• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Halkalı Gümrük İdaresi Lojistik Merkez olacak’

Yeniakit Publisher
2013-09-17 22:58:58 - 2013-09-17 22:59:40
‘Halkalı Gümrük İdaresi Lojistik Merkez olacak’

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Halkalı Gümrük İdaresi bugün temelini attığımız tesislere taşınmasıyla bütün ithalat ve ihracat hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik merkez haline gelecektir” dedi. Türkiye’nin artan dış ticaret hacmi sebebiyle gümrük kapılarının modernizasyonuna büyük önem verdiklerini belirten Yazıcı, Halkalı Gümrük İdaresi’nin yap-işlet-devret modeliyle Büyükçekmece’de 217 bin 202 metrekarekarelik alan üzerine inşa edildiğini söyledi.

İSTANBUL
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, artan dış ticaret hacmi dolayısıyla Halkalı Gümrük İdaresi’nin, Büyükçekmece’de inşasına başlanan yeni komplekse taşınacağını belirterek, “Halkalı Gümrük İdaresi temelini attığımız tesislere taşınmasıyla bütün ithalat ve ihracat hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik merkez haline gelecektir” dedi.
Yazıcı, Halkalı Gümrük Müdürlüğü Tesisleri’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin artan dış ticaret hacmi sebebiyle gümrük kapılarının modernizasyonuna büyük önem verdiklerini belirterek, Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün ihtiyaçları karşılayabilmek adına Büyükçekmece’ye taşınacağını söyledi.
SENEYE AÇILIŞI YAPILACAK
Halkalı Gümrük İdaresi’nin yap-işlet-devret modeliyle Büyükçekmece’de, toplam 217 bin 202 metrekarelik alan üzerine inşa edileceğini anlatan Yazıcı, “Proje yüklenicilerle gerekli görüşmeleri yaptık. Umuyorum ve diliyorum ki 2014 yılında, yerel seçimlerden sonra Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın da teşrifleriyle burada görkemli bir açılış töreni gerçekleştireceğiz” dedi.
Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün, 1983 yılında Sirkeci Gümrük Müdürlüğü’nün Halkalı’ya taşınmasıyla faaliyete başladığını hatırlatan Yazıcı, “Ülkemizden Avrupa’ya kara ve demiryolu ile taşınan eşyanın büyük bölümünün gümrük işlemleri Halkalı Gümrük Müdürlüğünden gerçekleştirilmektedir. 2011 yılında 376 milyar dolarlık toplam dış ticaret hacmimizin 40 milyar doları, Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nden yapılmıştır. 2012’de ise 389 milyar dolarlık toplam dış ticaretimizin 38 milyar doları Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nden gerçekleştirilmiştir. Bu rakamlar ülkemiz toplam dış ticaretinin yüzde 10’undan fazlasının Halkalı’dan yapıldığını göstermektedir” bilgisini verdi.
“HER YÖNÜYLE ÇAĞDAŞ VE
MODERN BİR TESİS OLACAK”
Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün şehir içinde kalması sebebiyle şehir trafiğinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini anlatan Yazıcı, şunları söyledi:
“Halkalı’ya gelen ve giden TIR’ların gümrük sahasına giriş ve çıkışlarında fiziki şartlar artık ihtiyaca cevap verecek düzeyde değildir. Ayrıca TIR’ların şehir trafiğine çıkış saatleriyle ilgili olarak belediyenin yaptığı zorunlu düzenlemeler taşıyıcı firmalarımızın iş akışını etkilemektedir. Bütün bu şartları göz önüne alarak Halkalı Gümrük Müdürlüğümüze yeni tesisler kazandırmak amacıyla yola çıktık. Bu tesislerin günümüzün ihtiyaçlarına olduğu kadar gelecek 10 yıllarda hızla büyüyen Türkiye’nin ihtiyaçlarına da en iyi biçimde cevap vermesini dikkate aldık. Bugün ülkemizin ticaret hacmi en yüksek gümrük müdürlüklerinden biri olan Halkalı’nın önümüzdeki yıllarda ticaret kapasitesi daha da artacaktır. Halkalı Gümrük İdaresi bugün temelini attığımız tesislere taşınmasıyla tüm ithalat ve ihracat hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik merkez haline gelecektir.” Bakan Yazıcı, “Hedefimiz vergilerin doğru ve adil biçimde toplanmasının yanı sıra ticaret erbabımızın iş ve işlemlerini kolaylaştırmaktır” dedi.
Güncellenmiş dış ticaret verilerini paylaşan Yazıcı, “Bakanlığımız verilerine göre, 2013 yılında bugüne kadar ihracatımız 102 milyar 874 milyon dolar, ithalatımız 172 milyar 648 milyon dolar, dış ticaret hacmimiz 275 milyar 522 milyon dolar seviyesinde. Ülkemizde toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 20’si doğrudan gümrüklerde toplanan vergilerden oluşmaktadır” bilgisini verdi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23