halkbank’ın İran’la ilişkileri şeffaftır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ay sonunda İran’a yapacağı gezi öncesi bir değerlendime yapan İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, iki ülke arasında tercihli ticaret anlaşması imzalanmasının planlandığını açıkladı. Halkbank konusuna da değinen Bigdeli, iki ülkenin de dış güçlerin hedefinde olduğunu belirterek, “Halkbank’ın İran’la ilişkileri şeffaftır. Bu konuda Halkank çok titiz davrandı” diye konuştu.

ANKARA - İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ay sonunda İran’a gerçekleştirmesi öngörülen ziyaret kapsamında, iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanmasının planlandığını belirtti.  Bigdeli, “Bu anlaşmayla birlikte Türkiye-İran ticari ilişkileri yeni bir boyut kazanacak. Anlaşma imzalandıktan sonra ilk yıl içinde ticari hacmimizin en az 4 milyar dolarlık bir artış göstermesini bekliyoruz” dedi. Büyükelçi Bigdeli, Türkiye-İran ilişkileri, Başbakan Erdoğan’ın ay sonuna doğru yapması planlanan İran ziyaretini ve ikili ilişkilere dair, değerlendirmede bulundu. Başbakan Erdoğan’ın ay sonunda yapacağı İran ziyaretinin büyük bir önem arz ettiğini belirten Bigdeli, ziyaretin önemli bir dönemde yapılacağına dikkati çekti. Bigdeli, “Ziyaret kapsamında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanacak. Bu anlaşmayla birlikte Türkiye-İran ticari ilişkileri yeni bir boyut kazanacak. Diğer taraftan Sayın Erdoğan’ın ziyareti öncesinde de İran ve Türkiye arasında Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının gerçekleşmesini bekliyoruz. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi adına gerekli istişareler yapılacak” diye konuştu.

TAKAS YÖNTEMİ DAHA DA GELİŞTİRİLEBİLİR

İran ve Türkiye arasındaki ticarette altının kullanılması konusundaki soru üzerine Bigdeli, yaptırımlar nedeniyle bunun şu an mümkün olmadığına dikkati çekti. Büyükelçi Bigdeli, “Biz bugün Türkiye’ye gerçekleştirdiğimiz petrol ve doğalgaz ihracatımızdan bir gelir elde ediyoruz ve gelirimiz Halkbank nezdinde birikiyor. Ticaretimizi gıda maddeleri ve ilaç için bu kaynağı kullanarak gerçekleştiriyoruz. Bir diğer yöntem de takas yöntemidir ve bu yöntem yaptırımlar kapsamına girmiyor. Takas yöntemi İranlı ve Türk işadamları tarafından kullanılmaktadır. Bana göre, bu yöntem daha da geliştirilebilir. İki ülke ilişkilerini geliştirmek için yeni yöntemler üretmemiz gerekiyor” diye konuştu.

YAPTIRIMLARIN YÜKÜ AZALACAK

İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri düzenlemek adına yeni yöntemler olduğunu kaydeden Bigdeli, şunları söyledi: “ABD’nin uyguladığı baskılardan dolayı İran pazarından uzak düşen bazı ülkeler, kendilerinin yerini Türkiye gibi bir ülkenin almasını istemezler. Son üç yıl içinde İranlı şirketler Türkiye pazarı anlamında daha fazla bilgiye sahip oldu. Bu kapsamda birçok İran şirketi de Türkiye’de büro açtı. Bu yeni dönemde yaptırımların yükü daha da azalacaktır. Bu, iki ülke için ekstra bir fırsat oluşturacaktır.”

İRAN VE TÜRKİYE DIŞ GÜÇLERİN HEDEFİNDE

İran’ın, Türkiye’de 17 Aralık’ta yapılan İstanbul merkezli operasyonla gündeme gelen Halkbank’la işbirliğine yönelik soru üzerine Bigdeli, şöyle konuştu:

“Açık ve net söyleyebilirim ki dış güçler İran ve Türkiye arasındaki ilişkileri sınırlandırmak adına çaba gösteriyor. İran ve Türkiye ilişkileri bölgenin geleceğini etkileyecek güçtedir. “

Halkbank: Tüm tedbirleri aldık

İSTANBUL - Halkbank, bankanın tüm iş ve işlemlerinde ulusal ve uluslararası düzenlemelere her zaman tam olarak uyduğu, paydaşlarının, iş ortaklarının ve mevduat sahiplerinin haklarının korunması için tüm tedbirleri aldığını bildirdi. Halkbank’ın, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada, Halkbank’ın hisselerinin yüzde 51’inin kamuya ait olduğu, yüzde 49’unun ise halka açık olup banka hisselerinin Borsada işlem gördüğü hatırlatılarak, “Tüm iş ve işlemler ilgili denetim otoriteleri tarafından  denetlenmektedir. Bankacılık Kanunu başta olmak üzere yasaların bankamıza verdiği tüm hakları kullanacağımız hususundaki kararlılığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

HALKBANK ÇOK TİTİZ DAVRANDI

Operasyonun "Türkiye'nin iç meselesi" olduğunu söyleyen Bigdeli, şunları kaydetti: ''Biz inanıyoruz ki Türkiye devleti ve halkı, bu tür durumları kendileri için bir fırsata dönüştürme gücüne sahiptirler. İran'ı ilgilendiren konu Halkbank konusudur. Biz, İran-Halkbank ilişkileri konusunda diyebiliriz ki, bunlar kesinlikle art niyetle yazılmış şeylerdir. Halkbank, yaptırım koşulları çerçevesinde İran ile işbirliği yapan mali bir kurumdur. Halkbank, yaptırım kurallarını bilerek İran ile olan işbirliğini bugüne kadar devam ettirmeyi başarmıştır. Halkbank'ın İran ile çalışmaları şeffaf olmuştur ve uluslararası kurumlar tarafından da denetlenmiştir. Halkbank yönetimi de uluslararası hukuka olan bilincini kullanarak İran ile olan faaliyetlerinde cesaret göstererek, hem kendi bankasını büyütmeyi başarmış hem de iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme konusunda önemli bir rol oynamıştır.''

Halkbank'ın İran'la ilişkileri konusunda "çok titiz" davrandığını vurgulayan Bigdeli, "Halkbank o kadar titiz davranıyordu ki, bir işlem için bile Birleşmiş Milletler'den gerekli bazı evrakları alarak ilişkilerimizi yürütebiliyorduk. Hatta kimi zaman bu titizlikten dolayı Halkbank, yaptırımlara ek olarak bizden bazı şeyler istiyordu. Kendilerine bu yüzden sitemde bile bulunmuşuzdur" ifadelerini kullandı.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23